2018-12-12 01:07


România, vizată de reducerea fondurilor. Bogaţii UE taie ajutoarele fraţilor săraci

 |  17:25

Proiectele finanţate cu ajutorul fondurilor europene ar putea să devină o himeră în cele mai sărace state ale Uniunii Europene, printre care şi România.

Statele bogate din UE şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la eficienţa proiectelor finanţate de Comisia Europeană pentru accelerarea plăţii subvenţiilor UE către ţările care au primit ajutor internaţional în timpul crizei.

Un grup din care fac parte cei mai importanţi contributori la bugetul Uniunii, printre care Franţa, Marea Britanie, Olanda şi statele nordice, a propus reducerea la jumătate a fondurilor alocate Greciei, Portugaliei, Irlandei, Letoniei, României şi Ungariei, relatează „Financial Times“. Astfel, suma iniţală de 2,9 miliarde euro destinată celor şase state ar putea să elibereze o cantitate suficientă pentru bugetele ţărilor contribuabile, încât acestea să nu întâmpine dificultăţi pe plan intern. Doar în cazul Greciei ar urma să se facă o economie de circa 880 de milioane de euro.

Reprezentanţii UE doresc ca procentul de cofinanţare din partea CE să fie redus de la peste 15% până la 5%. „Guvernele trebuie să pună la bătaie propriile fonduri pentru a dovedi că finanţează proiecte bune”, au declarat surse europene pentru FT.

Actualmente, grupurile tehnice de experţi naţionali încearcă să ajungă la un consens cu privire la această propunere, care a fost prezentată de Comisie în luna iunie. Plăţile către cele şase ţări ar trebui să înceapă din ianuarie 2012, după acordul din partea Parlamentului European.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: UE, fonduri, euro
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...