2017-01-21 23:39

POLITICA


Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!

 |  17:51
Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!

Moartea liderului nord-coreean, Kim Jong-il, în vârstă de 69 de ani, a fost anunţată luni de televiziunea de stat la două zile după decesul survenit în urma unui atac de cord. În acest moment, toate privirile sunt aţintite spre evoluţiile din statul dotat cu arma nucleară. Coreea de Nord l-a desemnat pe enigmaticul Kim Jong-un, al cărui chip de adult nu fusese cunoscut până acum un an, drept “marele succesor” al tatălui său la câteva minute după ce a fost dezvăluită moartea lui Kim Jong-il.

Mistere şi propagandă

În Occident, Kim a fost batjocorit pentru statura mică şi pentru că purta pantofi platformă. La un moment dat, fostul preşedinte al SUA  George W. Bush l-a numit „pigmeu” din cauză că era scund. A fost parodiat chiar şi în filmul de păpuşi "Team America: World Police", dar ridicolul nu putea ascunde faptul că liderul nord-coreean Kim Jong-il a fost capabil să manevreze o naţiune mică astfel încât să devină o forţă care a stârnit profunda îngrijorare între puterile lumii, comentează „Time”. Ca mare parte a vieţii sale, naşterea sa a fost învăluită în mister. Oficial, Kim Jong-il a venit pe lume într-o tabără secretă a gherilei antijaponeze.

Potrivit propagandei oficiale, naşterea sa a fost însoţită de simboluri de bun augur: o stea şi două curcubeie. Muntele unde s-ar fi născut, muntele Paektu, aflat la graniţa cu China, este sacru şi a devenit loc de pelerinaj. Dar analiştii susţin că locul său de naştere ar fi mai degrabă Uniunea Sovietică, unde tatăl său se antrena alături de alţi exilaţi coreeni şi de unde a condus războiul de rezistenţă împotriva invadatorului japonez până în 1945. Dictatorul a avut o personalitate controversată. A făcut ce a vrut, deoarece nimeni nu putea să-i spună nu.

A avut gusturi de om bogat într-o ţară săracă. În afară de preferinţa pentru sushi şi vinul roşu, Kim Jong-il era pasionat să "colecţioneze" femei şi filme americane. Se spune că avea o colecţie de circa 20.000 de producţii de la Hollywood. Kim ar fi regizat filme, a scris mai multe cărţi, a promovat o revoluţie ştiinţifică. Starea civilă a sa nu a fost niciodată clară, dar el crede că s-a căsătorit o dată şi a avut cel puţin alte trei relaţii.

Obsesia nucleară

Kim a moştenit în 1994 unul dintre statele cele mai secretoase şi izolate din lume, fondat de tatăl său, Kim Ir-sen, creatorul primei dinastii comuniste. În anii 1990, o combinaţie de inundaţii, foamete şi de gestionare defectuoasă a crizei l-a făcut pe liderul comunist să cocheteze cu reformele economice, făcând mai multe vizite în China pentru a vedea modul în care deschiderea de până acum a condus la creşterea rapidă a aliatului său chinez. Dar credinţa sa că puterea semnificativă a pieţelor private ar putea concura cu puterea de stat l-a făcut să abandoneze ideea. Atuul său a fost întotdeauna armata de 1,1 milioane de soldaţi. Având în vedere absenţa oricărei mişcări de contestatare organizate în interior, armata este singura instituţie care îl putea înlătura de la putere pe dictator.

El a fost acuzat adesea de încălcarea drepturilor omului şi a ameninţat lumea cu ambiţiile sale nucleare, determinând SUA să-şi dezvolte scutul antirachetă. Kim a întreţinut o atmosferă ambiguă în legătură cu programul nuclear al ţării sale, când ameninţătoare, când paşnică. Mult timp bănuit de inamicii săi că vrea să înzestreze ţara cu o rachetă capabilă să atingă Statele Unite, el a reluat calea dialogului cu Washingtonul, apoi a făcut un nou pas înapoi pe calea dezactivării echipamentelor nucleare ale ţării sale. De multe ori a folosit arma nucleară ca obiect de negociere pentru ajutoare şi asistenţă externă în condiţiile în care ţara s-a confruntat cu foametea.

