2019-01-22 15:21


UPDATE. Dragnea, ameninţat de maghiari cu nesupunere civilă

 |  13:23
UPDATE. Dragnea, ameninţat de maghiari cu nesupunere civilă

UPDATE, ora 17:06. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri, într-o conferinţă la Balvanyos pe tema regionalizării, că va propune Executivului să reglementeze posibilitatea legală pentru comunităţile locale organizate în unităţi administrativ-teritoriale să îşi aprobe steaguri proprii.

Vicepremierul a explicat că în acest proiect ar urma să fie stabilite nişte reguli minime de dimensiune şi de arborare. "Un principiu esenţial, steagurile proprii să poată fi arborate pe instituţii publice, primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate autorităţilor locale", a subliniat vicepremierul.

Privind steagurile comunităţilor etnice, precum cele secuieşti, Dragnea a spus că Guvernul nu poate reglementa decât pentru unităţi administrativ-teritoriale. El a precizat că acest proiect va fi elaborat după ce va avea loc o consultare "serioasă" cu autorităţile locale şi cu toate structurile asociative ale autorităţilor locale din România. "Vreau să adoptăm cât mai repede acest act normativ care să reglementeze un domeniu care, în mod inexplicabil, a rămas negrelementat, şi anume să se creeze, pe de o parte, posibilitatea legală prin care o autoritate locală să adopte un steag propriu, iar pe de altă parte să stabilim nişte reguli minimale", a conchis vicepremierul Dragnea.

În iunie, Curtea de Apel Braşov a anulat hotărârea prin care a fost aprobat steagul judeţului Covasna, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, afirmând că această decizie a instanţei arată că în România sunt două tipuri de judeţe: cele româneşti şi cele secuieşti.

UPDATE, ora 14: 31. Există temerea că se doreşte desfiinţarea judeţelor pe furiş, a afirmat preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea, la reuniunea de  la Balvanyos pe tema regionalizării. La rândul său, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că UDMR vrea regiuni mai mici şi o descentralizare, iar secuii, care în opinia unora "nu există", vor să trăiască într-o Românie modernă, posibilă doar dacă se demolează prejudecăţi.

Sandor, care este şi liderul judeţean al UDMR, i-a salutat în trei limbi, respectiv română, maghiară şi germană, pe cei prezenţi la dezbaterea privind procesul de regionalizare organizată la Băile Balvanyos, judeţul Covasna, în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea. În deschiderea dezbaterii, Tamas Sandor a prezentat pe scurt Băile Balvanyos, arătând că diferenţa între denumirea maghiară şi cea română a localităţii este doar de "accent", dar care este important.

Despre Ţinutul Secuiesc, Tamas a spus că este un loc unde "şi ursul se simte acasă" şi unde trăiesc oameni gospodari şi sinceri, scrie Mediafax. "Vrem o descentralizare reală şi conform nevoilor oamenilor. Însă, din nefericire, asistăm la o recentralizare. (...) Ne este teamă că pe furiş se doreşte desfiinţarea judeţelor", a spus preşedintele CJ Covasna, în timp ce pe proiectorul amplasat în sală şi pe care se derulau imagini cu frumuseţile naturale a apărut o vulpe.

Dragnea a salutat asistenţa şi în limba maghiară, după care, referindu-se la imaginea cu vulpea, i-a asigurat pe cei prezenţi că el este un vânător vechi, care a vânat mai multe vulpi, iar până acum foarte puţine l-au păcălit. Preşedintele CJ Covasna i-a oferit cadouri vicepremierului, la finalul discursului, două păpuşi, "un băiat şi o fată din Ţinutul Secuiesc", pălincă secuiască şi o oală din lut.

Până la Băile Balvanyos, vicepremierul Liviu Dragnea a fost întâmpinat de steaguri secuieşti arborate de locuitorii din patru comune din judeţul Covasna. Locuitorii din comunele Olteni, Malnaş, Micfalău şi Bixad au arborat aproximativ 200 de steaguri secuieşti pe case înaintea trecerii prin zonă a delegaţiei vicepremierului Liviu Dragnea, spunând că prin acest gest au vrut să îi semnaleze vicepremierului că se află în Ţinutul Secuiesc, iar pentru ei este importantă folosirea simbolurilor comunităţii.

Primarul Antal Arpad, lider al UDMR Sfântu Gheorghe, şi-a exprimat convingerea că România poate fi modernizată doar "dacă se demolează nişte ziduri construite artificial şi nişte prejudecăţi care există". "Trebuie să avem încredere unul în celălalt. Suntem la Balvanyos, în judeţul Covasna, în Ţinutul Secuiesc care nu există, între secui care nu există, care nu au existat, de exemplu, nici în 1918, când la Alba Iulia le-au promis că fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc", a spus primarul.

Antal a subliniat că secuii şi maghiarii din România nu au emigrat aici dintr-o ţară săracă cu speranţa de a trăi mai bine, ci ei trăiesc în ţara lor, România fiind şi ţara lor, iubesc acest pământ şi vor să trăiască aici, într-o Românie modernă.

