2018-10-20 06:30


Republica Moldova rămâne pe agenda României

 |  18:55
Republica Moldova rămâne pe agenda României

Indiferent de culoarea politică a guvernării de la Bucureşti, România va avea aceeaşi atitudine faţă de Republica Moldova, a declarat Traian Băsescu după întâlnirea cu Nicolae Timofti, preşedintele de la Chişinău. „Nu există Guvern al României, indiferent ce structură politică are, care să nu susţină trei lucruri fundamentale în politica externă - România în NATO, România în UE, relaţia strategică România - R. Moldova. Aceştia sunt trei piloni de politică externă fundamentală pentru România şi sunt piloni recunoscuţi pentru toate partidele, indiferent de culoarea lor politică”, a spus Băsescu, conform Agerpres.

Preşedintele Băsescu a afirmat că este obligaţia României să încerce să conştientizeze comunitatea de limbă, de istorie şi de soartă a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, spunându-i omologului din Republica Moldova, Nicolae Timofti, că aşa cum vorbeşte el limba română ar putea da lecţii multor politicieni şi ziarişti români. La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a susţinut că esenţial este nu cum se numeşte limba, ci cum este ea vorbită. „Să ne învăţăm a o vorbi corect şi, dacă vom vorbi corect de pe ambele maluri ale Prutului - şi ale Nistrului -, atunci vom descoperi că vorbim aceeaşi limbă”, a spus Timofti. Băsescu a anunţat că România a dăruit Republicii Moldova o biserică maramureşeană din lemn şi un milion de cărţi în limba română. De asemenea Băsescu a anunţat că va fi menţinut numărul de 5.000 de burse pentru studenţii din Republica Moldova şi se încearcă creşterea acestui număr la 10.000.

Preşedintele Băsescu a precizat că nimeni nu are în vedere crearea unui tampon între NATO - Rusia sau UE - Rusia, utilizând Republica Moldova. El a arătat că atât România, cât şi Federaţia Rusă sunt interesate de securitatea cetăţenilor celor două state şi că Moscova înţelege că elementele de securitate care vor fi amplasate în România nu vor pune sub semnul întrebării securitatea sa. Potrivit lui Băsescu, între Federaţia Rusă şi UE pot fi numai dispute economice, nu şi militare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ACTORUL VASILE BUTNARU
07 Mai 2012

BASARABIA: Scumpa Romanie,ajuta-ma sa ma debarasez de aceste Lanturi Grele...(1812-2012) ROMANIA: Basarabie, Margaritarul Pretios e-n Tine. RIDICA-TE, BASARABIE!
BASARABIA
08 Mai 2012

MAMA,ma simt foarte rau in Temnita Ruseasca. Aceste Lanturi Grele ma ingroapa in pamant cu zile...(1812-2012) ROMANIA: Basarabie,Margaritarul Pretios e-n Tine. RIDICA-TE, BASARABIE!
ROMANIA
08 Mai 2012

BASARABIA, Margaritarul Pretios e-n Tine. RIDICA-TE, BASARABIE!
GRIGORE VIERU
08 Mai 2012

R I D I C A - T E , B A S A R A B I E !
TIMOFTI
08 Mai 2012

B A S A R A B I A este R O M A N I A
BASESCU
08 Mai 2012

R O M A N I A este B A S A R A B I A
Random imageUltimele stiri


loading...