2017-01-17 02:53

POLITICA


Rusia după Putin

 |  21:00

Reîntoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin este poate una dintre cele mai sigure certitudini politice din 2012, un an în care o serie de mari puteri ale lumii se pregătesc de alegeri parlamentare sau prezidenţiale. Cu toate acestea, actualul premier al Rusiei se află în faţa celor mai mari provocări de la intrarea sa în politică, după o instruire îndelungată în rândul temutelor servicii secrete.

Provocări ample

Niciodată, în cariera sa politică până în prezent, Putin nu s-a confruntat cu un curent atât de puternic din partea celui mai de temut adversar al unui politician: propriii săi cetăţeni. Deşi este considerat în continuare principalul favorit al alegerilor prezidenţiale şi se estimează că va obţine cel de-al treilea mandat prezidenţial încă din primul tur de scrutin, devine tot mai evident că victoria lui Vladimir Putin survine într-un context în care lipsa unei soluţii reprezintă cauza principală a unui succes înainte anunţat. Protestele ample de la sfârşitul anului trecut, continuate şi în ultimele săptămâni, au culminat cu un lanţ uman de peste 10.000 de persoane, adunate pe străzile Moscovei, în ceea ce s-a dorit a fi un simbol în a-l împiedica pe Putin să se reîntoarcă la Kremlin.

Se caută succesor

Cum ar putea arăta o Rusie fără Vladimir Putin? Acest scenariu nu mai reprezintă doar o preocupare a Opoziţiei, care s-a săturat de „era Putin”, ci devine o ipoteză de lucru chiar în rândul apropiaţilor actualului premier rus, după cum arată o analiză a „Wall Street Journal“. Andrei Kostin, director executiv la una dintre cele mai mari bănci controlate de stat a afirmat recent că, deşi este necesar ca Putin să câştige alegerile prezidenţiale, acesta trebuie să promită imediat după scrutin că nu va mai candida pentru un nou mandat. Ideea găsirii unui succesor pentru Putin devine tot mai pregnantă în rândul elitei de la Kremlin, la fel cum Boris Elţîn l-a desemnat pe acesta să-i urmeze, la sfârşitul lui 1999. Scăderea din sondaje, precum şi rezultatele sub aşteptări la recentele parlamentare, la care se adaugă protestele sociale au afectat încrederea echipei din jurul lui Putin. „Sistemul începe să se dezintegreze încet, dar sigur”, a afirmat un afacerist din cercul premierului, potrivit WSJ. „Mişcările tectonice au început deja să se resimtă”, a mai adăugat acesta.

Cu toate acestea, Putin mai are încă multe cărţi de jucat, în special datorită contextului internaţional, în timp ce Kremlinul este provocat să elaboreze strategii pentru a recâştiga de partea sa protestatarii. Momentan, clasa de mijloc din Rusia, chiar dacă pare slăbită la nivel naţional, alimentează protestele la adresa lui Putin. În Moscova, Sankt Petersburg sau alte oraşe mari ale ţării, sondajele arată că principalul favorit nu va mai obţine majoritatea. „Trendul este ireversibil”, concluzionează Mikhail Dimitriev, directorul unui institut de sondare a publicului apropiat de Kremlin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-14

TAGURI: rusia, putinComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image