În 1968, când s-au format judeţele actuale, regimul comunist a încercat să desfiinţeze judeţul "Trei Scaune" (vechea denumire a judeţului Covasna - n.r.) şi nu a vrut să înfiinţeze judeţul Covasna, însă nu a reuşit pentru că atunci oamenii au ieşit în stradă, a declarat Antal. Acesta a mai subliniat că principul regionalizării este reducerea discrepanţelor dintre regiuni şi judeţe, iar până acum acest lucru nu s-a întâmplat, ci s-a ajuns la o dezvoltare de tipul Americii Latine - câteva oraşe mari s-au dezvoltat, iar restul nu. Primarul a spus că cele opt regiuni de dezvoltare din România şi-au dovedit ineficienţa, iar în ultimii 15 ani s-au accentuat major discrepanţele dintre regiuni, dar şi între judeţe din interiorul acestora, soluţia UDMR pentru regionalizare fiind cunoscută: regiuni mai mici.

Edilul a adăugat că în viziunea UDMR trebuie parcurşi câţiva paşi, primul fiind o descentralizare reală, al doilea înfiinţarea unor regiuni mai mici, iar al treilea, acordarea de atribuţii administrative acestor regiuni. "Nu putem vorbi de regionalizare fără descentralizare, iar cadru legislativ pentru descentralizare există de şapte ani, dar, din păcate, nu a existat voinţă politică de a se face descentralizare. (...) În final, vreau să vă atrag atenţia că există sentinţe judecătoreşti prin care s-au interzis steagurile judeţelor Covasna şi Harghita, doar acestor judeţe, şi eu cred că trebuie să reglementăm această problemă, pentru că noi niciodată nu am pus steagul secuiesc în locul steagului României, ci alături, şi noi dorim să rămână aşa şi să mergem împreună", a adăugat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Regionalizarea atinge drepturile minorităţilor, iar secuii nu vor lăsa ca pământul lor "să cadă pradă incompetenţei şi urii", l-a avertizat Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) pe vicepremierul Liviu Dragnea. Integritatea Ţinutului Secuiesc va fi apărată prin toate mijloacele nesupunerii civice, se arată într-o scrisoare publicată vineri de către Izsak Balazs, preşedintele CNS. Tot vineri, înaintea venirii vicepremierului la Balvanyos, la un forum pe tema regionalizării, locuitorii din judeţul Covasna au arborat steaguri secuieşti,  iar reprezentanţii PPMT au răspândit afişe cu mesaje despre Ţinutul Secuiesc.

"Regionalizarea în România atinge drepturile minorităţilor şi prin aceasta este un subiect de cooperare internaţională şi de securitate european", a atenţionat Balazs, care îi reproşează lui Dragneacă, deşi a afirmat de mai multe ori că "regionalizarea nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare", conform Legii 2/1968, "judeţul este alcătuit din oraşe şi comune - unităţi de bază ale organizării administrativ-teritoriale a ţării - în funcţie de condiţiile geografice, economice şi social-politice, etnice şi de legăturile culturale şi tradiţionale ale populaţiei".

"Guvernul dumneavoastră, în cursul procesului de regionalizare, abandonează criteriile avute în vedere de reforma administrativă din 1968, ceea ce nici Nicolae Ceauşescu nu a îndrăznit să facă. Ştiţi din ce cauză nu a îndrăznit? Deoarece prevederea citată a legii şi, în general, legislaţia privind protecţia minorităţilor naţionale în perioada 1945-1989 erau consecinţe ale obligaţiilor internaţionale asumate de România, începând cu cele cuprinse în Tratatul de Pace cu Puterile Aliate şi Asociate şi continuând cu obligaţiile asumate de România ca şi stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, respectiv prin semnarea Actului Final de la Helsinki", argumentează preşedintele CNS în documentul amintit, scrie Mediafax.

O comisie de experţi pentru reforma constituţională şi administrativă a României, cunoscută sub numele de "Comisia Stanomir", a arătat, în raportul său,potrivit liderului CNS, că "orice efort de reorganizare administrativă este obligatoriu să ia în considerare dimensiunile care ţin de protecţia minorităţilor naţionale" şi există, de asemenea, prevederi europene în acest sens - Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a autonomiei locale, toate ratificate de România.

În plus, în tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară se prevede că părţile "se vor abţine de la măsuri care, modificând proporţiile populaţiei din zonele locuite de persoane aparţinând minorităţilor naţionale, sunt îndreptate împotriva drepturilor si libertăţilor care decurg din standardele si normele internaţionale", se adugă în scrisoarea către Dragnea. "Din cele prezentate reiese clar că regionalizarea în România atinge drepturile minorităţilor şi prin aceasta este un subiect de cooperare internaţională şi de securitate europeană", consideră preşedintele CNS, care avertizează că "obligaţiile asumate de statele comunităţii internaţionale se îndeplinesc cu bună credinţă, fără practici evazive sau interpretări cu scopuri ascunse".

