2017-01-22 05:48

POLITICA


S-a schimbat schimbarea, dar încă se mai schimbă. Baronii PDL votează pentru un premier tehnocrat

 |  19:51
S-a schimbat schimbarea, dar încă se mai schimbă. Baronii PDL votează pentru un premier tehnocrat
Pedeliştii convocaţi marţi seară de preşedintele Traian Băsescu la VilaLac 1 au votat pentru instalarea unui premier tehnocrat la Palatul Victoria.Scorul a fost 40 la 7 în favoarea propunerii venite de la Cotroceni.Participanţii la întâlnire au fost membrii Colegiului Director al PDL, iarvotul a fost unul consultativ, deoarece reuniunea a avut caracter informal.Scrutinul ad-hoc a fost organizat la doar câteva ore după discuţiile purtate depreşedintele Băsescu cu parlamentarii PDL, în care s-a vorbit despre un premierpolitic. Duminică seara, liderii democrat-liberali dăduseră un alt vot, princare au fost de acord cu înlocuirea lui Emil Boc. Singura bătălie ce se maipoartă între greii din PDL şi preşedintele Băsescu se dă pentru alegereavariantei optime: premier tehnocrat sau premier politic.

Prima dilemă din PDL a fost rezolvată: premierul Emil Boc urmează să fieînlocuit din fruntea Guvernului. Preşedintele Traian Băsescu şi lideriidemocrat-liberali au convenit la întâlnirea de marţi seară de la Vila deprotocol Lac 1 că trebuie să aleagă între varianta unui premier tehnocrat şicea a unui premier politic. În faţa şefului statului, 40 dintre membriiColegiului Director al PDL au fost de acord cu instalarea unui premiertehnocrat. Surse din partid ne-au declarat că votul a fost unul consultativ,urmând să se mai poarte discuţii în zilele următoare pentru a se vedea dacăaceasta este soluţia finală. Tabăra Blaga încearcă să impună un premierpolitic, numele avansat fiind chiar cel al secretarului general al PDL. În doarpatru zile, democrat-liberalii şi preşedintele Băsescu şi-au schimbat opţiunilede la premier technocrat, la premier politic şi în cele din urmă din noupremier tehnocrat. La întâlnirile de pe teritoriul preşedintelui s-a mers peideea “independentului”, în timp ce la cele de la Parlament sau partid s-aoptat pentru “premierul politic”.

Susţinătorii independentului

Printre cei caredeclară ferm că vor un premier independent sunt Mihai Stănişoară, liderul PDLMehedinţi, dar şi George Scripcaru, primarul şi totodată şeful organizaţiei PDLdin Braşov. „La întâlnirea cu preşedintele eu am susţinut schimbarea. Este dediscutat şi cu partenerii din coaliţie, fiecare variantă are plusurile şiminusurile ei însă eu aş susţine un tehnocrat”, ne-a declarat Mihai Stănişoară.George Scripcaru s-a arătat şi el ferm în a susţine varianta lui Traian Băsescu- tehnocrat în fruntea Guvernului. „Eu susţin viziunea preşedintelui TraianBăsescu”, afirmă Scripcaru. Alte filiale care susţin ideea premieruluitehnocrat sunt: Constanţa, Argeş, Arad, Dâmboviţa, Botoşani, Bucureşti şi Sectoarele.

