2017-01-23 00:40


Să învăţăm maghiara cu Kelemen Hunor. Ministrul român al Culturii face traduceri parţiale pe propria pagină de internet

 |  19:14
Să învăţăm maghiara cu Kelemen Hunor. Ministrul român al Culturii face traduceri parţiale pe propria pagină de internet

Deşi este ministru în slujba tuturor cetăţenilor români, Kelemen Hunor, deţinătorulportofoliului culturii, foloseşte pe site-ul personal mai frecvent limbamaghiară decât pe cea română. Faptul este cu atât mai interesant cu cât zgârcenialui Hunor pentru uzul graiului românesc s-a acutizat fix după ce a devenitministru.

Exprimarea în limba română înmediul online i-a fost utilă ministrului culturii Kelemen Hunor în campaniaelectorală din 2009. El folosea pe atunci un blog, accesibil la adresa .De atunci, blogul a fost dat uitării, ultima postare a liderului UDMR,intitulată „La jumătatea drumului”, datând din 9 noiembrie 2009. Între timp,locul blogului a fost luat de un site oficial, accesibil la adresa .Deşi are versiuni în ambele limbi, postările lui Hunor pe acest site sunt maimulte în maghiară. Mai mult, la prima accesare a site-ului, limba afişată estecea maghiară, abia ulterior deschiderii sale cititorul putând opta pentruversiunea în limba română. Menţionăm că domeniul siteului este românesc.

Ultima postare în română e de pe12 iulie, în care ministrul culturii cere o anchetă în cazul SarmizegetusaRegia. În maghiară - de pe 14 iulie. Textul redă un discurs ţinut de Kelemen Hunorla Cluj, în cadrul căruia este prezentată poziţia UDMR faţă de implicareavicepreşedintelui Uniunii, Laszlo Borbely, în ancheta DNA. În varianta română apaginii oficiale a ministrului, lipseşte mesajul exprimat de Hunor faţă deprezenţa colegului său de partid în dosarul de corupţie. Cum de altfel lipseşteşi o altă parte din discursul de la Cluj, cea în care preşedintele UDMR le-acerut participanţilor să nu ezite în a lua identităţi naţionale. Menţionăm căacest fragment apare şi el în varianta maghiară a site-ului.

Un alt eveniment recent care înlimba maghiară este redat, iar în română lipseşte, este cuvântarea lui Kelemende la deschiderea oficială a taberei din Izvorul Mureşului, unde preşedintele UDMR a vorbit despreimportanţa dublei cetăţenii şi rolul acesteia în viaţa fiecărui maghiar.Liderul UDMR a ţinut să precizeze şi impactul pe care l-ar avea reorganizareateritorială asupra comunităţii maghiare.

Kelemen Hunor nu a putut ficontactat pentru a ne oferi un punct de vedere. Nici consiliera sa de presă,Debreczeni Hajnalka, nu a fost mai generoasă cu explicaţiile. Ea a refuzat să răspundăîntrebărilor noastre pe motiv că se află în concediu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
18 Iul 2011

IN SCIMB AVIZEAZA EXPLOATAREA PE BAZA DE CIANURI DE LA ROSIA MONTANA ! HUOO !JOS CU EI !

Adauga un comentariu

Random image