2018-12-14 16:52


Scandal în PNL Vrancea. Se clatină scaunul președintelui Nini Săpunaru

 |  14:31
Scandal în PNL Vrancea. Se clatină scaunul președintelui Nini Săpunaru

Procedura de desemnare a candidatului pentru primăria Focșani a încins la roșu spiritele în organizația PNL Vrancea. Scandalul a răbufnit în momentul în care Ion Ștefan, un apropiat al președintelui Nini Săpunaru, s-a prezentat drept candidat oficial al PNL la primăria Focșani. Aceasta deși există în derulare un sondaj intern în care s-au înscris mai mulți aspiranți din rândul cărora va fi desemnat cel mai bun competitor. De aici până la a-l acuza pe Săpunaru că încearcă să măsluiască rezultatele cercetării pentru a-și impune favoritul și până la a-i cere să renunțe la șefia organizației n-a fost decât un pas.

Surse din PNL susțin că înlocuirea lui Nini Săpunaru, din funcția de președinte, este doar o chestiune de timp. Se dă chiar și numele înlocuitorului. Este vorba de Paul Emil Ciubotaru, fost director general, până de curând, în cadrul Administrației Fondului de Mediu, văzut drept un prieten al Alinei Gorghiu, împreună cu care ar fi lucrat, în trecut, la AVAS.

Nini Săpunaru neagă faptul că la nivelul PNL s-ar pune problema destituirii sale și refuză să comenteze disputele interne: „Ca președinte nu discut despre ce se întâmplă în partid. Nu voi fi destituit din funcție.  O asemenea decizie se ia în Biroul Permanent Național și nu există nici o propunere de acest fel, în ceea mă privește. Sunt doar zvonuri pe care ar trebui să le lămurească cei ce le-au lansat“.

Situația conflictuală din PNL și o posibilă demitere a conducerii este confirmată, însă, de alți liberali, cu funcții în partid. „Am auzit că s-ar dori de la București schimbarea lui Nini Săpunaru dar nu mai suntem în comunism ca să acceptăm ce se dictează de la centru. Nu cred că Săpunaru trebuie demis, de aceea am avut  o discuție cu ceilalți colegi primari, ca să-i dăm un vot de încredere“, declară Valerică Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului, lider al primarilor liberali din Vrancea.

Întâlnirea n-a decurs  așa cum a fost planificată, astfel că în locul unui vot de susținere s-a transmis doar o solicitare la medierea secretarului general, Marin Petrache. Despre disputa internă, vorbește deschis, într-un mesaj pe Facebook, un alt edil, Cătălin Toma (comuna Jariștea), adept al aripii reformatoare. El și-a îndemnat colegii la calm și rațiune. Într-o declarație dată pentru PUTEREA, Toma a precizat că starea conflictuală există și că discuțiile despre înlocuirea lui Nini Săpunaru cu Paul Ciubotaru, apropiatul Alinei Gorghiu sunt reale:

„Din punctul meu de vedere și al colegilor mei, o eventuală schimbare trebuie să se producă cu acordul tuturor. De aceea am transmis solicitarea ca neînțelegerile să fie mediate de secretarul general  (Petrache – n.r.), la Focșani. Dacă împreună vom concluziona că mai bine pentru partid este să înlocuim conducerea actuală, vom proceda în consecință“.

Săpunaru contestat chiar de propriul protejat

Printre contestatarii lui Nini Săpunaru se numără chiar și Ion Ștefan, favoritul de la care a pornit scandalul. În vreme ce președintele partidului îl laudă și-l prezintă drept un tehnocrat competent, cel mai bun candidat, afaceristul își plasează protectorul în categoria politrucilor a căror timp a trecut.

„Mă repet, dar sunt convins că focșănenii nu mai vor politruci. A trecut timpul și pentru Nini Săpunaru, și pentru Costică Neață (copreședinte al PNL – n.r.) și pentru Oprișan (baronul PSD-n.r.), nu mai vorbesc de Bacinschi (primarul Focșaniului – n.r.). Trebuie să fii orb să insiști cu aceleași figuri dar cu promisiuni schimbate la fiecare ciclu de alegeri“, a declarat Ștefan în presa locală. Săpunaru nu a părut prea deranjat de afirmațiile protejatului său, lăsând să se înțeleagă că nu le ia în serios: „Așa este el, mai colțos“.

Votul contra Alinei Gorghiu și prietenia cu PSD, motive schimbare

Pe surse, se vorbește că Nini Săpunaru a căzut în dizgrația Alinei Gorghiu și a președintelui Klaus Iohannis din cauză că la alegerile pentru conducerea PNL a votat pentru Ludovic Orban. La momentul respectiv, deși i s-a propus să treacă în tabăra câștigătoare, el a mizat pe candidatul greșit. Iar acum, acesta ar fi unul dintre motivele pentru care ar urma să-și piardă scaunul.

