2017-01-22 12:18

POLITICA


Roberta Anastase (PDL) îl trimite o săptămână la plajă pe purtătorul de cuvânt al PSD. Cum au ratat şapte parlamentari o deplasare exotică în Panama City

 |  20:08
Roberta Anastase (PDL) îl trimite o săptămână la plajă pe purtătorul de cuvânt al PSD. Cum au ratat şapte parlamentari o deplasare exotică în Panama City
Maimulţi parlamentari români au ratat ieri şansa de a pleca într-o excursieexotică de şase zile într-un loc prietenos, cu mult soare şi vedere la ocean:Panama City. Şapte aleşi (3 deputaţi şi 4 senatori) ar fi trebuit să plece îninteres de serviciu la cea de-a 124-a reuniune anuală a Uniunii Interparlamentare,eveniment ce se va desfăşura în capitala statului sud-american Panama lamijlocul lunii aprilie. Planurile deputaţilor amatori de experienţesud-americane au fost însă date peste cap de conducerea Camerei Deputaţilor,care a decis să delege doar un singur deputat.

Şapte parlamentari români au cerut conduceriiParlamentului aprobarea unei deplasări în Panama. Timp de şapte zile, în lunaaprilie, va avea loc în Panama City la cea de-a 124-a reuniune anuală a Uniunii Interparlamentare.O adunare în care nu se înmtâmplă mare lucru, dar care dă posibilitatea unoraleşi ai tuturor neamurilor de pe Pământ să se destindă într-un loc exotic.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ierisă trimită doar un singur deputat în delegaţie. Şi, culmea, acesta nu figura pelista iniţială a doritorilor. În afară de cei trei deputaţi refuzaţi, pe listade plecare în Panama se mai află patrusenatori. Ei speră ca decizia conducerii Senatului să nu fie similară cu cea aCamerei Deputaţilor pentru că, spun ei, e nevoie de o delegaţie extinsă,întrucât acolo se desfăşoară mai multe şedinţe care au loc în acelaşi timp.

Deputatul ales săplece în aprilie în Panama este Radu Moldovan, deputat de Bistriţa şi purtătorde cuvânt al PSD.

Excursiepe bani publici

Niculae Mircovici,secretar al BP al Camerei, ne-a declarat că decizia de a delega doar un singur deputatţine de buget. În plus, spune deputatul, s-au şi făcut glume pe seamadoritorilor deplasării, întrucât delegaţia avea iz de plimbare în scopurituristice şi nicidecum în scop de serviciu. „Deplasare tocmai în Panama City,ştiţi, seamănă a excursie. Nu a invocat nimeni în Biroul Permanent faptul cădacă trimitem un singur deputat nu mai poate fi acoperit evenimentul. Dacă aşae, atunci, asta se va lua în discuţie în viitorul Birou Permanent al CamereiDeputaţilor, unde se va decide dacă să trimitem mai mulţi deputaţi. Trei oamenifac o treabă mai bună decât unul singur, dar, din considerente financiare s-adecis să avem un singur deputat delegat. Câţi senatori se vor duce, asta etreaba Biroului Permanent al Senatului să decidă. S-au făcut şi câteva glumiţe”,ne-a declarat secretarul Mircovici, deputat din partea minorităţilor naţionale.

Iniţial, trebuiau să plece 13

Pe listadeplasării se aflau 7 parlamentari însă numărul lor fusese, iniţial, mai mare.„Normal trebuiau să participe 13 parlamentari, însă am considerat că din lipsăde resurse să trimitem doar 7. Decizia Biroului Permanent e suverană, ne vomsupune şi urmează să stabilim pe care coleg deputat să trimitem”, ne-a declaratdeputatul Radu Moldovan (PSD), preşedintele Grupului Român al UniuniiInterparlamentare (GRUI).

Printre cei care şi-ar fi dorit să meargă înPanama City se regăseau Ionel Palăr (deputat PNL),Carmen Axenie (deputatPDL), Viorel Arion (deputat PDL), Anghel Stanciu (deputat PSD), Marian IulianRasaliu (senator PDL),Vasile Cosmin Nicula (senator PSD) şiValentin Emilian Frâncu (senator PNL).

Cum motivează aleşii deplasarea

Parlamentariispun că e necesară deplasarea întrucât la eveniment se adună toate statelemembre ale Uniunii Interparlamentare. Mai mult, ei susţin că nu e suficient unsingur delegat din partea României, întrucât acolo au loc mai multe şedinţecare se desfăşoară în acelaşi timp. „E nevoie de o delegaţie mai amplă, pentrucă acolo sunt şedinţe şi reuniuni în paralel. Se discută separat pe comisii şidiverse grupuri de lucru”, ne-a declarat Radu Moldovan. „Ştiu că la primavedere pare senzaţional subiectul, însă reuniunile acestea se fac în ţăriexotice, pentru că se doreşte să se încurajeze investiţiile acolo. Nu e odiferenţă aşa de mare între costul unei curse în Panama şi una la New York, deexemplu. E nevoie de mai mulţi delegaţi, pentru că se dezbate simultan încadrul mai multor comisii. E vorba despre trei direcţii: drepturile omului,economie şi dezvoltare”, afirmă şi Emilian Frâncu, senator PNL, aflat şi el pelista doritorilor deplasării în Panama. Întrebat de noi ce urmează să facă elacolo dacă va ajunge ca Senatul să-i aprobe deplasarea, Frâncu s-a apăratspunând că e o discuţie mai lungă, ce nu poate fi purtată prin telefon. „Îmicer scuze, eu nu voi sta la poveşti aşa prin telefon. Pot să vă spun că eu amexperienţă în aceste reuniuni, de exemplu, la una dintre ele am fost numitchairman (preşedinte, n.r.) al unei comisii. Eu am reprezantat interesulstatului român mai bine chiar decât ambasadorii. La reuniunea din Mexic doamnaambasador a Mexicului nici măcar nu a fost prezentă. Ca să vă dau un exemplu decum am reprezentat interesele statului român, pot să vă spun că anul trecutdelegaţia maghiară care avea şapte membri s-a plâns în cadrul comisiei pentrudrepturile omului că în România drepturile minorităţilor nu sunt respectate,iar eu, care eram singurul delegat al României, a trebuit să combat aceastăidee şi să spun comisiei că în Parlamentul român sunt membri ai minorităţilorîncă din 1990, pe când în Ungaria abia din 2014 românii vor avea dreptul la unparlamentar”, ne-a declarat Frâncu.

Unii o dau la întors

Mai mulţi dintredoritorii deplasării afirmă acum că ei nu voiau, de fapt, să plece şi căprezenţa lor pe lista doritorilor e o greşeală. Eu în nici un caz nu mă duc. De când sunt în GRUI nu m-am deplasatnicăieri. Eram trecut pe listă, pentru că sunt preşedintele grupului de lucru.În locul meu ar fi trebuit să plece colegul meu Ioan Stan (deputat PSD, n.r.)”,susţine Radu Moldovan. Senatorul Marian Rasaliu (PDL) neagă şi el că ar fiurmat să plece în delegaţie. Contactat de „Puterea”, el a declarat că a anunţatdeja Biroul Permanent că s-a făcut o greşeală şi că de la PDL ar fi trebuit săplece Alexandru Mocanu, senator şi el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image