2017-01-17 04:50

POLITICA


Rusia contraatacă cu o listă neagră pentru SUA

 |  16:41
Rusia contraatacă cu o listă neagră pentru SUA

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut guvernului să pregătească o listă neagră pentru americani, în urma unei decizii a SUA de a impune interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru zeci de oficiali ruşi suspectaţi că ar fi implicaţi în moartea unui avocat rus.

Biroul de presă a lui Medvedev a emis o declaraţie potrivit căreia Rusia a fost "uluită" de decizia Departamentul de Stat de a aduce prejudicii oficialilor ruşi înainte ca Moscova să încheie ancheta proprie în legătură cu  moartea lui Serghei Jailhouse Magnitsky. Aproximativ 60 de oficiali ruşi, inclusiv judecători, procurori, şi oficiali din poliţie şi securitate nu mai au voie să intre în Statele Unite.

Potrivit Wall-Street Journal, Moscova ar încerca să nu maximizeze efectele acestei crizei diplomatice. Ministerul de externe a convocat în linişte diplomaţii americani pentru a protesta faţă de interdicţia de călătorie şi a emis o declaraţie vag formulată că Rusia "nu va lăsa astfel de măsuri neprietenoase fără răspuns." Ministerul rus de externe a refuzat sa comenteze instrucţiunile Medvedev de a întocmi o listă neagră. Unii membri ai Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, au declarat că doresc să legifereze o interdicţie de viză împotriva unor oficiali americani, chiar dacă Medvedev are puterea de a face acest lucru prin ordin executiv. Câţiva parlamentari ruşi au sugerat că orice interdicţie de viză se va aplica pentru oficialii americani implicaţi în urmăririle penale sensibile din punct de vedere politic între americani şi ruşi, cum ar fi în cazul Viktor Bout, acuzat de conspiraţie privind vânzarea de arme teroriştilor sud-americani.

Comisia de anchetă a Rusiei a concluzionat în această lună că Magnitsky a murit de boli de inimă şi hepatită. S-a deschis anchetă penală împotriva unui medic şi a unui funcţionar al închisorii care a neglijat starea de sănătate a avocatului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image