2018-09-26 04:22


Rusia reacţionează dur

 |  18:21
Rusia reacţionează dur

Diplomaţia de la Moscova a criticat dur afirmaţiile secretarului de stat american, Hillary Clinton, referitoare la “ocupaţia rusă din Georgia”, acuzând Washingtonul că încurajează tendinţele de răzbunare ale liderului de la Tbilisi, Mihail Saakaşvili.

“Aserţiunile doamnei Clinton în Georgia confirmă, din păcate, faptul că Washington-ul nu a tras concluziile necesare în urma evenimentelor petrecute în Caucaz în august 2008. Tocmai promovarea activă din partea SUA şi a altor state occidentale, cunoscutelor avansuri referitoare la primirea Georgiei în NATO şi livrările masive de arme din străinătate i-au format lui Mihail Saakaşvili un complex de impunitate, care l-a şi împins spre aventura criminală din Osetia de Sud, se arată în comunicatul diplomaţiei ruse.

Declaraţia oficialilor ruşi intervine după ce Statele Unite au anunţat marţi o nouă asistenţă militară destinată Georgiei şi şi-au exprimat solidaritatea faţă de fosta republică sovietică. La finalul unei întâlniri cu înalţi oficiali de la Tbilisi Hillary Clinton a declarat că “Statele Unite resping ocupaţia rusă şi militarizarea teritoriului georgian”.

Relaţiile ruso-georgiene s-au tensionat în august 2008, când Georgiaa declanşat o ofensivă pentru a prelua controlul asupra provinciei sale separatiste Osetia de Sud. Rusia, ale cărei trupe se găseau în zona de conflict, a ripostat cu un asalt militar de amploare, dincolo de limitele regiunii separatiste.

Uniunea Europeană, a cărei preşedinţie era asigurată la acea vreme de Franţa, a intervenit pentru încetarea ostilităţilor şi salvarea independenţei Georgiei. La 12 august, în urma semnării unui acord ruso-georgian de încetare a focului, mediat de UE, ostilităţile au încetat, însă situaţia a rămas tensionată. Cele două ţări au rupt relaţiile diplomatice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-18

TAGURI: rusia, clinton, georgia, osetia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...