2019-03-26 02:20


Reziduurile riscă să ajungă în Dunăre

 |  18:22
Catrastrofa ecologică din Ungaria ameninţămii de persoane. Patru persoane au murit până în prezent, alte patru sunt datedispărute şi 120 de răniţi după ce un rezervor a cedat, luni, inundând cureziduuri chimice satul Kolontar, în vestul Ungariei. Autorităţile au decretatstarea de urgenţă pentru vestul Ungariei în urma deversării de reziduuri dela fabrica de aluminium.Potrivitexperţilor, procesul de eliminare a consecinţelor accidentului va dura ani,avertizând că reziduurile scurse în afluenţii Dunării riscă să ajungă în apelefluviului. Potrivit presei din Ungaria, dacă oxidul de fier va ajunge înprincipala arteră fluvială a Europei de Est, vor fi poluate Bulgaria, România,Serbia şi Ucraina.

Reziduurilechimice scurse din rezervorul avariat, aparţinând unei uzine de aluminiu dinvecinătate, au inundat zona luni după-amiază. În mai multe zone din apropierealocalităţii Devecser, nivelul inundaţiilor cu aceste reziduuri, de culoareroşie, atingeau doi metri. Alimentările cu gaze naturale, curent electric şiapă au fost întrerupte în majoritatea satelor din zonă,urmând să fie reluate marţi, înainte de prânz, a mai precizat primarul. Reziduurile chimice provin din producţia de aluminiu, conţin metale greleşi sunt toxice dacă sunt ingerate. Multe dintre persoanelerănite prezintă arsuri, după ce reziduurile au intrat prin îmbrăcăminte.Arsurile chimice cauzate de aceste reziduuri pot apărea abia după câteva zile,iar ceea ce pare o rană superficială ar putea afecta grav ţesutul. Autorităţileau deversat în mai multe locuri lichid acid, pentru neutralizarea reziduurilechimice alcaline care au inundat zona.

Stareade urgenţă a fost decretatăîn trei regiuni - Veszprem, Gyor-Moson-SopronşiVas. Militari în costume de protecţie ajută la curăţarea zonei.Potrivit autorităţilor, 390 de persoane au fost evacuate, iar 110 au fostsalvate din localităţile inundate. Vehicule ale armatei, două elicoptere şi 40de soldaţi au fost trimişi să asiste la eforturile de salvare. Poliţia adeschis o anchetă pentru a afla cauzele incidentului. De asemenea, MinisterulAfacerilor Interne a anunţat că a fost convocat Comitetul de Coordonare al guvernului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...