2017-01-20 10:19

POLITICA


România blochează Serbia

 |  21:00

România a blocat la Bruxelles candidatura Serbiei la Uniunea Europeană din cauza felului în care este tratată minoritatea românească din această ţară. La reuniunea de ieri de la Bruxelles, a miniştrilor afacerilor europene, delegaţia română a refuzat, în mod neaşteptat, să semneze acordul, solicitând garanţii că drepturile românilor din Serbia vor fi mai bine protejate, transmite Reuters.

Potrivit unor diplomaţi, Bucureştiul a afirmat că vrea ca acest subiect să fie dezbătut la Summitul UE din 1-2 martie, de la care se aştepta iniţial oficializarea noului statut pentru Serbia. „România vrea să amâne discuţiile până la summit, dar alţii nu sunt de acord şi vor încerca să rezolve problema astăzi”, le-a declarat reporterilor ministrul olandez de externe, Uri Rosenthal.

Poziţia oficială a României a fost exprimată de purtătorul de cuvânt al Guvernului: „A fost o informare în legătură cu această chestiune, dar nu a fost o discuţie elaborată. (...) Există o poziţie publică pe care România a exprimat-o în această chestiune, aceasta este, deocamdată, poziţia noastră”, a spus Dan Suciu.

Sârbii se aşteptau la obstacole

„Noi ne aşteptam la obstacole, dar nu renunţăm şi suntem dispuşi să discutăm cu toţi actorii. Îi înţelegem pe prietenii români, este vorba de drepturile omului şi noi mereu am luat în considerare poziţiile tuturor în această chestiune”, a încercat să dezamorseze tensiunile preşedintele sârb, Boris Tadic. Preşedintele Serbiei s-a referit la problema vlahilor, afirmând că aceştia trăiesc atât pe teritoriul ţării sale, cât şi în Grecia, Albania, Croaţia sau Macedonia, subliniind că este nevoie de discuţii la nivel regional pentru soluţionarea acordării de drepturi. „Nu sunt sigur că există multe state în UE cu standarde atât de ridicate ca în Serbia privind drepturile minorităţilor. Suntem prieteni istorici cu România, ne susţinem reciproc în problemele de interes comun. Românii au şi o vorbă care spune că au doi prieteni: sârbii şi Marea Neagră”, a mai adăugat Tadic.

Suferinţele românilor din Serbia

O situaţie tensionată între Bucureşti şi Belgrad s-a consumat în urmă cu câteva luni, când la recensământul populaţiei din Serbia, reprezentanţii minorităţii române au acuzat Belgradul că a condus o politică de dezinformare prin care etnicii acestei minorităţi să se declare vlahi, drepturile acordare românilor urmând să fie astfel diminuate. În luna decembrie locuinţele a doi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Serbia au fost atacate cu focuri de armă. În luna ianuarie a acestui an a fost lansat un „alfabet al limbii vlahe” în cadrul unui proces de promovare a unei noi limbi vlahe în rândurile comunităţii româneşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-26

TAGURI: traian basescu, tadiciComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image