2017-01-21 15:28

POLITICA


Rusia ameninţă că s-ar putea retrage din START

 |  18:42
Rusia ameninţă că s-ar putea retrage din START

Moscova este preocupată de refuzul Statelor Unite de afurniza garanţii legale că elementele europene ale sistemului antirachetă nuvor fi îndreptate împotriva Rusiei, a declarat luni adjunctul ministrului rusde externe, Sergei Riabkov, şi ameninţă că s-ar putea retrage din TratatulSTART.

„Americanii insistă asupra lansării cooperării practicefără precondiţii”, a explicat Riabkov, subliniind că Rusia „nu poate iniţiacooperarea pe proiecte specifice în lipsa unor garanţii legale că viitorulsistem nu va fi îndreptat asupra intereselor sale în materie de securitate”.Totodată, Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din noul Tratat pentrudezarmare nucleară START, în cazul în care Statele Unite vor continua sădesfăşoare în Europa elemente ale scutului de apărare antirachetă. „Aşa cum amspus în repetate rânduri, Rusia va avea dreptul să iasă din Tratatul START dacădezvoltarea cantitativă şi calitativă a potenţialului de apărare antirachetăamerican prezintă o ameninţare pentru forţele ruse de disuasiune nucleară”, aspus Riabkov în cursul unei reuniuni a Consiliului de experţi pentru cooperareaRusia - NATO din Parlamentul de la Moscova, relatează RIA Novosti.

După ce România a anunţat, săptămâna trecută, că a fostaleasă baza de la Deveselu, judeţul Olt, pentru a găzdui interceptorii dincadrul scutului american antirachetă, Moscova a cerut, în mod similar, garanţiide la SUA că nu va fi afectat echilibrul strategic din regiune şi nu vor fivizate capacităţile sale de descurajare nucleară.

Chiar dacă Rusia şi NATO au căzut de acord la summitul dela Lisabona din noiembrie anul trecut să coopereze în apărarea antirachetă,părţile rămân pe poziţii divergente în ceea ce priveşte modalitatea deimplementare a sistemului. NATO este în favoarea a două scuturi separate, întrecare să existe un schimb de informaţii, în timp ce Moscova vrea un sistemcomun, care să aibă, deci, o comandă comună.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image