2017-01-20 03:32

POLITICA


Şanse de 99% ca dezintegrarea zonei euro să înceapă în 2012

 |  15:26
Şanse de 99% ca dezintegrarea zonei euro să înceapă în 2012

Analiştii think tank-ului de la Centrul pentru Cercetare în Economie şi Afaceri (CEBR) din Marea Britanie susţin că există „99% şanse ca dezintegrarea eurozonei să înceapă în 2012”, procesul urmând a dura circa un deceniu, informează Daily Mail. Anunţul analiştilor a venit la puţin timp după ce liderii principalelor economii ale zonei euro, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei, au adresat mesaje de Anul Nou în care au avertizat că 2012 va fi un an extrem de dificil în procesul de rezolvare al crizei economice din Europa.

Directorul executiv al CEBR, profesorul Douglas McWilliams, a afirmat că destrămarea zonei euro „nu este un fapt deja stabilit: estimăm o probabilitate de 60% ca acest lucru să se întâmple, însă există totodată şi o previziune ca până la sfârşitul acestui an, una sau mai multe ţări din zona euro să renunţe la moneda europeană”. De asemenea, McWilliams a avertizat că economia Marii Britanii ar putea să se afle deja în recesiune, fiind foarte probabil ca aceasta să aibă o creştere negativă atât în ultimul trimestru din 2011, cât şi în primul din 2012.

Premierul David Cameron a făcut în cursul zilei de luni o serie de declaraţii prin care a anunţat acţiuni prompte pentru redresarea economiei britanice şi pentru evitarea recesiunii. Analiştii CEBR au subliniat pe de altă parte că atât Grecia, cât şi Italia, vor părăsi „aproape sigur” zona euro. „Este de aşteptat ca băncile din Franţa şi Germania să primească ajutoare din partea statului de care aparţin pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a datoriilor suverane. Nu este exclus ca aceste bănci să fie naţionalizate, în timp ce alte bănci europene vor reintra în criză”, a mai precizat McWilliams.

Liderii Franţei şi Germaniei, preşedintele Nicolas Sarkozy, respectiv cancelarul Angela Merkel, au marcat aniversarea unui deceniu de la introducerea monedei euro prin discursuri sumbre, cu o doză de pesimism puţin întâlnită până acum în discursurile acestora. Merkel a precizat că acest an va fi mult mai dificil decât cel care a trecut, insistând însă că va face „orice” pentru a salva moneda unică, aceasta fiind responsabilă de „o viaţă mai uşoară şi o economie mai puternică pentru toţi”. Anul 2012 va fi plin de riscuri şi pericole, a subliniat şi preşedintele Nicolas Sarkozy, care a recunoscut că anul trecut s-a închieat pentru francezi într-o atmosferă de îngrijorare pentru viitorul lor şi al copiilor lor.

Primele veşti economice au fost unele pesimiste pentru reprezentanţii zonei euro, după ce un raport privind situaţia sectorului de producţie a relevat că indicele manufacturier a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în decembrie. Chiar dacă indicele PMI al zonei euro a crescut de la valoarea-minimă record înregistrată în noiembrie, de 46,4, la 46,9, acest fapt indică o continuare a contracţiei, în condiţiile în care orice valoare înregistrată sub cea de 50 este asimilată astfel. Nivelul de producţie a scăzut în toate cele 17 ţări ale zonei euro, în ciuda faptului că numărul de locuri de muncă din Franţa şi Germania a crescut. Cu toate acestea, rata şomajului la nivelul întregii zone euro a crescut. „Sectorul manufacturier din zona euro se îndreaptă fără îndoială spre o nouă recesiune”, a precizat economistul şef al Markit, compania care măsoară şi indicele PMI privind nivelul producţiei. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-08-28

TAGURI: dezintegrare zona euro, criza financiara, recesiune zona euro, probabilitate destramare eurozona, sistem bancar, datorii suveranComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GEORGE
03 Ian 2012

E normal ca englezi sa propovaduiasca disparitia euro ,cinta prohodul euro pe unde apuca ,ar avea cel mai mult de cistigat din aceasta catastrofa,nu le cade deloc bine la burtica lor de mare imperiu ca Germaia pe care au distrus-o din temelii a renascut din propria cenuse si astazi au produsul intern brut de trei ori cit al Angliei,iar pe viitor prin fatul ca sau auto exclus din zona euro ,ca niste timpiti ,au sa piarda si sprijinul consistent al Americi ,prin intermediul Angliei,America reusea sa aiba derept de veto asupra multor chestiuni care nu le conveneau Americanilor ,deacun au sa vina multe zile negre si pt Englezi ,sigur vor veni .

Adauga un comentariu

Random image