2018-09-26 12:18


România spațiului bine făcut. Semne mari de întrebare ridicate de două decorații oferite de președinte de Ziua Națională

 |  21:01
România spațiului bine făcut. Semne mari de întrebare ridicate de două decorații oferite de președinte de Ziua Națională
Robert Veress

Preşedintele Klaus Iohannis a înaintat în grad, marţi, cu ocazia Zilei Naţionale, mai mulţi ofiţeri din cadrul MApN, MAI şi SPP și a decorat Agenția Spațială Română (ROSA), mai mulţi membri ai Academiei Române, printre care Dumitru Radu Popescu, şi ai postului de radio RFI, afirmând că „au demonstrat, prin realizările lor, un efort susținut de a lucra pentru o Românie prosperă și puternică”. Dumitru Radu Popescu, care primește Ordinul Steaua României în Grad de Ofițer la 26 de ani de la Revoluție, era, în 1989, președintele Uniunii Scriitorilor, funcție pe care o ocupa din 1982, fiind membru supleant în Comitetul Central al Partidului Comunist Român din 1968 și deputat în Marea Adunare Națională din 1975. Din anul 2006 este membru titular al Academiei Române și directorul Editurii Academiei Române. Decorarea lui DR Popescu vine la o lună după ce 30.000 de oameni au cerut, în stradă, reactualizarea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. Este limpede că această revendicare, ca și altele, a fost „scăpată din vedere” de președinte. Dar poate și mai criticabilă decât decorarea unui membru al protipendadei comuniste este decorarea ROSA, autoritate a statului care se face vinovată de abuzuri ce o postează în contradicție flagranță cu descrierea ce i-a fost făcută de Klaus Iohannis.

România spațiului bine făcut. Semne mari de întrebare ridicate de două decorații oferite de președinte de Ziua Națională
zoom

Președintele susține următoarele: „Am decorat astăzi (marți, 1 Decembrie - n.r.) Agenția Spațială Română, o instituție de vârf, recunoscută în plan internațional. Activitatea ei nu este atât de abstractă cum ar putea părea. Ea contribuie la viaţa noastră de zi cu zi în domenii precum telecomunicațiile, agricultura de precizie, siguranța frontierelor, siguranța în transporturi şi, mai de actualitate, managementul crizelor. La noi, această muncă ce include coordonarea activităţilor naţionale de cercetare şi aplicaţii spaţiale şi de securitate este realizată de către Agenţia Spaţială Română. Instituția dumneavoastră, care serbează 20 de ani de activitate, reprezintă un exponent foarte important al inovării româneşti. V-ați dovedit deja capacitatea de a aduce inovarea românească în comunitatea europeană şi internaţională prin informarea și sprijinirea organizațiilor din România pentru ca acestea să beneficieze de oportunitățile oferite de programele Agenției Spațiale Europene”. În comunicatul administrației prezidențiale se mai spune: „Cu ocazia împlinirii a două decenii de activitate, în semn de apreciere deosebită pentru contribuția semnificativă în coordonarea activităților naționale de cercetare, aplicații spațiale și de securitate, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Ofițer, categoria H «Cercetarea științifică» Agenției Spațiale Române (ROSA)”.

ROSA, descrisă de cei mai prolifici cercetători români din domeniu

„ROSA este o agenție guvernamentală, condusă în prezent de Piso Marius-Ioan, care primește fonduri guvernamentale și distribuie în mod clientelar, la diverse organizații din România, afiliate domniei sale, finanțări pentru proiecte spațiale. Desigur, nici un contribuabil român nu a auzit de vreo acțiune de succes desfășurată de această agenție guvernamentală, deși fiecare dintre noi contribuie financiar la alimentarea anuală cu milioane de euro a conturilor ROSA. Noi, românii, am scos din buzunar 60 de milioane de lei pentru prima competiție și urmează să mai scoatem încă 324 de milioane până în 2017, pentru următoarele etape ale Programului STAR. (...) Am semnalat gravul conflict de interese în care se află conducătorul Agenției Spațiale Române, care alocă fonduri către Institutul de Științe Spațiale, în condițiile în care domnul Piso este șef de laborator și membru în consiliul științific la ISS. 10 din cele 47 de proiecte propuse pentru finanțare aparțin ISS”, acuză Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), organizație ai cărei membri au făcut și denunț penal la DNA, în 2013, acuzând fraude în Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR, precum și conflicte de interese și abuzuri în serviciu ale președintelui Piso. Acesta, însă, a rămas în funcție, fiind decorat acum. În schimb, ARCA a... emigrat în SUA, unde beneficiază de sprijin guvernamental masiv pentru proiectele sale.

