2017-01-22 01:53

POLITICA


Şase negri mititei. Premierii virtuali ai lui Traian Băsescu neagă interesul pentru Palatul Victoria

 |  20:14
Şase negri mititei. Premierii virtuali ai lui Traian Băsescu neagă interesul pentru Palatul Victoria
În ciuda zvonurilor tot mai insistente privind schimbarea lui Emil Bocdin fruntea Guvernului, nici unul dintre “premierii independenţi” nu recunoaştecă ar fi purtat discuţii pe marginea acestui subiect cu preşedintele TraianBăsescu. Mugur Isărescu, Cristian Popa, Călin Georgescu, Mihai Tănăsescu şiCătălin Predoiu resping ideea că ar putea să-l înlocuiască pe Emil Boc. Maimult, actualul premier susţine că îşi va asuma răspunderea în Parlament peCodul muncii. Un singur semn de întrebare rămâne: ce s-a întâmplat cu cei 40 delideri de filială care au votat pentru un nou premier, la întâlnirea avută cupreşedintele Băsescu la Vila de protocol Lac 1?

Lista premierilor independenţi care ar putea să-l înlocuiască pe EmilBoc conţine următoarele nume: Mugur Isărescu, Florin Georgescu, Cristian Popa,Călin Georgescu, Mihai Tănăsescu şi Cătălin Predoiu. Primul care a ieşit dinacest joc a fost guvernatorul BNR, care a dat semnale că nu este interesat de oreîntoarcere la Palatul Victoria. Consilierul său personal, Adrian Vasilescu, acatalogat drept “o tâmpenie” implicarea guvernatorului în lupta pentru un nouGuvern. Al doilea nume menţionat cu insistenţă a fost cel al viceguvernatoruluiCristian Popa. Nici aici lucrurile nu stau diferit. În pofida întâlniriloravute de acesta cu preşedintele Traian Băsescu, surse din PDL, citate de HotNews,susţin că acestuia nu i s-a propus să fie înlocuitorul lui Emil Boc. Numele luiFlorin Georgescu a apărut şi el pe lista posibililor premier independenţi. Discuţiaîn jurul său s-a închis rapid, deoarece cel vizat era Călin Georgescu, un altapropiat al guvernatorului BNR şi expert în dezvoltare durabilă. Nicireprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, nu confirmă interesul pentruPalatul Victoria. “Îngeneral, guvernele sunt politice şi trebuie să rămână politice, fiindcă austabilitatea necesară pentru aplicarea programului de guvernare şi atingereaţintelor stabilite. Fiecare guvern poate în acelaşi timp să atragă specialiştidin mediul academic sau de afaceri care să aducă valoare adăugată actuluipolitic. Orice om trebuie să beneficieze de susţinere politică pentru a promovaprogramele în Parlament. Cred că cel mai important acum este să arătăm căreprezentanţii clasei politice pot să definească obiectivele şi să le ducă maideparte”, a declarat Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax.

Călin Georgescu, unul dintre tehnocraţiidespre care presa a scris recent că este luat în calcul de Traian Băsescupentru a-l desemna înlocuitorul premierului Boc, nici nu infirmă, dar nici nuconfirmă că a purtat discuţii cu şeful statului în acest sens. „Am văzut că înpresă este vehiculat numele meu ca viitor premier. Mă onorează acest fapt, dar,în acest moment, prefer să nu fac speculaţii pe această temă”, a declarat elpentru „Puterea”. Întrebat de reporterii „Puterea” dacă ar prelua funcţia deprim-ministru dacă i s-ar propune, Georgescu a afirmat că „deocamdată esteprematură această discuţie”.

Ultimul pe lista celor care aşteptau să fiecontactaţi pentru funcţia de premier este actualul ministru al justiţiei,Cătălin Predoiu. Şi acesta spune că totul este o născocire a presei. “Considercă este o simplă speculaţie de presă. Nu are nici un fel de bază în realitate.Răspunsul este nu”, a fost răspunsul lui Predoiu când a fost întrebat dacă afost contactat de preşedintele Traian Băsescu pentru a i se propune funcţia depremier.

Răspunsul Palatului Victoria

Emil Boc nu cedează însă în lupta pentrumenţinerea fotoliului de la Palatul Victoria. Profitând de lupta dintrepreşedinte şi PDL, privind instalarea unui premier independent sau unulpolitic, Boc plusează strategic anunţând că îşi va angaja răspunderea pe Codul muncii.Dacă Opoziţia va depune o moţiune de cenzură, dar nu va reuşi să strângănumărul de voturi necesar - 236, premierul Boc se poate considera reconfirmatîn funcţia de prim-ministru. Problema premierului o reprezintă însă propriulpartid, care, în faţa preşedintelui Traian Băsescu, a votat pentru înlăturareasa de la Palatul Victoria. La Vila Lac 1, aproximativ patruzeci de lideri defiliale s-au pronunţat pentru schimbarea actualei echipe guvernamentale şi alui Emil Boc. Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul dezvoltării Elena Udreaau fost vocile reprezentative care au cerut oficial în ultimele zile un premiertehnocrat la Palatul Victoria. Cu toate acestea, liderii PDL, dar şi preşedintelesusţin că viitorul lui Emil Boc va fi decis după Congresul UDMR, care va avea locla finele acestei săptămâni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image