2018-12-15 15:56


Schimbarea la faţă a şefilor SIE. Azi, Ioan Talpeş. Imagini cât mii de cuvinte

 |  21:00
Schimbarea la faţă a şefilor SIE. Azi, Ioan Talpeş. Imagini cât mii de cuvinte

Ioan Talpeş s-a născut pe 24 august 1944, în comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin. Talpeş a fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) în perioada 1992-1997.

Talpeş a absolvit liceul „Traian Lalescu” din Orşova, ulterior fiind admis la Institutul de Marină din Constanţa. A părăsit cursurile şi a fost încorporat în armată. În 1965, Talpeş intră la Facultatea de Istorie din Cluj, în ultimul an de studii transferându-se la Bucureşti. În 1968 se înscrie în Partidul Comunist Român.

După facultate, locotenentul Talpeş a activat din 1970 până în 1985 la Centrul de Studii şi Cercetări de Istorie şi Teorie Militară din Capitală, institut aflat în subordinea Consiliului Politic Superior al Armatei, departament al Ministerului Apărării Naţionale.

În 1985, Ioan Talpeş a fost transferat la Editura Militară, unde a lucrat până în iulie 1990. În decembrie 1989, Talpeş era locotenent-colonel.

Între 1990 şi 1992, Talpeş este consilier prezidenţial în primul mandat al lui Ion Iliescu. Pe 9 aprilie 1992, la o zi după ce primise gradul de general-maior, Talpeş e numit şef al SIE, funcţie pe care o ocupă până pe 31 iulie 1997. În acelaşi an, pe 1 octombrie, a fost trecut şi în rezervă şi înaintat la gradul de general corp armată. În perioada 12 noiembrie 1997 – 9 decembrie 1998, Talpeş a fost ambasador în Bulgaria. Între 21 decembrie 2000 şi 10 martie 2004, Ioan Talpeş este Şef al Administraţiei Prezidenţiale. Ulterior, până pe 28 decembrie, a fost ministru de Stat pentru Coordonarea Activităţilor din Domeniile Apărării Naţionae, Integrării Europene şi Justiţiei. În noiembrie 2004, Talpeş este ales senator PSD (partid în care se înscrisese în septembrie) de Caraş- Severin. Părăseşte PSD în 2005, iar în 2006 înfiinţează partidul Uniunea Populară Social Creştină.

În 2008, Ioan Talpeş candidează la Senat din partea PD-L, şi deşi se situase pe primul loc în colegiul senatorial 7 Bucureşti, ratează intrarea în Parlament în urma redistribuirilor. În 2009, Talpeş are o tentativă de a candida la alegerile prezidenţiale.

În 2015, Ioan Talpeş şoca într-un interviu pentru adevarul.ro: „Am avut la Washington o conferinţă. Americanilor le-a plăcut ce am vorbit. Cel care m-a atacat a fost şeful serviciilor maghiare. A doua zi, am fost invitat la masă de şeful FBI. Am propus să participe şi domnul Ion Iliescu. Omul a fost deschis şi a acceptat. La discuţii s-a convenit să intrăm în această deschidere mai mare. Adică să le dăm lista cu agenţii conspiraţi din SUA şi Canada. Le-am zis că eu aşa ceva nu pot să fac. Ne-au zis că garantează că nu li se va întâmpla nimic. Am zis că dacă preşedintele Iliescu decide asta, eu îmi dau demisia. Am zis că pot să dau ordin, când ne întoarcem acasă, ca agenţii noştri să revină în ţară în maximum şase luni şi să-i transfer în alte geografii care nu fac parte din sistemul SUA de alianţe. Au fost de acord cu termenul de şase luni, mai mult au spus că termenul să fie un an. Eu cred că mulţi dintre agenţii noştri erau deja racolaţi de americani şi jucau rol dublu. Au fost supuşi unor presiuni extraordinare atunci când s-a vehiculat că arhivele serviciilor au fost luate de pupulaţie în 1989”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-18

GALERIE MEDIATAGURI: schimbarea la fata a sefilor sie, ioan talpes, imagini cat mii de cuvinte
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NANU
18 Ian 2016

Poate n- o sa pleci din lumea asta pana nu spui tot ce stii si ce ai acoperit.Tine minte vere ca nimic nu ramane neplatit in viata, asa ca te asteapta vremuri grele.
NANULE....
18 Ian 2016

Nu va spune! Nici el, nici alții... nici pe patul de moarte! Știi de ce? Au făcut pact cu diavolul, iar secretele și scheletele de prin dulapuri sau debarale, s-au transformat demult în oale și ulcele! Faptul că încă trăiesc, înseamnă că au știut/știu să tacă, să se complacă, resemnându-se....cum au făcut/fac toți. P.S. Aruncă și el niște firimituri de amintiri care îi face ”cinste”, umplându-se de onorabilitate...în rest- mucles, în gușă bine ascunse!
ANONIM
19 Ian 2016

ACEST INDIVID (FARA ONOARE) care a pupat pantofii TAPULUI CONSTANTINESCU ca sa ramana la administratia prezidentiala ESTE UNUL DINTRE ACTORI PRINCIPALI ce face parte din GROPARII ROMANIEI.
Random imageUltimele stiri


loading...