2018-07-23 06:37


UPDATE. Germania va bloca aderarea României la Schengen. Emil Boc: Decizia Berlinului, un nou succes marca USL

 |  09:00
UPDATE. Germania va bloca aderarea României la Schengen. Emil Boc: Decizia Berlinului, un nou succes marca USL

UPDATE, ora 17.30: România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu, consideră oficialii români din Ministerul Afacerilor Externe şi din Ministerul de Interne.

Potrivit unui comunicat de presă comun MAE-MAI, îndeplinirea criteriilor necesare de către România a fost un fapt recunoscut de toate statele membre şi stipulat în Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011, fiind oportun, în opinia autorităţilor de la Bucureşti, ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie.

“România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis. Totodată, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, România a acceptat îndeplinirea unor măsuri suplimentare în domeniu, menite să consolideze încrederea partenerilor europeni în capacitatea sa de a-şi asuma statutul de membru Schengen şi să faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului şi adoptarea unei decizii pozitive. Aceste măsuri au fost implementate de România în totalitate, în termenii agreaţi, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012. În aceste condiţii, apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, reprezentanţii MAE şi MAI consideră oportună o discuţie, la care să participe delegaţi din toate statele membre care au rezerve în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.

“Considerăm oportună o discuţie în care să invităm statele membre care continuă să aibă rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive să-şi motiveze poziţia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen. România aşteaptă din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordări corecte şi constructive, care trebuie să fie în linie cu modul în care s-a realizat procesul de extindere a spaţiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele nouă state membre UE, în baza Tratatelor UE şi acquis-ului Schengen”, mai precizează comunicatul comun MAE-MAI, citat de Agerpres.

UPDATE, ora 14:44. Germania va folosi dreptul de veto la Consiliul JAI din 7-8 martie împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich.

Ministrul german doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele ţări vor fi admise, "intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german", a declarat Friedrich pentru Spiegel, citat de Rheinische Post. "Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor", a adăugat oficialul german.

"Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază", a spus Friedrich. "În momentul de faţă nu este cazul", a explicat acesta. Friedrich a anunţat şi măsuri împotriva aşa-zisei imigraţii a sărăciei. Cei care vin să "încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la liberă circulaţie" vor trebui "împiedicaţi să facă asta cu măsuri eficiente", a spus Friedrich.

O posibilitate ar putea fi "retricţionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis înapoi", a arătat el. Potrivit Rheinische Post mai arată că România şi Bulgaria fac parte din anul 2007 din Uniunea Europeană, dar având în vedere deficienţele în sistemul judiciar, în lupta anticorupţie şi a crimei organizate, a fost instituit un mecanism de cooperare şi verificare unic până acum în UE, care impune ambelor ţări îndeplinirea unor cerinţe stricte. Comisia Europeană a constatat în ultima perioadă lipsa de progres în aceste domenii a Sofiei şi Bucureştiului, mai adaugă publicaţia germană, potrivit Mediafax.

Boc critică „succesul marca USL

Refuzul Germaniei privind Schengen este "un nou succes marca USL", a declarat fostul premier  Emil Boc,adăugând că "guvernanţii USL poartă întreaga responsabilitate pentru acest demers".  El a făcut această declaraţie, duminică, la sediul PDL, unde a venit înainte de depunerea candidaturii Elenei Udrea pentru şefia PDL.

Elena Băsescu vede consecinţele

Decizia Germaniei privind Schengen este "consecinţa declaraţiei iresponsabile" a ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat duminică eurodeputatul PDL Elena Băsescu, la intrarea în sediul PDL. Elena Băsescu a refuzat să comenteze afirmaţia premierului Victor Ponta conform căreia declaraţia lui Corlăţean privind Schengen reprezintă şi poziţia Guvernului român.

România şi-a îndeplinit toate obligaţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi trebuie să-şi exprime clar aşteptarea legitimă de a fi acceptată, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, punctând că "a venit un moment în care trebuie să rupem pisica".

"Câtă vreme statul român, prin instituţiile sale, a fost un stat slab şi, după data aderării la UE nu a ştiut să-şi susţină printr-o politică internă corectă, solidă, de respect faţă de cetăţean, printr-o politică economică corectă şi printr-o poziţionare în planul UE cu demnitate, promovând interesele cu demnitate, fără să-şi negocieze mici interese, fără să se aplece, astfel de chestiuni să nu ne surprindă. A venit un moment în care - ştiţi cum spune românul - trebuie să rupem pisica. Trebuie să spunem foarte clar: dacă noi, România, ne-am făcut datoria, ne-am îndeplinit obligaţiile, atunci avem o aşteptare legitimă, europeană, să fim respectaţi şi o decizie pozitivă să fie adoptată. Dacă vrem să continuăm în ritmul în care ni se pun pe masă tot felul de alte motive, unele explicite, altele aşa, pe la spate - că sunt alegeri anul acesta sau anul viitor (în unele state UE - n.r.), nu vrem să deranjăm, imigraţia e o temă de campanie - lucrurile acestea nu mă interesează pe mine ca ministru de externe al României şi am obligaţia, în interesul României, să spun public acest lucru şi, înainte de a-l spune public, să spunem partenerilor noştri europeni", a afirmat Corlăţean, la Antena 3.

El a dat asigurări că majoritatea statelor europene a înţeles pe deplin argumentele României.

"Mai avem un lucru de făcut şi nu întâmplător am spus: ne batem şi facem demersurile politico-diplomatice până în ultima zi, în şedinţa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, dar pentru asta ar fi fost foarte bine acasă să fi avut o voce unitară şi să nu fi fost jocuri politice pentru nişte interese obscure până la urmă", a spus ministrul.

Corlăţean a afirmat că solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, adresată primului-ministru Victor Ponta, de a semna o scrisoare cu angajamente vizând Mecanismul de Cooperare şi Verificare "a însemnat exprimarea unei poziţii oficiale publice greşite, în contradicţie cu poziţia oficială a României de până acum şi a majorităţii statelor membre". Aceasta însemna acceptarea corelării şi interdependenţei dintre MCV şi aderarea la Schengen, a spus Corlăţean.

În context, el a menţionat că reprezentanţii diplomaţiei române au săptămânal contacte cu Germania, stat care se opune aderării noastre la Schengen. Corlăţean a spus că el însuşi a discutat zilele trecute subiectul cu omologul său german, Guido Westerwelle, potrivit Agerpres.

Citeşte şi:


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-30

TAGURI: Titus Corlatean, Schengen, Romania

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova