2017-01-24 11:16


“Republica Servietă” loveşte politica franceză

 |  19:23
“Republica Servietă” loveşte politica franceză

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac şi fostul premier Dominique de Villepin, un posibil candidat pentru prezidenţialele din 2012, au primit 20 de milioane de dolari de la lideri africani, în parte pentru finanţarea campaniilor electorale. Denunţul a fost făcut public cu câteva zile înaintea apariţiei unei cărţi care îl incriminează de aceeaşi faptă pe actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy.

Acuzaţia vine din partea unui fost consilier al lui Chirac pe Africa, avocatul Robert Bourgi, cu şapte luni înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa. Într-un interviu incendiar pentru ziarul Journal de Dimanche, Bourgi a pretins că a fost implicat personal în predarea mai multor valize lui Chirac în timpul mandatului său ca primar al Parisului între anii 1980 şi 1990. Valizele cuprindeau întotdeauna câte un milion de dolari, iar banii proveneau de la liderii din Coasta de Fildeş, Senegal, Gabon, Burkina Faso şi Congo şi au fost daţi între 1995 şi 2005.Prima predare de bani, în prezenţa lui Villepin, a avut loc în 1995. Sumele creşteau înainte de alegeri. Acuzaţiile alimentează speculaţiile potrivit cărora foştii lideri francezi primeau bani de la fostele colonii franceze din Africa.

Ambii politicieni au negat acuzaţiile şi au spus că îl vor da în judecată pe Bourgi pentru defăimare. Villepin, politician de centru-dreapta şi rival al lui Sarkozy, a negat vehement acuzaţiile, spunând că ar fi vorba despre o tentativă de a-l face să renunţe la candidatura la prezidenţialele de anul viitor. Judecătorii se vor pronunţa în această săptămână cu privire la aşa-numita afacere Clearstream, în care Villepin este acuzat de complot pentru a discredita pe Sarkozy.

Pe de altă parte, un element care ridică suspiciuni asupra lui Bourgi are legătură cu faptul că a primit personal de la Sarkozy, la scurt timp după alegerea sa ca preşedinte, cea mai înaltă distincţie din Franţa, Legiunea de Onoare. Totodată, declaraţiile avocatului vin cu puţin timp înainte de apariţia unei cărţi a jurnalistului de investigaţie Pierre Pean numită „Republica Servietă”. Jurnalistul îl citează pe Michel de Bonnecorse, un consilier, care pretinde că l-a văzut pe Bourgi predând o valiză de bani lui Sarkozy, pe atunci ministru de interne. Elysée a refuzat să comenteze.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image