Temerile marilor puteri

În condiţiile în care Coreea de Nord este cunoscută pentru beligeranţa sa şi reprezintă o ameninţare nucleară, experţii cred că moartea lui Kim generează o criză gravă de politică externă pentru principalele puteri din lume. Capacitatea de conducere a succesorului său Kim Jong-Un, care nu are încă nici 30 de ani, provoacă în prezent o îngrijorare la fel de mare în rândul vecinilor Coreei de Nord ca şi la Washington şi Moscova.

Foametea şi colapsul economic au ameninţat întotdeauna să erodeze forţa care a stat la baza dinastiei Kim. Iar aceste posibile evoluţii au pus întotdeauna Coreea de Sud în faţa unor riscuri. Pe de altă parte, în cazul în care Coreea de Nord clachează, fie prin violenţe sau colaps politic şi din punct de vedere umanitar, Beijingul s-ar putea să fie nevoit să intervină. China nu a intervenit într-o altă ţară în ultimele decenii. În cazul în care se prăbuşeşte Phenianul, un scenariu de coşmar ar putea necesita ca armata chineză să restabilească controlul.

Acest lucru ar exacerba mai multe probleme latente - inclusiv relaţiile cu Coreea de Sud, care este deja în tensiune în urma unui incident săptămâna trecută. Mai mult, Beijingul se teme că o schimbare de regim la Phenian ar putea duce la o Peninsulă Coreeană condusă de Seul şi controlată de Washington.Japonia are un interes enorm în stabilitatea economică în regiune. Rusia este la fel de dornică să menţină pacea în zonă datorită petrolului. În calitate de arbitru al stabilităţii în Asia, timp de jumătate de secol, Statele Unite au în faţă acum o altă potenţială criză, pentru că nimeni nu ştie cum va acţiona Kim Jong-un.

Ce urmează pentru Phenian?

Toţi ochii sunt pe moştenitorul aparent, Kim Jong-un, fiul favorit al fostului dictator. Nu este exclus ca statul nord-coreean să cunoască tensiuni,deoarece va trece printr-o perioadă de tranziţie incertă, dar probabil va rămâne stabilă, atât timp cât armata îşi menţine angajamentul de a menţine familia Kim la vârful conducerii.

Kim Jong-un, fiul şi moştenitorul liderului nord-coreean Kim Jong-il, este o figură necunoscută pe scena politică internaţională, neştiindu-se nici măcar data naşterii sale.Tânărul a fost înaintat la gradul de general în 2010, dar are puţină experienţă în comparaţie cu tatăl său când acesta a preluat puterea.

Tânărul a urmat o şcoală privată din Elveţia, sub acoperirea de fiu al unui şofer din corpul diplomatic, şi vorbeşte fluent limba engleză, franceza şi germana. Existau foarte puţine fotografii cu el, până când, în urmă cu un an, a apărut ca succesor al tatălui său. Seamănă izbitor cu bunicul său, Kim Ir-sen, "părintele naţiunii". Potrivit unor zvonuri, tânărul a avut o intervenţie chirurgicală pentru a accentua asemănarea.

În 2010 a fost numit vicepreşedinte al Comitetului Central al armatei, încă un pas care să îl propulseze ca viitor lider. Pentru că este lipsit de experienţă, se vehiculează ipoteza unui interimat pe care să-l asigura altcineva până când noul lider va fi pregătit. După ce l-a desemnat oficial ca succesor al său, pentru mai multă siguranţă, Kim Jong-il şi-a promovat sora şi cumnatul în poziţii de conducere, pentru a crea un puternic triumvirat care să asigure continuitatea puterii.

Ce poate complica succesiunea

Luptele pentru putere în urma morţii lui Kim Jong-il constituie o ameninţare mai mare pentru fiul său, Kim Jong-un, decât factorii externi, spun analişti sud şi nord-coreeni. Sora lui Kim Jong-il, Kim Kyong-hui, şi soţul ei, Chang Song-taek, ar putea exercita un gen de regenţă care poate complica situaţia.Presa sud-coreeană a speculat că Chang Song-taek, care se bucură de o mare influenţă în Coreea de Nord, ar putea să încerce să concentreze puterea în propriile mâini. În context, un rol crucial în succesiune va reveni armatei, pe umerii căreia stă în general puterea liderilor ţării.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-01

Mai multe imagini:
Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!
zoom
Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!
zoom
Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!
zoom

Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!
zoom
Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!
zoom
Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!
zoom

Riscurile din Coreea de Nord după moartea dictatorului. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: Coreea de Nord, deces, Kim Jong-il, nuclear, dictator, comunism, temeriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image