Alungată din România, ARCA performează în SUA

ARCA este partener al Agenției Spațiale Europene și al NASA, participant activ în unele dintre proiectele acestor organizații. În România însă, activitatea ARCA a fost continuu subminată de pizma conducerii Agenției Spațiale Române (ROSA). După ani de zile de luptă cu sistemul care le-a „trântit” toate proiectele avansate ce necesitau finanțări guvernamentale, ARCA a anunțat, la sfârșitul lunii septembrie 2014, închiderea principalelor operațiuni din țară și strămutarea acestora în Statele Unite. Acum, ARCA SPACE CORPORATION anunță reluarea cercetărilor și testelor în Las Cruces, New Mexico, cu finanțare locală și scutiri de la plata unor taxe. Orașul Las Cruces este cunoscut pentru sprijinul acordat activităților aerospațiale, companii precum Virgin Galactic, SpaceX, General Dynamics şi NASA având centre în regiune. Startul lucrărilor a fost dat în prezența celei mai înalte oficialități locale, guvernatoarea Susana Martinez. Evenimentul a fost relatat și de presa internațională.

Activitatea companiei include producerea și testarea aeronavei fără pilot AirStrato și a seriei de rachete Haas, la noile facilități ale ARCA din Aeroportul Las Cruces – New Mexico. Societatea investește 1,2 milioane de dolari pentru demararea activității. Departamentul de Dezvoltare Economică din New Mexico va contribui cu 500.000 de dolari pentru construcția noului hangar și spațiu de producție de 1.300 metri pătrați. Orașul Las Cruces, de asemenea, va scuti ARCA SPACE de la plata chiriei, pe o perioadă de un an, pentru clădirea de birouri, showroom și hangar – valoare estimată la 55.000 de dolari. ARCA SPACE Corporation s-a angajat să creeze cel puțin 100 de joburi bine plătite pentru următorii 100 de ani, cu un salariu mediu de 52.000 dolari.

Susana Martinez, guvernatoarea statului New Mexico, a declarat: „Sunt entuziasmată de faptul că ARCA SPACE a ales Las Cruces drept centru pentru producția aeronavei electrice inovative AirStrato,  diversificând astfel economia statului New Mexico. Nu numai că acum New Mexico are un mediu de afaceri competitiv, dar și o infrastructură aerospațială puternică prin Laboratorul de Fizică al Universității din New Mexico și prin Spaceport America, poziționând New Mexico ca lider al industriei”.

În 16 ani de activitate, înainte de a se muta în Statele Unite, ARCA a reușit să desfășoare 15 misiuni inovative. ARCA a fost printre cei mai importanți concurenți în competiția de 10 milioane de dolari, Ansari X-Prize, în cadrul căreia a lansat racheta Demonstrator 2B. Apoi, ARCA a fost implicată în Google Lunar X-Prize, reuşind să lanseze mai multe misiuni stratosferice, care au culminat cu lansarea rachetei Helen 2. În 2012, ARCA a obținut un contract în valoare de 1,4 milioane de dolari de la Agenţia Spaţială Europeană, pentru a testa parașutele de reintrare atmosferică a sondei spațiale din cadrul programului ExoMars.

În prezent, ARCA SPACE Corporation lucrează la finalizarea testelor de zbor pentru aeronava AirStrato și pentru testarea rachetelor Haas 2B și Haas 2C. Haas 2B este proiectată pentru turismul spațial și va oferi o experiență reală astronauților săi,  similară cu racheta Redstone, folosită pentru a duce primul american în spaţiu. Haas 2B va fi operată din  Spaceport America. Haas 2C este un lansator orbital low-cost în două trepte, capabil să plaseze o sarcină utilă de 400 kg pe orbita joasă. Anul trecut, chiar înainte de emigrarea în SUA, șeful ARCA le mulțumea „oamenilor de mare calitate din instituții precum Forțele Aeriene, ROMATSA, AACR, Ministerul de Interne, Aeroclubul României”, precum și sponsorilor donatorilor și altor susținători, fără de care activitatea firmei nu ar fi avut nici o șansă, considerând piedicile ROSA la tot pasul.

ROSA - 108 proiecte, niciun succes notabil

„Agenţia Spaţială Română şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 20 de ani sub auspiciile misiunii de a conștientiza la nivelul factorilor de decizie și societății civile rolul pe care tehnologiile spațiale îl au în creșterea calității vieții cetățenilor”, afirmă preşedintele ROSA, Dr. Marius-Ioan Piso, în articolul postat pe site-ul instituției, prin care se marchează momentul aniversar. Despre cât de eficientă a fost această „misiune de trezire a conștiințelor” ar putea vorbi un sondaj cu singura întrebare „ați auzit de ROSA”?

 „Prin Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare pentru Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată – STAR, pe care îl coordonăm din anul 2012, program planificat pentru perioada 2012-2019, am finanțat până în prezent 108 proiecte, fiecare dintre acestea contribuind la dezvoltarea de nișe tehnologice și de expertiză științifică raportat la domeniile prioritare de dezvoltare în domeniul spațial ale României”. Iarăși, o singură întrebare: ați auzit de vreun proiect de succes marca ROSA?

