2017-01-18 20:28

POLITICA


Rusia izolează China în Consiliul de Securitate ONU

 |  16:54
Rusia izolează China în Consiliul de Securitate ONU

Răsturnare de situaţie în gestionarea crizei generate de protestele civililor din Siria, după ce Rusia a propus Organizaţiei Naţiunilor Unite un proiect de rezoluţie care condamnă violenţele comise în această ţară, de „toate partidele”.

Rusia şi China s-au opus vehement până în prezent unei intervenţii militare sau unor sancţiuni dure, prin dreptul de veto pe care şi l-au exercitat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în ciuda faptului că regimul condus de Bashar al-Assad a provocat moartea a cel puţin 5.000 de persoane în Siria. În cadrul proiectului de rezoluţie propus de Moscova, este subliniată îngrijorarea faţă de „aprovizionarea cu arme, ilegală, a unor grupări înarmate din Siria”.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat miercuri că situaţia din Siria este deosebit de gravă şi a subliniat că este vremea pentru ca întreaga comunitate internaţională să acţioneze. „Peste 5.000 de persoane au murit în Siria. Situaţie nu mai poate continua. În numele umanităţii, este momentul ca această comunitate internaţională să acţioneze”, a declarat acesta. În cursul zilei de sâmbătă vor fi discutate propunerile oficialilor sirieni pentru ca mai mulţi observatori străini să fie admişi în ţară în schimbul anulării sancţiunilor impuse de Liga Arabă. Miniştrii de externe ai Ligii Arabe vor discuta acest aspect în cadrul unei reuniuni de urgenţă, la Cairo.

Pe de altă parte, decizia Rusiei, care deţine în prezent şi preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, a luat prin surprindere atât statele care au susţinut o înăsprire a sancţiunilor împotriva regimului condus de Bashar al-Assad, dar mai ales celălalt membru cu drept de veto din cadrul Consiliului de Securitate care se opune acestor sancţiuni, China. Rusia şi-a exprimat până acum suportul pentru preşedintele Siriei, Moscova şi Damascul având încheiată o înţelegere care permite navelor militare ale Rusiei să folosească porturile siriene din Marea Mediterană. Dacă Rusia va adopta şi la nivel oficial o poziţie aliniată cu celelalte state care condamnă regimul lui Assad, China va rămâne singura ţară care se va mai opune unei extinderi a sancţiunilor impuse Siriei, sau chiar a unei intervenţii militare cu scopul de a pune capăt masacrului forţelor guvernamentale asupra civililor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-25

TAGURI: Siria, sanctiuni ONU, condamnare Rusia, Consiliu de Securitate ONU, drept de veto, bashar al-assadComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILVIU
17 Dec 2011

Complotul impotriva sirie i a esauat in pofida efor turilor depuse de SUA, UE si alte tari. Chiar mai credeti ca nu sunt terori sti finantati de SUA, UE si in special Franta, Tur cia si Qatar??? ,Problema lor ca au folosit oameni inculti, detinuti adusi din Gauntanamo si teroris tii Al Qaida, platiti cu bani putin pentru a provo ca un haus, dar armata siriana a rezistat si a anihilat in proportie de 80% aceste grupari terori ste. Mai e putin si totul va fi si mai bine

Adauga un comentariu

Random image