2019-03-25 22:34


Schimbarea la faţă a şefilor partidelor parlamentare. Azi, Corneliu Coposu. Imagini cât mii de cuvinte

 |  21:01
Schimbarea la faţă a şefilor partidelor parlamentare. Azi, Corneliu Coposu. Imagini cât mii de cuvinte

Corneliu Coposu s-a născut pe 20 mai 1914. în Bobota, comitatul Sălaj, şi a fost preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) din 1990 până când a murit, pe 11 noiembrie 1995.

La data de 15 septembrie 1919, la vârsta de 5 ani, Corneliu Coposu a fost înscris la şcoala confesională română unită din Bobota, pe care a terminat-o la 28 martie 1923. A intrat la Colegiul Sfântul Vasile din Blaj, doar după ce a urmat clasa a cincea în particular şi după ce a obţinut o dispensă de vârstă. La numai 16 ani a intrat la Facultatea de Drept şi Ştiinţe de Stat, Universitatea din Cluj. După absolvire, în 1934, s-a înscris la doctorat, pe care l-a obţinut după trei ani. În această perioadă a devenit campion de haltere în cadrul Clubului Sportiv Universitar. În 1933 înfiinţează filiala Cluj a PNŢ iar în 1935 a fost ales preşedinte al Uniunii Studenţilor Democraţi din Universitatea Cluj şi preşedinte al Tineretului Naţional Ţărănesc.

”Seniorul”, aşa cum i se spunea lui Coposu, povestea despre Iuliu Maniu, căruia i-a fost şef de cabinet pe când liderul ţărănit era premier în 1930: ” Apoi am ajuns director de cabinet. Între 1937 şi până la arestare, am fost secretar politic al lui Maniu şi, aş putea spune, umbra lui, pentru că nu m-am despărţit niciodată de el, n-am lipsit de la nicio activitate desfăşurată de el în perioada aceasta şi aş putea afirma că am fost persoana cea mai apropiată de Maniu vreme de zece ani de zile”.

În 1945, Coposu a devenit preşedinte al filialei PNŢ Sălaj, iar apoi a fost ales secretar general adjunct al PNŢ.

Pe 14 iulie 1947, Corneliu Coposu a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNŢ. A stat în închisoare timp de 17 ani, fiind mutat dintr-o puşcărie în alta: arestul Ministerului de Interne; închisoarea Malmaison, de pe Calea Plevnei, Bucureşti; penitenciarul Piteşti; penitenciarul Văcăreşti, din Bucureşti; penitenciarul din Craiova; penitenciarul Jilava, de lîngă Bucureşti; penitenciarul Bragadiru; Unitatea de muncă nr. 1 Cap Midia, de fapt Canalul Dunăre-Marea Neagră; lagărul de triere din Ghencea, Bucureşti şi muncă forţată la ferma Bragadiru; Unitatea Militară nr 4, Ocnele Mari; din nou, penitenciarul Văcăreşti; penitenciarul Poarta Albă, Constanţa; penitenciarul Sighetul Marmaţiei; penitenciarul Jilava; penitenciarul Râmnicu Sărat; penitenciarul Gherla; penitenciarul Aiud; din nou, penitenciarul Râmnicu Sărat).

A fost eliberat pe 9 iulie 1962 din penitenciarul Râmnicu Sărat, după care a fost trimis pentru încă 24 de luni în domiciliu obligatoriu în comuna Rubla, judeţul Brăila (împreună cu Ion Diaconescu, Ion Huiu, Virgil Solomon). În aprilie 1964 a fost pus în libertate şi angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcţii-Montaj Bucureşti, atelierul de tâmplarie mecanică.

În momentul arestării, Corneliu Coposu cântărea 114 kg, iar la eliberare 51 kg.

Între 1946 şi 1989 Corneliu Coposu a fost permanent urmărit de către Securitate, iar dosarul său de urmărire informativă are 38 de volume, circa 17.000-18.000 de file.

Pe 8 ianuarie 1990, a reîntemeiat PNŢ. Între 1992 şi 1995, Coposu a fost senator în Parlamentul României. Pe 26 noiembrie 1991 s-a format Convenţia Democratică (mai târziu Convenţia Democrată din România (CDR)), care cuprindea drept membrii fondatori paisprezece partide şi asociaţiii civice printre care PNŢCD, PNL, UMDR, Asociaţea Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Alianţa Civică. Coposu a fost primul preşedinte al Convenţiei Democratice.

Corneliu Coposu a murit pe 11 noiembrie 1995, iar un an mai târziu CDR a câştigat alegerile generale, iar candidatul Convenţiei la prezidenţiale, Emil Constantinescu, a ajuns la Cotroceni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-14

GALERIE MEDIATAGURI: schimbarea la fata a sefilor partidelor parlamentare, corneliu coposu, imagini cat mii de cuvinte, pntcd
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...