2017-01-17 00:14

POLITICA


Ruptură între familiile regale. Casa Regală de România întrerupe legăturile cu Casa Princiară de Hohenzollern

 |  19:56
Ruptură între familiile regale. Casa Regală de România întrerupe legăturile cu Casa Princiară de Hohenzollern

Regele Mihai a anunţat ieri, 10 mai, o zi specială pentruistoria monarhică din această ţară, ruperea legăturilor dintre Casa Regală deRomânia şi Casa Princiară de Hohenzollern-Sigmaringen. În documentul transmisde la Palatul Elisabeta se precizează că se renunţă şi la „titlurile conferitede Capii Familiei Princiare de Hohenzollern“. Casa Regală a preluat, începândde ieri, titulatura de „Casa Regală a României”. Este a doua ruptură majorăîntre cele două Case după cea din 1916, din timpul Primului Război Mondial.

Singura motivaţiea ruperii legăturilor cu Casa Regală de Hohenzollern a fost aceea că astfel serespectă voinţa Regelui Ferdinand. "Luând în considerare decizia iubitului nostrubunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şiindependent Dinastiei şi Casei noastre Regale, şi urmând datoria mea datăde istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei (...), acţionând înconformitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut: art.1 Ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern”, se anunţă în documentul semnat Mihai I. Suveranul precizează că, dela 10 mai, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi CasaPrinciară de Hohenzollern iau sfârşit. De asemenea, “Casa Regală a României nu va mai purta numele de «Hohenzollern-Sigmaringen»,şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de «Casa deHohenzollern-Singmaringen». Casa Regală română va fi cunoscută de acum înaintenumai sub numele de «Casa Regală a României»“. Ruptura dintre cele două Case sereferă şi la titlurile conferite. “Începând cu data de 10 mai 2011, nici un membrual Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul săpoarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) deorice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a Românieirămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu saudistincţie”, este subliniat în documentul Casei Regale. Conform acestuia,particulele “de Hohenzollern”, “de Hohenzollern-Sigmaringen” şi de“Hohenzollern-Veringen” dispar atunci când se referă la membrii Casei Regale.

Stelian Tănase: „Probleme legate de titluri şi de RaduDuda”

„Este o surpriză, dar este efectul unortensiuni mai vechi în interiorul Casei de Hohenzollern-Sigmaringen cu ramuraromânească. Nu este prima dată când apare această ruptură, pentru că atuncicând în timpul Primului Război Mondial România a intrat de partea aliaţilor,altfel spus Guvernul Majestăţii Sale Ferdinand a intrat în război cu Germania,patria familiei sale, Casa de Hohenzollern i-a dezavuat pe Regele Ferdinand şipe Regina Maria şi chiar a încercat să-i schimbe de pe tron. Ce s-a întâmplatacum cu relaţia cu Regele Mihai este o enigmă pentru mine, dar problemele suntgrave dacă s-a ajuns la ruptură. Poate sunt probleme în relaţii ce ţin detitluri, aceasta este o problemă, problema patrimonială, este o problemă legatăşi de situaţia din familia regală a lui Radu Duda. Acesta a fost recunoscut şis-a spus că este de Veringen. Probabil că nu vom afla foarte repede ce s-aîntâmplat, Casele Regale, fiind foarte discrete cu aceste relaţii, tensiuni,conflicte. Aşteptăm răspunsul Casei de Hohenzollern acum. Nu se poate face însăconfuzia între Mihai de România şi Paul de România. Mihai a fost Regeleromânilor, Paul este un uzurpator, un nelegitim. Succesor la tron este unulsingur. Mihai I. A fost şi este în continuare Rege al românilor. Nu cred căeste o ruptură definitivă, astfel de lucruri se întâmplă când şi când, oameniinu se mai înţeleg. Istoria Regalităţii şi a Caselor Regale este una a conflictelor”,ne-a spus şi istoricul Stelian Tănase.

Zoe Petre: “O decizie importantă”

„Cel mai interesant aspect al deciziei de ieri a Casei Regale este cellegat de reluarea numelui «De România». Trebuie spus că în timpul Primului RăzboiMondial, în 1916, legăturile cu Casa de Hohenzollern s-au rupt după ce ţaranoastră a intrat în război împotriva Germaniei. Şi după plecarea Regelui Mihaiîn exil, după venirea comuniştilor, a trecut ceva timp până când a reluatlegăturile cu Casa Princiară de Hohenzollern. Mai este şi problema legată dePaul de România, al cărui copil a fost botezat de Traian Băsescu. Paul deRomânia este creaţia lui Ion Iliescu împotriva Regelui Mihai. Nu mă miră căacest anunţ a fost făcut pe 10 mai şi cred că se vor ridica şi probleme desuccesiune dinastică prin noua titulatură”, ne-a declarat istoricul Zoe Petre.

Probleme între cele două Case

Într-un interviu acordat pentru „Cotidianul” în2009, moştenitorul Casei princiare dincare provine Casa Regală a României, Karl Friedrich de Hohenzollern, afirma că“titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsă”. “Titlul de Principe deHohenzollern-Veringen este o farsă. Radu Duda nu poate purta acest nume legal.Nu are dreptul acesta. Este un nume pe care tatăl meu i l-a conferit fără săaibă puterea să o facă. Şi pentru mine este de neînţeles, până în ziua deastăzi, de ce Regele Mihai l-a convins pe tatăl meu să-şi dea încuviinţarea”,susţinea Karl Friedrich de Hohenzollern.

Semnificaţiazilei de 10 mai

Ziua de 10 mai a fostuna de bun augur pentru Casa Regală din România. Regele Carol I a sosit înBucureşti pe 10 mai 1866 şi a depus jurământul în faţa Parlamentului. Tot înaceastă zi, s-a proclamat independenţa României - 1877. În 1881, pe 10 mai,Carol I a fost încoronat Rege al României. Între 1866 şi 1948, 10 mai a fost ZiuaNaţională a românilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image