Potrivit lui Izsak Balazs, nu va putea fi neglijată "voinţa unei comunităţi compacte de 700.000 de secui, care nu sunt de acord cu proiectul de regionalizare al Guvernului şi care şi-au exprimat voinţa ca Ţinutul Secuiesc să fie o regiune administrativă de sine stătătoare" şi ameninţă cu "mijloacele nesupunerii civice pentru a păstra integritatea Ţinutului Secuiesc". "Reforma, care ar înfiinţa unităţi administrative mai mari decât actualele judeţe, trebuie să aibă în vedere voinţa comunităţilor locale, şi delimitarea acestora nu se poate efectua fără consultarea prealabilă prin referendum a populaţiei locale. Noi, secuii, populaţie majoritară în Ţinutul Secuiesc, nu vom vota niciun plan care ar dezmembra Ţinutul Secuiesc ori l-ar îngloba într-o unitate administrativă mai mare. În sfârşit, vă asigur, că noi, secuii, nu vom lăsa ca pământul nostru natal să cadă pradă incompetenţei şi urii şi dacă este necesar vom face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a păstra integritatea Ţinutului Secuiesc", se menţionează în textul citat.

Dragnea cere o discuţie aşezată

Vineri, la Balvanyos, Dragnea participă la o dezbatere pe tema regionalizării, la care sunt prezente autorităţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Joi, la Sibiu, Dragnea a declarat că, în condiţiile în care nu există un proiect oficial care să spună "aşa arată România regionalizată", maghiarii nu au motive de protest, afirmând că se aşteaptă să aibă "o discuţie aşezată". "Aştept o discuţie serioasă. O discuţie aşezată, o dezbatere serioasă. Aştept o discuţie deschisă, transparentă. Mâine (vineri - n.r) mi-aş dori să avem o abordare poate puţin diferită de cele pe care le-am avut până acum, să discutăm în mod serios despre viitorul lor, de modul în care statul român îi poate ajuta pe ei să aibă acces la dezvoltare durabilă. Să discutăm de proiecte de dezvoltare durabilă, de interconexiune de infrastructură dintre zonele în care trăiesc şi celelalte părţi ale teritoriului. Asta mă aştept", a declarat vicepremierul.

Steaguri secuieşti şi afişe, spre Balvanyos

Maghiari din comunele Olteni, Malnaş, Micfalău şi Bixad au arborat aproximativ 200 de steaguri secuieşti pe case înaintea trecerii prin zonă a delegaţiei vicepremierului Liviu Dragnea, care participă vineri la un forum pe tema regionalizării, la un hotel din Balvanyos. Oamenii spun că prin acest gest au vrut să îi semnaleze vicepremierului că se află în Ţinutul Secuiesc, iar pentru ei este importantă folosirea simbolurilor comunităţii. Dragnea a fost aşteptat la Balvanyos de reprezentanţi ai UDMR şi PPMT, dar şi de zeci de primari din comune ale judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Un reprezentant al PPMT a arborat un panou inscripţionat în limba română şi limba maghiară cu mesajul "Ţinutul Secuiesc şi autonomie", iar alţi membri ai PPMT au prezentat afişe pe care era scris "Ţinutul Secuiesc, o regiune".

Joi, la Sibiu, Dragnea a declarat că nu merge pe „idei preconcepute”, adăugând că nu se aşteaptă la proteste faţă de regionalizare. "Mi-e greu să cred că persoana mea fizică generează proteste. N-am păţit pănă acum, dar Doamne fereşte. Altceva nu văd pentru ce să protesteze, pentru că nu am pus eu sau cineva din Guvern, oficial, un proiect: aşa va arăta România regionalizată. Atunci pentru ce, Doamne iartă-mă, să protesteze? Eu aş prefera să câştigăm timp să comunicăm, să discutăm", a spus Dragnea.

Recent, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, anunţa că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari. Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluţie care să convină şi comunităţii maghiare şi "atenţiona" Guvernul că "nu acceptă" soluţii care nu sunt agreate şi discutate în cadrul comunităţii maghiare, în special în zonele şi regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ. "În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, să fie o regiune bilingvă cu statut special", preciza Toro T. Tibor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-12

TAGURI: Ţinut Secuiesc, Dragnea, revoltă, nesupunere,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GICA
12 Iul 2013

Am ajuns ca o majoritate sa se supuna unei minoritati ... si chiar mai mult sa puna conditii si sa ameninte la nesupunere,.. etc! -iata unde a ajuns indiferenta AUTORITATILOR Romaniei la pasii marunti facuti de o minoritate aflata sub o umbrella POLITICA/partid ..contrar oricarui statut international; -iata cum suntem sunt tratati majoritarii pt. ...TOLERANTA si legislatia existenta/ ca cea mai corecta/ , apreciata de UE si statele lumii! ..- m-as fi bucurat sa vad un maghiar fluturand STEAGUL ETNIEI ...dar la rever sa vad tricolorul tarii in care s-a NASCUT; macar atat, din respect pt. majoritari... si cu toate astea RESPECT pe cetateanul roman de nationalitate maghiara! ...
Random imageUltimele stiri

loading...