Pe de altă parte, i se reproșează continuarea relațiilor de prietenie cu PSD și cu Marian Oprișan.  Deși au trecut patru luni de când Alina Gorghiu și Vasile Blaga i-au cerut să-și retragă apropiații din funcțiile primite în administrația județeană și locală a PSD și să facă opoziție, Săpunaru nu s-a conformat. Deși spun că vor să câștige primăria Focșani, liberalii nu iau atitudine împotriva felului în care se cheltuiesc banii publici și nici nu par deranjați de aranjamentele pe care pesediștii le fac sub nasul lor.

Ion Ștefan, traseist „apolitic” cățărat pe morții de la Colectiv

Ion Ștefan, patronul unei firme producătoare de ambalaje din plastic, pe care Săpunaru l-ar vrea candidat la primăria Focșani, este ginerele unui fost primar, Nicolae Lățcan. Singurul său „dușman politic“ declarat este baronul Marian Oprișan, pentru care susține că a făcut o obsesie: „Pot spune că sunt obsedat de Oprișan. Este cel care a distrus acest județ. A vândut industria sau a dat-o la fier vechi, a retrocedat prietenilor săi toate pădurile și terenurile agricole. A distrus toate locurile de muncă și a făcut ca 70.000 de vrânceni să plece în străinătate. Din cauza lui investitorii nu vin în Vrancea să facă afaceri și să ofere de lucru oamenilor“.

Ștefan și-a făcut publică intenția de a candida în timpul protestelor anti-sistem provocate de tragedia de la clubul Colectiv. Și-a agățat candidatura de revendicările protestatarilor, prezentându-se drept un exponent al străzii: „Ca toți românii de bună credință sunt copleșit, revoltat, de tragedia de la clubul Colectiv. Au ajuns să moară zeci de tineri din cauza unor nereguli în cascadă. (…) De ce candidez? Pur și simplu am așteptat prea mult, pentru orașul meu, soluții de la alții. Pe această stare de revoltă, cred că și conducerea PNL și-a dat seama, în ultima clipă, că focșănenii nu mai agreează politruci, eterni candidați, politicieni locali care nu au reușit să demonstreze mare lucru până acum“. 

Deși pretinde că îndeplinește toate exigențele cerute de protestatari, că n-a mai făcut politică și că n-are afaceri cu statul, realitatea îl contrazice. Are o carieră în politică de aproape 20 de ani făcută în trei partide. În PNL s-a înscris în 2009, a fost ales vicepreședinte și a coordonat ultimele două campanii electorale. În trecut a activat în PD tot ca vicepreședinte și a candidat la Camera Deputaților, în 1996. De aici a trecut în PNȚCD unde, de asemenea, a ocupat funcții de conducere. Țărăniștii l-au desemnat, în vremea guvernării CDR, ca reprezentant al FPS (AVAS), în mai multe societăți de stat.

Chiar dacă prin natura funcțiilor ocupate în partidele prin care a trecut a fost implicat în luarea deciziilor, Ion Ștefan nu recunoaște că face politică sau că ar fi politician ci doar… membru de partid: „Sunt un simplu membru de partid care nu a făcut politică până acum. Nu mă consider politician deoarece nu am ocupat funcții în Primărie, în Consiliul Județean, în Parlament sau în administrație“. 

La fel spune și că nu are afaceri cu statul deși firma sa a câștigat bani publici încă de la înființare, pe vremea când socrul său era primar, din vânzarea sacilor menajeri către compania subordonată municipalității, care se ocupa de salubrizare, CUP SA. La vremea respectivă sacii cumpărați de la Ștefan erau împărțiți focșănenilor prin administratorii de bloc.

Pus în fața evidenței, a recunoscut, în cele din urmă, dar a precizat că tranzacțiile cu statul nu reprezintă mare lucru: „Într-adevăr, așa este, aproape uitasem de ele. E drept că și în prezent vând saci din plastic și rafie la CUP dar valoarea este foarte mică, reprezintă un procent infim din cifra mea de afaceri, de 25 de milioane de euro.“


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-15

GALERIE MEDIA

Scandal în PNL Vrancea
Scandal în PNL Vrancea
Scandal în PNL Vrancea
Scandal în PNL Vrancea
Scandal în PNL Vrancea
Scandal în PNL Vrancea
Scandal în PNL Vrancea
Scandal în PNL Vrancea


TAGURI: scandal, pnl vrancea, presedinte, nini sapunaru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...