2017-01-19 04:28

POLITICA


Salvarea Greciei – victoria tandemului Merkel-Sarkozy

 |  15:37
Salvarea Greciei – victoria tandemului Merkel-Sarkozy

Pieţele financiare au reacţionat pozitiv dupăconcluziile summitului de joi, în urma căruia liderii statelor din zona euro auconvenit asupra noului pachet de ajutorare acordat Greciei, informează BBC. Celmai important aspect al înţelegerilor îl constituie implicarea investitorilorprivaţi în planul de ajutorare care totalizează 158 miliarde de euro, faptvăzut ca o mare victorie a cancelarului Angela Merkel.

Germaniaşi Franţa au dat semnalul unei rezolvări a crizei euro încă de miercuri seară,când au anunţat că s-au pus de acord asupra noului plan de ajutorare. Pentruprima dată în istoria unui summit european, au luat parte şi reprezentanţi aibăncilor, care vor contribui cu 37 miliarde de euro, în timp ce nu mai puţin de109 miliarde vor fi asigurate de UE şi de Fondul Monetar Internaţional. Restulsumei, circa 12,6 miliarde de euro, va fi reprezentat de contribuţia sectoruluiprivat creanţier al Greciei, prin răscumpărarea datoriilor de pe piaţă. Contribuţiatotală a sectorului privat la salvarea economiei Greciei va ajunge la 106miliarde euro. De asemenea, liderii ţărilor din zona euro au decis ameliorareacondiţiilor de creditare pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia. Scadenţa împrumuturilorva creşte de la 7,5 ani la 15 ani, putând fi prelungită până la 30 de ani, cu operioadă de graţie de 10 ani. Ratele dobânzilor vor fi reduse la 3,5% de la4,5-5,8% în prezent.

Influenţatandemului Merkel-Sarkozy a fost subliniată chiar de către preşedinteleFranţei, care a vorbit despre crearea unui „guvern economic” al UniuniiEuropene şi de îndepărtarea de la „marginea prăpastiei” a zonei euro. „Azi amfăcut ceva istoric. Încă nu există un Fond Monetar European, dar suntem aproape”,a declarat Sarkozy. Pieţele financiare au răspuns pozitiv şi au deschisşedinţele de vineri dimineaţă pe creşteri considerabile. Indicele Nikkei, dinJaponia, a crescut cu 1,2%, în timp ce pieţele din Germania, Marea Britanie şiFranţa au înregistrat creşteri de peste 0,5%. Moneda euro s-a întărit la rândulsău în favoarea dolarului american, ajungând la 1,44 dolari pentru un euro. De asemenea, oficiali greci au pututrăsufla uşuraţi, în ciuda menţinerii dubiilor asupra intrării în incapacitatede plată temporară, sau „default selectiv”, a ţării. „Putem vorbi de o relaxarea grijilor privind economia Greciei, fapt care se va transfera gradual înspreeconomia reală”, a declarat ministrul finanţelor din Grecia, EvangelosVenizelos, pentru Reuters. „Fără îndoială, asta nu va înseamna că nu ne vom maiconcentra asupra rezolvării problemelor”, a mai declarat acesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image