2017-01-17 17:10

POLITICA


S-a votat: primarii vor fi aleşi din primul tur. Dacă legea ar fi fost în vigoare în 2000 şi 2004, Băsescu şi Boc ar fi fost istorie

 |  19:49
S-a votat: primarii vor fi aleşi din primul tur. Dacă legea ar fi fost în vigoare în 2000 şi 2004, Băsescu şi Boc ar fi fost istorie
După 19 ani şi 5 cicluri electorale, legea alegerilorlocale a suferit marţi o modificare radicală: primarii vor fi aleşi din primultur de scrutin şi doar în caz de balotaj se va organiza un al doilea tur descrutin. Până în prezent, obţineau mandatul de primar în primul tur candidaţiicare aveau 50% plus un vot din opţiunile electoratului, în celelalte situaţiiorganizându-se turul II de scrutin sau chiar şi turul III, în caz de balotaj.Spre deosebire de alte modificări ale legilor electorale, cea privind alegereaprimarilor a trecut prin Parlament relativ neobservată. Proiectul legii a fostînregistrat în octombrie la Senat, fiind susţinut de numeroşi parlamentari PDL şiPSD. Ulterior, cei din PSD au anunţat că nu mai susţin proiectul, care, dealtfel, a fost respins pe 26 aprilie de plenul Senatului. De atunci s-a aşternutliniştea în jurul acestui proiect, deşi, de regulă, legislaţia electoralăgenerează tensiuni între Putere şi Opoziţie. Nici măcar după ce proiectul afost dezbătut marţea trecută în Comisia juridică, nu s-a agitat nimeni din zonaOpoziţiei, ţinând cont că atât PNL, cât şi PSD nu agreează varianta alegeriiprimarilor în primul tur de scrutin.

Coaliţia a funcţionat ceas

Marţi, la votul final, mobilizarea coaliţiei aflate laguvernare a fost exemplară: UDMR a avut efectivul complet, de la UNPR şiminorităţi a lipsit doar câte un deputat, iar de la PDL doar 4, dintre careunul – Teodora Trandafir – motivat. În aceste condiţii, votul final areprezentat o formalitate: pentru au votat 174 de deputaţi, contra – 110, abţineriau fost 3, iar 5 deputaţi şi-au înregistrat prezenţa, dar nu au votat. Osingură „defecţiune” în zona coaliţiei, deputatul PDL Daniel Oajdea a votatcontra. Surprinde faptul că independenţii neafiliaţi au votat la fel ca şi ceidin coaliţie (chiar şi fără votul acestora legea ar fi trecut) şi esteinexplicabilă abţinerea şi neparticiparea la vot a 6 deputaţi PSD şi 2 din PNL.

Boc şi Băsescu au beneficiat de turul II

Dacă legea votată marţi ar fi fost în vigoare din anul2000, cu totul alta ar fi fost, probabil, istoria României. Unul dintrebeneficiarii legii cu două tururi de scrutin a fost chiar actualul preşedinteal României, Traian Băsescu. La alegerile din 2000 din Bucureşti, după primultur de scrutin, se înregistraseră următoarele rezultate: candidatul PDSR,Sorin Oprescu - 260.689 de voturi (41,16%); candidatul PD, Traian Băsescu - 108.862(17,18%); Călin Cătălin Chiriţă (CDR) - 104.719 (16,53%). Pe actuala lege,Sorin Oprescu ar fi fost primar al Bucureştiului, iar cariera politică a luiTraian Băsescu este posibil să nu fi cunoscut ascensiunea ulterioară.

În 2004, laalegerile pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca, după primul tur de scrutin,situaţia era următoarea: Ioan Rus (PSD) – 60.199 de voturi (40,17%); Emil Boc(ADA) – 49.631 de voturi (33,12%); Gheorghe Funar (PRM) – 33.150 de voturi(22,12%). Pe legea nouă, Emil Boc ar fi rămas doar deputat şi este greu deestimat dacă ar mai fi ajuns ceea ce este astăzi.

Contre în PDL

Imediatdupă votarea legii, preşedinta Camerei, Roberta Anastase, a declarat: „Acestproiect cred că este un pas înainte pentru ceea ce înseamnă reforma cu privirela alegerea autorităţilor, iată că nu am făcut altceva decât să punem încoerenţă alegerile, mă refer, în principal, la alegerea preşedinteluiconsiliului judeţean”.

O cu totul altă poziţiea exprimat pe blogul său europarlamentarul PDL Cristian Preda, care a solicitatpreşedintelui României să nu promulge legea. „Decizia de a trece la sistemul cuun singur tur de scrutin va atomiza şi mai mult reprezentarea şi va introduceun element suplimentar de incertitudine, într-un peisaj electoral deja haotic,în care avem combinaţii de sisteme de vot contradictorii. Conflictele create înmulte locuri între consiliile locale, alese pe baza unei formule proporţionaliste,şi primari, care erau aleşi prin scrutin majoritar în două tururi, nu vor fidiminuate de noua formulă. Dimpotrivă: riscul de a avea blocaje va spori pentrucă, teoretic, e mult mai probabil ca primarii să nu obţină majorităţi decât caîn consilii şi să nu poată fi negociate unele probleme. Mă tem însă că deciziade a susţine votul într-un tur a fost luată din raţiuni strict populiste”,spune Preda.

În ceea ce priveşteOpoziţia, Victor Ponta a precizat că noua variantă a legii obligă PNL şi PSD săprezinte candidaţi comuni în cât mai multe localităţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
02 Iun 2011

Un punct de vedere intere sant!Dar istoria este ist orie,si nimeni nu o mai p oate schimba!Acum,poate s ta si Sorin Oprescu linis tit:in 2012,va avea o vic torie fara emotii,dar pe deplin justificata!

Adauga un comentariu

Random image