2017-01-17 03:00

POLITICA


Ruşii desecretizează documente ce rescriu istoria. Stalin ştia când Germania va ataca URSS şi nu a acţionat în consecinţă

 |  17:32
Ruşii desecretizează documente ce rescriu istoria. Stalin ştia când Germania va ataca URSS şi nu a acţionat în consecinţă

Serviciul rus de InformaţiiExterne a prezentat o serie de documente secrete din arhivele sale, incluse încolecţia “Agresiune” ce pun în lumină pagini puţin cunoscute ale istoriei şioferă o viziune nouă în legătură cu evenimentele din preajma celui de-al DoileaRăzboi Mondial, aşa cum este ilustrată de telegramele spionilor ruşi cătreMoscova. Din documente rezultă că autorităţile sovietice erau bine informatedespre intenţiile lui Hitler de a lovi URSS şi nu au acţionat în consecinţă.

Materialele desecretizate sunt din perioada 1939-1941 şi au fost făcutepublice în forma unei culegeri cu prilejul împlinirii a 70 de ani de laatacarea Uniunii Sovietice de către Germania. Documentele permit cititorului să tragă propriileconcluzii cu privire la rolul serviciilor secrete în informarea conduceriiţării, la pregătirile fasciştilor pentru a ataca URSS şi responsabilitatea personalăa lui Iosif Stalin pentru inacţiune. Cartea dezvăluie culisele politiciieuropene şi arată modul în care conducerea sovietică a fost informată cuprivire la procesele care au avut loc în Europa. “Documentele arată fără patimămăsura în care serviciile secrete sovietice şi-au îndeplinit funcţia de ainforma liderii sovietici de timpuriu asupra proceselor şi schimbările care auavut loc în situaţia internaţională", a afirmat autorulculegerii, Lev Soţkov, ofiţer al Serviciului Extern de Informaţii din Rusia. Celpuţin 30 de telegrame semnalau că va începe războiul. Într-un mesaj trimisMoscovei pe 30 aprilie 1941, surse ce lucrau în cadrul aviaţiei germane anunţaucă “problema atacării Uniunii Sovietice este hotărâtă definitiv”. “Cu trei zileînainte de începerea războiului, Kremlinul a primit un mesaj de la agentul săude la Roma, care înştiinţa că Ministerul italian al Afacerilor Externe a primito telegramă codificată de la ambasadorul italian la Berlin, în care anunţă căşefii militari nemţi spun că operaţiunile Germaniei împotriva URSS vor începeîntre 20 şi 25 iunie”, a spus Soţkov.

Toate aceste informaţii au ajuns pe masa lui Stalin, dar el nu aacţionat. Culegerea pune într-o lumină nouă discuţiile de la acea vreme potrivitcărora “tovarăşul Stalin nu a fost informat” şi subliniază că războiul nu afost un eveniment-surpriză, dar că a fost prezentat în astfel pentru ajustifica insuccesele catastrofale ale Rusiei din prima parte a conflagraţiei. Soţkova spus că din parcurgerea documentelor reiese că Stalin se temea cel mai multcă URSS va fi acuzată de începerea războului. Stalin a fost convins să punătrupele în stare de alertă subpresiunea militară, în ajunul războiului - în seara de 21 iunie, dar preatârziu.

Potrivit Agerpres, în culegere au fost incluse o serie de documentedespre pregătirile României de intrarea în război alături de Germaniahitleristă, inclusiv o telegramă despre întâlnirea dintre Antonescu şi Hitler,la care s-a discutat planul comun de acţiune. ”România este ţara care, înfrunte cu Regele Mihai, a găsit forţe nu doar să se retragă din coaliţiahitleristă, ci şi să ia parte la operaţiunile militare împotriva Wehrmachtului.Regele Mihai a fost decorat cu cel mai înalt ordin al victoriei. România esteprezentată mai întâi în plan negativ, după care în plan pozitiv”, a declaratpentru Agerpres Lev Soţkov.Culegerea este bazată pe fapte reale şi se vrea o dovadă de transparenţă şideschidere a serviciului rus.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image