Grupul „flexibililor” - cum vrea Băsescu

Un curent aparteîn partid în acest moment este cel al „flexibililor”, cei care agreează „oriceidee viabilă”, după cum ei înşişi declară, însă care vor sprijini un premierindependent dacă aceasta va fi opţiunea lui Traian Băsescu. De pe această listăfac parte Mircea Toader (liderul de la Galaţi), Roberta Anastase (şefa filialeidin Prahova), Elena Udrea (Bucureşti) sau Gheorghe Flutur (Suceava).„Desemnarea premierului este un atribut al preşedintelui. Dacă preşedinteleBăsescu desemnează un premier independent eu îl voi susţine”, ne-a declaratMircea Nicu Toader, liderul deputaţilor democrat-liberali. „Eu sunt de acord cuorice idee viabilă care poate face bine partidului şi ţării. Eu sunt foarteflexibilă”, ne-a declarat Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor. GheorgheFlutur, preşedinte PDL Suceava, a refuzat să facă orice comentariu referitor lapreferinţele sale. Cu toate acestea, surse din PDL apropiate lui Flutur ne-audeclarat că el va susţine într-un final decizia lui Traian Băsescu. „Flutur seaflă într-o situaţie delicată. El face parte din echipa lui Boc în conducereaPDL, aşa că i-ar fi greu să-i spună lui Boc să plece. Dacă Boc şi Băsescu cadde acord, Flutur va susţine punctul lor de vedere. În orice caz, în finalFlutur va susţine punctul de vedere al preşedintelui Băsescu”, ne-au declaratsursele citate. Şi senatorul Gabriel Berca, liderul filialei Bacău, dă deînţeles că va merge în final pe mâna lui Băsescu. „Eu sunt de acord cu oschimbare cu un premier credibil. Nu contează dacă este de la PDL sauindependent, atât timp cât este credibil”, ne-a declarat Berca.

Oamenii lui Blaga

Vasile Blaga esteuna dintre variantele de premier politic pe care încearcă pedeliştii să i-oînainteze lui Băsescu, ne-au declarat surse democrat-liberale. Mai multefiliale din PDL susţin puternic ideea ca Vasile Blaga să fie noul premier.Printre acestea sunt: Caraş Severin, Bihor, sau Dolj. Filiala democrat-liberalăCaraş-Severin a fost cea care l-a propus pe Blaga prin vocea lui SorinFrunzăverde, preşedintele organizaţiei. „Domnul Blaga nu agreează deloc ideeade a fi prim-ministru însă dacă preşedintele Băsescu îl va nominaliza, nu vaavea cum să refuze”, ne-au declarat surse din PDL. Preşedintele PDL Sălaj, Lucian Bode, a spus că relansarea guvernamentalăeste imperios necesară fie cu premier politic fie cu premier independent.“Problema de Guvern cu premier independent este dacă noi, PDL, cu parteneriidin Coaliţie, reuşim să-l trecem prin Parlament”, a spus Bode. El a adăugat căs-a trecut peste etapa reformelor, iar acum este cazul ca partidele de laguvernare să “culeagă roadele”, iar Guvernul să treacă în altă etapă. “Astaeste esenţa de fapt. Problema nu este dacă avem premier independent, dacă epremier politic sau dacă rămâne Emil Boc în fruntea Guvernului”, a mai adăugatBode precizând că filiala PDL de Sălaj se va supune variantei pe care o vadecide majoritatea partidului. În tabăra pro-Blaga se mai înscriu filialele dinSibiu şi Giurgiu.

Să ţinem cont şi de Boc

Chiar dacă un votzdrobitor a decis plecarea lui Emil Boc din fruntea guvernului, sunt unelefiliale care încă îl mai susţin ca premier. Printre acestea sunt Cluj şi Gorj.Şi liderul PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc dă de înţeles că încă are încredereîn el. „Nu o să vă spun cum am votat, dar vă voi spune că eu susţin oricesoluţie bună pentru partid, dar această soluţie trebuie să plece de la premizacă încă avem un premier, care e şi preşedintele partidului, colegul nostru EmilBoc”, ne-a declarat Ostaficiuc. Prim-vicepreşedintelePDL Brăila, Viorel Balcan, este de părere că Emil Boc ar trebui să rămânăpremier, dar şi preşedintele partidului după Congres. “Cu un premierindependent putem avea surpriza să nu fie acceptat de partid”, a mai spusBalcan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SOCRATE
18 Feb 2011

Un banc vechi spunea ca odata ( eu cred ca s-a intamplat de mai multe ori ), un contabil a castigat postul de contabil-sef, raspunzand la intrbarea incuietoare “Cat fac doi si cu doi “ cu “ Cat decideti dvs, tovarase director. “. Asa si cu grupul flexibilior “ Cum decideti dvs, tovarase presedinte “.
NEA FANE
18 Feb 2011

premierul sa fie INTELIGENT nu BO...V.

Adauga un comentariu

Random image