2017-01-23 18:52


Rusia riscă pierderea unor teritorii disputate de mai multe state

 |  18:44
Rusia riscă pierderea unor teritorii disputate de mai multe state

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a recunoscut că problema proprietăţii Insulelor Kurile de Sud va fi decisă prin referendum. Între timp, Japonia nu este singura ţară care are pretenţii teritoriale. Estonia a abordat deschis pretenţiile sale, în timp ce Germania şi Finlanda le exprimă în mod indirect, scrie „Pravda”. Care va fi rezultatul votului? Există un risc ca Rusia să piardă Kurilele de Sud, o parte din Karelia şi enclava Kaliningrad?

Japonia nu este singura ţară implicată în revendicări teritoriale. Estonia cere în mod deschis districtul Pechora din Regiunea Pskov. În primăvara anului 2008 s-a raportat faptul că aproape jumătate din populaţia districtului a dobândit paşapoarte estoniene. Autorităţile din Estonia au avut grijă să-şi extindă influenţa politică, economică, socială şi informaţională în regiunea Pechora. Totodată, unii politicieni din Finlanda ridică în mod deschis problema legată de statutul unor zone din Karelia şi portul Pechenga în regiunea Murmansk. Aceste regiuni primesc investiţii puternice din partea unor companii finlandeze. Localnicii învaţă limba finlandeză şi sunt invitaţi să discute despre avantajele şi dezavantajele aderării la Finlanda. Cu regiunea Kaliningrad este o altă problemă. Cu câţiva ani în urmă, un reprezentant al Bundestagului din partea creştin-democraţilor a vorbit despre crearea "Prusiei de Est". În plus, anumite forţe în Lituania numesc acest pământ "Lituania Minor".

Kaliningradul se confruntă cu un aflux impresionant de capital german. De amintit că enclava este înconjurată de către ţările UE, iar influenţa europeană a început să prindă contur.

În cazul în care autorităţile ruse sunt gata pentru referendum, acestea trebuie să fie sigure că oamenii vor vota patriotic. Dar vor?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

TAGURI: Rusia, Lavrov, revendicări teritoriale, Japonia, kurile, referendum, Kaliningrad, GermaniaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image