2019-01-21 22:13


Românii au mai multă încredere în UE decât în instituţiile naţionale

 |  19:58
Românii au mai multă încredere în UE decât în instituţiile naţionale

Peste jumătate dintre români declară că se simt cetăţeni ai Uniunii Europene, în timp ce mai puţin de jumătate din cetăţeni încearcă un astfel de sentiment în Bulgaria, Marea Britanie, Cipru sau Grecia, relevă datele unui sondaj Eurobarometru, realizat în mai şi dat marţi publicităţii. Românii au, însă, altă opinie când vine vorba de instituţiile naţionale: peste două treimi (69%) nu au încredere în Executivul de la Bucureşti.

Potrivit studiului, românii (62%) sunt optimişti în ce priveşte viitorul Europei, opinie împărtăşită şi de cetăţenii altor 18 state, între care Danemarca (72%), Estonia (64%), Lituania (64%), Malta (63%) sau Polonia (63%). Pe de altă parte, nouă ţări adună o majoritate de pesimişti, în special Portugalia (67%), Cipru (69%) şi Grecia (69%).

Vocea cetăţenilor

Peste două treimi dintre europeni consideră că vocea lor nu contează în UE (67%). Această opinie este cea mai răspândită în Grecia (89%) şi în Cipru (89%). În schimb, românii consideră doar în proporţie de 23% că vocea ţării contează în Uniune, la distanţă de primele ţări ai căror cetăţeni consideră că vocea ţării lor contează: Danemarca (56%), Croaţia şi Belgia (cu câte 48%) şi Luxemburg (46%).

Neîncredere în instituţiile naţionale

Doar 26% dintre români afirmă că au încredere în Guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti. La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% şi-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naţionale. Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Pe de altă parte, rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.

Aşteptări la nivel comunitar

Pe de altă parte, 47% din români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare, faţă de media de numai 21% înregistrată în celelalte ţări membre cu privire la aşteptările faţă de măsurile guvernelor naţionale. În acelaşi timp, 23% din români cred că aceste măsuri ar trebui să fie luate în primul rând de UE, faţă de 22% media în plan European, notează Mediafax. Doar 6% din români cred că măsurile de ieşire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european, şi doar 4% din români aşteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni consideră că acesta este cadrul adecvat pentru a decide în acest sens.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, în restul ţărilor UE eşantionul fiind de 26.605 persoane.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-23

TAGURI: romani, UE, institutii, nationale, incredere
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...