„Pentru noi a fost clar că cei de la ROSA vor supraviețui etern tuturor guvernelor și președinților care vor veni. Nimeni nu înțelege ce fac acolo de fapt. Abordarea lor e simplă: noi facem cercetare spațială, iată... probleme de securitate națională. Și toți politicienii care aud asta, își spun: da... ce sa mai... e treabă serioasă, hai să-i lăsăm să cerceteze, că vorba aia: e rocket science... Nu ne băgăm, că știu ei ce fac. Și în spate se ascund o groază de măgării financiare, iar oamenii ăia sunt niște profitori, care de fapt nu folosesc nimănui” - Dumitru Popescu, președinte ARCA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-02

TAGURI: romania, spatiu, presedinte, decoratii, ziua nationala, rosa, klauss iohannis, dumitru popescu, arca
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
02 Dec 2015

Traiasca partidul comunist roman si sefii lui cu furturile , falsurile .
D-LE VERESS....
03 Dec 2015

ca la NOI...ARCA (deșteaptă) trage cu arcanul țintând în sus, dar peste hotare! De ce? Pentru că ROSA, zisă și ROZA (SCLEROZA), îi tot taie arcul, îi îngroașă mereu jugulara, până la risc de atac de cord sau AVC după care, ARCA - sătulă de atâta dat în cap sau la gioale...se cară ACOLO unde este recunoscută și răsplătită! TIPIC ROMÂNESC...POLITICIENISC!
APROPOS...
03 Dec 2015

IOAN PISO... de la ROZA SCLEROZA este și răsplătit pentru că se PI(Ș)O ?! Deci dulapul de la Cotroceni are ce merită lângă el - un manechin înțepenit, rușinat parcă c-a fost prins cu izmenele-n vine și-atunci ridică din umeri că n-are cine/ce-i mai face....decât să-l felicite c-un ordin de vai steaua lor, fiindcă le intră colțurile pe la umeri ca un umeraș, chinuindu-i poznaș în fotografii care vor rămâne înrămate la ei acasă, iar pentru ziare....întru posteritate :)
ÎN SCHIMB,
03 Dec 2015

ălălalt, zici că-i speriat de ISIS! Ar vrea să se termine-odat', ce dracu nu se vede cât e de speriat...parcă zice - vai de steaua mea!
FăTUCA AIA
03 Dec 2015

de-a stânga Dulapului, este șefa de protocol?! Hai să-i cumpărăm ciorapi fără dungile-alea care nu cadrează cu restul....așa, zici c-a zgâriat-o stelele primite de ăștia și ascunse pe după ei!
OBSERVATOR
03 Dec 2015

Hai sa nu ne facem ca uitam ce tzepe a tras ARCA pe la noi pe aici - milioane incasate ca sponsorizari si cateva bucati de machete produse. Dupa aceea tira in US. Acolo s-au reprofilat pe UAV uri, nu sunt decat 4-500 e producatori e astfel de echipamente in USA. Inteleg ca ROSA are bubele ei, dar nu reluati gargara despre ARCA e acum 3-4 ani!
DESPRE KLAUS WERNER JOHANNIS:
06 Dec 2015

“Masiv ca un cal lipitan de munte, primarul sibian sa speram ca nu va fi si un cal troian, prin care pe poarta Cotroceniului sa se strecoare alte gasti de derbedei. Din pacate, nu vorbeste cu mult mai mult decat puternicul cal, fala a Ardealului, si pare ca nu are nevoie de obisnuitii ochelari ai speciei pentru a tine drumul inainte. Nu a aratat calitati de politician extraordinar, dar in tulburatul peisaj romanesc chiar si lipsa de calitati incepe sa devina o calitate. Si timiditatea, altadata creditata ca bonificatie pentru bunul-simt, il face pe sibian sa se simta usor stanjenit.
CRED CA ODATA PORNIT
06 Dec 2015

neamtul va fi greu de oprit si, in orice caz, oamenii nu vor putea indoctrinati sa prefere un mincinos, vreun sperjur sau vreun aventurier. Pe de alta parte, este sigur ca, daca dintr-un cosciug se ridica un personaj viu, oamenii il vor urma pentru ca tuturor le place sa creada in minuni. Ar putea fi sansa lentului candidat Johannis. Si mai este ceva: cu un rege neamt, Carol I, romanii au avut cea mai buna perioada din istoria lor. Poate ca este ceva de invatat din istorie. Apropo de istorie, cat am cazut noi ca popor de la bonele nemtoaice, celebrele Frau, la cele filipineze? Ce ziceti, domnule Ponta?” (Florin Tudose)
Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...