2019-05-25 20:09


Scandal medical de proporţii. Preşedintele Sarkozy a lucrat pentru compania farmaceutică suspectată de uciderea a 2.000 de oameni

 |  17:51
Scandal medical de proporţii. Preşedintele Sarkozy a lucrat pentru compania farmaceutică suspectată de uciderea a 2.000 de oameni

Politicienii francezi, atât de dreapta, cât şi de stânga,se află într-o situaţie incomodă,confruntându-se cu acuzaţii juridice după publicarea unui raport oficialasupra nocivităţii unui medicament, ceea ce ar putea deveni cel mai marescandal medical din istoria ţării, potrivit cotidianului britanic TheIndependent. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy însuşi, a lucrat pentru compania acuzată, laînceputul carierei sale de avocat. Rezultatele anchetei sunt aşteptate în cursullunii ianuarie. Sarkozy a promis "transparenţă completă" cu privirela modul în care un medicament care esteacum suspectat că a ucis până la 2.000 de persoane a fost aprobat oficial şisubvenţionat pentru 33 de ani de către serviciile de sănătate franceze.

În ciuda avertismentelor repetate aleoamenilor de ştiinţă din întreaga lume, medicamentul Mediator a fost prescrisla cinci milioane de francezi, iniţial pentru a trata diabetul şi apoi capilulă de slăbit. O anchetă a Inspectoratului Francez de Sănătate va investigade ce mai mulţi miniştri, de dreapta sau de stânga, nu au ţinut cont desfaturile specialiştilor şi nu au interzis medicamentul. Mediator este produsde gigantul farmaceutic Servier şi este "în cel mai fericit caz inutil,iar în cel mai rău, foarte periculos", arată publicaţia britanică.Compania Servir, al doilea producător de medicamente francez, a fost fondată cu50 de ani în urmă de către medicul Jacques Servier, cunoscut pentru relaţiilestrânse pe care le întreţine cu diverşi politicieni francezi. Nici preşedinteleSarkozy nu a scăpat de această relaţionare, el lucrând pentru Servier, laînceputul carierei sale de avocat.

Mediator conţine o substanţă numită benfluorex, care,potrivit studiilor, atacă sistemul cardio-vascular, în special valvele inimii.Medicamentul a fost chiar subvenţionat oficial până anul trecut. Interzicerealui a venit abia după un studiu din aprilie 2009, în care este asociat cuafecţiuni ale valvelor inimii la pacienţi, care în mod normal nu ar fi trebuitsă aibă astfel de probleme. În luna noiembrie a acestui an, un raport oficial ademonstrat că Mediator este responsabil de moartea a cel puţin 500 de pacienţi.Potrivit Le Figaro însă, cifra ar fi mult mai mare, adică între 1.000 şi 2.000de decese.

Mai mulţi polticieni sunt vizaţi de anchetă pentru că auignorat rapoartele. Printre cei incriminaţi se numără şi actualul lider alopoziţiei, Martine Aubry, care a primit, în calitate de ministru, rapoarte în1998 şi 1999, şi Bernard Kouchner, fondatorul Medecins sans Frontiere. Cei doispun că nu-şi amintesc despre asemenea rapoarte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-07-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG