2018-11-18 21:28


Scandal Șora-Papahagi, pe Facebook

 |  21:01
Scandal Șora-Papahagi, pe Facebook

Scandal pe Facebook, între filozoful centenar Mihai Șora și Adrian Papahagi. Totul a pornit de la o postare a lui Șora despre Fidel Castro care lui Papahagi i s-a părut a fi laudativă.

„Despre morţi – numai de bine ! (Cel puţin aşa spune vorba populară.) Stau şi mă gândesc cam ce s-ar putea spune de bine despre Fidel Castro. Am găsit trei lucruri (poate că mai sunt şi altele, dar de acestea sunt sigur):

1. Avea un prenume frumos. „Fidel“ vine din latinescul „fides“ şi trimite la credinţă.

2. Deşi situaţia nu era tocmai simplă în familia Castro, iar băieţelul Fidel a fost, ani la rând, un băieţel ilegitim, părinţii lui au hotărât că el ar trebui, totuşi, botezat: şi l-au botezat la vârsta de nouă ani (ceea ce, până la urmă, nu a contat prea mult, iar micuţul Fidel nu a devenit neapărat creştinul, iubitorul de semeni, adultul responsabil Fidel).

3. În anii ’50, şi-a dat doctoratul în drept: un doctorat de-adevăratelea, cum se făcea pe vremuri (lucru pe care l-ar fi putut învăţa şi fostul nostru premier de la şeful cubanez).

Dragii mei,

la dispariţia tovarăşului Fidel Castro, mă grăbesc să-l reascult pe Domnul Compay Segundo.

Ceea ce vă doresc şi dumneavoastră”, a scris Mihai Șora pe Facebook.

Replica lui Adrian Papahagi la postarea filozofului: „Îi poate spune cineva domnului Şora să n-o mai lase pe nevastă-sa să scrie pe pagina lui de Facebook? Eu îl ştiam anticomunist intransigent, nu elegiac şi emoţionat de doctoratul în drept al unui asasin sinistru”.

Analfabetul funcțional

Soţia acuzată, Luiza Palanciuc-Şora, a dat un răspuns în același registru: „Nu aş fi intervenit aici (pentru că nu mă interesează duhorile calomniatoare, nici emiţătorii lor), însă o fac pentru că am observat că vă aplaudă oameni despre care credeam că au mai multă minte (şi un oarecare respect pentru Mihai Şora). O lectură atentă a paginii lui Mihai Şora, de-a lungul anilor, v-ar fi ferit de această mârlănie”, spune ea, după care explică faptul că toate postările sunt făcute chiar de filozof.

„Doamnă Palanciuc-Şora, nu ocupaţi nici dumneavoastră, nici ilustrul dumneavoastră soţ un piedestal care să vă ferească de critică, iar aceasta poate fi formulată şi altfel decât solemn. Când scrii prostii pe Facebook poţi primi chiar şi replici mai glumeţe. Am reacţionat la o postare pe care am găsit-o incompatibilă cu anticomunismul intransigent pe care i-l cunoşteam, şi pe care continuu să o găsesc nedemnă”, a contraatacat Papahagi.

Apoi chiar filozoful centenar i-a dat replica: „Analfabetul funcţional loveşte din nou! De data aceasta, are studii la Sorbona şi spume la gură (cele din urmă prevalând asupra celor dintâi). Dragii mei, nu sunt un admirator al lui Fidel Castro (Doamne fereşte!). Sper că au mai rămas şi oameni care pricep o snoavă şi n-au nevoie doar de propoziţii rudimentare sau de înjurătura groasă pentru a înţelege tâlcul unui mesaj. Există şi alte patiserii (decât spuma la gură) pentru a consemna dispariţia unui dictator”.

Papahagi consideră că a „atins un punct nevralgic, care a declanşat o imensă avalanşă de insulte («analfabet funcţional», «extremist», «pseudo-creştin»)”, „Toate asezonate cu o lectură atent pusă în scenă din I Corinteni, cu icoana în spate şi tot dichisul. Haios, ce să zic”, a scris el.

În scandal s-a băgat și Alex Păun, om de publicitate astăzi, dar din anturajul lui Alexandru Paleologu pe vremuri, transmite Mediafax. Acesta consideră că e o „gogomănie” afirmația „din revistele culturale” că Mihai Șora e gânditor important. Păun a scris că Paleologu i-ar fi mărturisit că nu a „înțeles niciodată ce vrea să spună” Șora.  „Era un mod de a deplânge felul alambicat, contorsionat, incomprehensibil în care sunt redactate lucrările lui Şora (un fel pe care, în discuţiile private, toată lumea îl recunoaşte)”, spune Păun. După care recunoaște că filozoful este un om „perfect onorabil”, dar „de ce să exagerăm, împingându-l în analele filozofiei?”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-28

TAGURI: scandal, mihai sora, adrian papahagi, facebook
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
29 Noi 2016

Probabil intr-o oarecare masura Papahagi are dreptate ? Pe seama unor indivizi ca ca Fidel Castro, Sora sau Basescu (care s-a oferit sa suga de la cel mai mare licurici) s-a intretinut "visul american" in opozabilitate cu "epoca intunecata a comunismului" ?
ANONIM
29 Noi 2016

Considerati ca la "egalitate de sanse" cu ceilaltii din "epoca despre comunism Sora" ar mai fi avut aceleasi "oportunitati" pentru a ajunge "mare intelectual" ? Totusi la peste 100 de ani domnul Sora pare a-si afirma fidelitatea fata de mai tanara sotie ?
ANONIM
29 Noi 2016

Remarcati ca atat Sora cat si Basescu incearca a iesi in evidenta prim "minimalizarea" sau depreciera asupra perceptiei mai tinerilor aspiranti la pozitii publice prin exprimari de felul "scoala romaneasca produce tampiti" , "analfabeti functional", "gaozari" ,etc. ? Considerati totusi ca domnul Sora se hraneste cam de pe la aceeasi "patiserie" cu "Traian Basescu" ?
Random imageUltimele stiri


loading...