2017-01-18 17:17

POLITICA


Scandalul puterii informaţiei. Cum şi-a făcut jocurile magnatul Murdoch cu ajutorul politicienilor

 |  17:46
Scandalul puterii informaţiei. Cum şi-a făcut jocurile magnatul Murdoch cu ajutorul politicienilor

Scandalul în care esteimplicat grupul de media mamut, deţintut de magnatul Rupert Murdoch, după ceangajaţi ai publicaţiei News of the Word au fost acuzaţi că au interceptatilegal convorbirile unor vedete, dar şi ale unor politicieni din MareaBritanie, se extinde şi în SUA. Un senator american cere deschiderea uneianchete. În Statele Unite, Murdoch deţine inclusiv Wall Street Journal, New York Post şi Fox Broadcasting.

Senatorul democrat Jay Rockefellera cerut deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă grupul de presă al luiRupert Murdoch a recurs la interceptări ilegale şi în SUA. "Încurajezagenţiile competente să efectueze anchete, pentru a ne asigura că viaţa privatăa americanilor nu a fost afectată", a afirmat Jay Rockefeller, preşedinteleComisiei pentru Comerţ din Senatul american. "Sunt îngrijorat de ideea căscandalul ascultărilor practicate de News Corp la Londra ar fi putut vizavictimele atentatelor de la 11 septembrie sau alţi americani. Dacă este aşa,consecinţele vor fi grave", a adăugat el.

În MareaBritanie, premierul David Cameron a anunţat deschiderea unei anchete publiceprivind interceptările ilegale, legăturile dintre poliţie şi ziare, care va ficondusă de un judecător. El a susţinut că pentru relaţia dintrepoliticieni şi presă şi viitorul reglementărilor presei trebuie o anchetăseparată. Se crede că premierul va numi judecătorul. Omul legii va avea puterea de a cita martori, inclusivpoliticieni din trecut şi prezent, iar toate grupurile mass-media - nu numaiNews of the World - ar putea intra sub control. Relaţia grupuluide media deţinut de Murdoch cu mediul politic este punctul cel mai spinos alscandalului.

Fostulpremier britanic labursit, Gordon Brown, a acuzat grupul de publicaţii al magnatului americano-australian conservatorcă ar fi recurs la infractori pentru a obţine ilicit informaţii despre el.Brown a făcut aluzie la un articol privind presupusa achiziţie la preţ scăzutde către fostul prim-ministru a unui apartament aparţinând lui Robert Maxwell,magnat britanic de presă decedat în 1991, dar şi la dezvăluirile privind boalafiului său. Odată cu intervenţia lui Brown, scandalul interceptărilor telefonice,care afectează presa şi mediul politic, s-a extins la trei dintre cele patrupublicaţii naţionale ale News International. Un alt punct al relaţieiprimejdioase cu mediul politic a fost numirea lui Andy Coulson, fost editorNews of the World, ca director de comunicaţii al premierului Cameron. Coulson acondus tabloidul în perioada când au avut loc o mare parte dintre interceptărileilegale şi şi-a dat demisia din funcţia de director de comunicare alpremierului la începutul acestui an, după primele informaţii privind începereaacestui scandal. Potrivit premierului, o companie l-a verificat peCoulson înainte de a fi angajat de conservatori atunci când aceştia se aflau înopoziţie şi nu s-ar fi găsit nimic compromiţător.

Legături primejdioase

PremierulDavid Cameron este prieten cu Rebekah Brooks, directorul executiv al gigantuluimedia News International aparţinând lui Murdoch, de unde se poate specula cămagnatul are o relaţie specială cu conservatorii britanici. Familiile celor doinu s-au sfiit să se întâlnească chiar şi după ce scandalul interceptărilor a căpătatdimensiuni uriaşe. În SUA, afacerile lui Murdoch au mers mână în mână cupoliticul. Chiar dacă este conservator, magnatul i-a susţinut financiar pedemocraţii Hillary şi Bill Clinton, în ciuda faptului că grupul său media estepro-republican. Totodată, extinderea afacerilor sale în SUA abeneficiat de sprijinul Casei Albe şi de votul Congresului pentru creştereacotei de piaţă a unui proprietar de reţele de televiziune la 39%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-17



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image