2017-01-18 15:00

POLITICA


Ruşii încep să întoarcă spatele lui Putin şi Medvedev

 |  17:45
Ruşii încep să întoarcă spatele lui Putin şi Medvedev
Ruşii doresc tot mai mult o alternativă laPutin şi Medvedev. Într-un raport pentru înalţi oficiali ruşi, Centrul pentrustudii strategice, un grup de experţi din care fac parte personalităţiprovenite din rândurile puterii ruse, a ajuns la concluzia că, de un an, popularitateacelor doi lideri ruşi cunoaşte o cădere "catastrofală". Mai mult,potrivit raportului, câştigarea alegerilor prezidenţiale de către oricare dintre cei doi,Medvedev sau Putin, ar putea duce la o criză similară cu cea care a dus laprăbuşirea URSS.

Documentul indicăfaptul că este în desfăşurare "un proces de pierdere a legitimităţiiputerii ruse şi de scădere tot mai mare a popularităţii unor actori-cheie:preşedintele Dmitri Medvedev, premierul Vladimir Putin şi partidul puterii, RusiaUnită. "Schimbarea cea mai importantă în conştiinţa politică a ruşilor înultimele opt luni constă nu numai într-o prăbuşire a încrederii în tandem şi înanturajul său, ci şi o aşteptare tot mai mare cu privire la apariţia unui altreilea om", scriu experţii.

Cotele depopularitate ale lui Medvedev, Putin şi Rusia Unită au scăzut din martie 2010cu 12, 21 şi, respectiv, 18 puncte procentuale, arată think-tank-ul, bazându-se pe datele principalelor treiinstitute de sondare a opiniei publice din ţară. Putin şi Medvedev au lăsat săplaneze îndoiala în privinţa intenţiei lor în apropierea alegerilorprezidenţiale din 2012, în timp ce nici un alt candidat serios nu a apărutpentru moment. Pentru autorii raportului, Dmitri Medvedev pare în prezent"neeligibil", iar Vladimir Putin - considerat omul puternic al ţării,deşi s-a retras de la Kremlin din motive constituţionale - îşi pierde electoratul,mai ales din rândul clasei de mijloc, pentru că acţionează condus doar deinterese proprii.

Dacătendinţele actuale se prelungesc, Rusia va cunoaşte o criză politică ce arputea "să o depăşească în intesitate pe cea de la sfârşitul anilor '90 şisă se apropie de cea de la sfârşitul anilor '80", care a însoţit căderearegimului sovietic.

Autoriisubliniază, de asemenea, că absenţa unei opoziţii parlamentare reale, care i-afost impusă scenei politice de la preluarea puterii de către Vladimir Putin în 2000,ar putea provoca o evoluţie incontrolabilă a situaţiei în cazul creşteriiamplorii contestaţiei. Până în prezent nu există semne concludente că o a treia forţă s-ardezvolta în politica rusă. Darspeculaţiile că vicepremierul Igor Suvalov ar putea îmbrăţişa cauza liberală astârnit interes, precum şi declaraţiile surprinzătoare ale ministrului definanţe Alexei Kudrin, care a avertizat împotriva alegerilor neloiale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image