2017-01-17 00:17

POLITICA


Rusia vrea garanţii de la „şoferul” SUA, nu de la „garajul” NATO, pe tema scutului antirachetă

 |  17:55
Rusia vrea garanţii de la „şoferul” SUA, nu de la „garajul” NATO, pe tema scutului antirachetă

Rusia vrea garanţii de la SUA, nu de la NATO, în legăturăcu scutul antirachetă. SUA, nu NATO trebuie să garanteze că viitorul scutantirachetă din Europa nu va fi îndreptat împotriva potenţialului strategicrus, a spus reprezentantul Rusiei la Alianţă, Dmitri Rogozin, relatează RIANovosti. Declaraţia a venit în replică la spusele secretarul general al NATO,Anders Fogh Rasmussen, care a ieşit la rampă subliniind că AlianţaNord-Atlantică nu intenţionează să furnizeze garanţiile scrise solicitate deRusia pentru a o asigura că proiectul american antirachetă în Europa nu oameninţă.

„Nu am cerut niciodată NATO garanţii juridice cu privirela apărarea antirachetă, pentru că sistemul ce va fi implantat în Europa nu vafi NATO, ci american. Este vorba despre un sistem ce va integra elemente deinformaţii şi contracarare. SUAprocedează în prezent la montareaacestorelemente în România, care a acceptat deja să găzduiască o bazăamericană”, a spus el. Potrivit diplomatului, membrii europeni ai NATO au unrol secundar în acest proces. „Europenii sunt mai mult figuranţi, care urmărescpasiv cum Washingtonul îşi desfăşoară infrastructurile militare pe teritoriullor sub pretextul că-i protejează în faţa rachetelor iraniene”, a declaratRogozin. „Nu ne interesează opinia garajului, ci opinia şoferului”, a adăugatel.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a parafat la Washington,împreună cu Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelorşi securitate internaţională, textul Acordului pentru amplasarea în România aunor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelorbalistice.

La summitul de la Lisabona din noiembrie anul trecut,Rusia şi NATO au decis să-şi dezvolte cooperarea în materie de apărareantirachetă. Occidentalii au respins atunci ideea preşedintelui Dmitri Medvedevde împărţire a continentului european în mai multe zone de responsabilitatemilitară, Moscova refuzând ca un scut antirachetă numai sub control occidentalsă acopere o parte a teritoriului său. De asemenea, Medvedev a avertizat căMoscova nu va da un răspuns pozitiv la un scut în Europa decât dacă Rusia esteun membru cu parte întreagă în sistemul de apărare antirachetă din Europa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image