2018-12-15 18:13


S-a întors președintele din vacanță. Iohannis a trecut direct la semnat

 |  21:01
S-a întors președintele din vacanță. Iohannis a trecut direct la semnat

Președintele Klaus Iohannis s-a întors din vacanţa în Florida și sâmbătă a semnat mai multe decizii, printre care cea mai importantă este promulgarea legii prin care defrișările ilegale sunt incluse între amenințările la adresa securității naționale. Potrivit acestei legi propuse de PNL, defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar, reducerea fără aprobări legale a consistenţei unui arboret cu mai mult de 50% faţă de prevederile amenajamentului silvic, exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor vor fi încadrate la vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale, se arată într-un comunicat al Președinției.

De asemenea, președintele a retrimis spre Parlament proiectul de lege prin care se interzice difuzarea publicității la medicamente pe radio și TV. Motivele invocate de Președinție sunt pe de o parte faptul că legea este mai restrictivă decât directivele europene și intră în contradicție cu acestea, iar pe de altă parte, este discriminatorie deoarece interzice doar pentru radio și televiziuni, dar permite difuzarea pe alte medii. Potrivit normelor europene este interzisă doar reclama la medicamente și tratamente care sunt prescrise, nu și celorlalte. De asemenea, în cazul reclamelor pentru farmacii președintele că reglementarea este discriminatorie față de radio și televiziune, rămânând posibile în presa scrisă și pe internet, de exemplu.

Printr-un decret semnat tot sâmbătă, Iohannis a aprobat acreditarea jurnalistului Luca Niculescu pe postul de ambasador al României în Franța.

Promulgarea Legii dialogului social

Un alt decret semnat de președinte la întoarcere a fost cel de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, după ce Senatul a respins cererea sa de reexaminare în septembrie. Klaus Iohannis retrimisese legea în Parlament spre reanalizare considerând că nu este în regulă ca angajatorul să poate reține și vira cotizația de sindicat din banii angajatului, la cererea organizațiilor sindicale, deoarece salariul, conform Codului Muncii, se plătește direct titularului. Potrivit legii, la cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acestora, angajatorii pot reține cotizația și o virează către sindicat, operațiune ce va apărea pe statele lunare de plată. De asemenea, actul normativ prevede că această cotizație plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat.

În fine, președintele a mai semnat și decretul de eliberare din funcţie pentru pensionare a Silviei Ştefănescu, procuror şef al Serviciului judiciar din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-10

TAGURI: presedinte, vacanta, klaus iohannis, semnat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...