2018-10-23 01:54


Schimbarea la faţă a şefilor SIE. Azi, Mihai Caraman. Imagini cât mii de cuvinte

 |  21:01
Schimbarea la faţă a şefilor SIE. Azi, Mihai Caraman. Imagini cât mii de cuvinte

Mihai Caraman s-a născut pe 11 noiembrie 1928 în comuna Oancea, judeţul Galaţi. Caraman, fost general de Securitate, a îndeplinit funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) în perioada 1990-1992.

Caraman, ofiţer în cadrul Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii Statului, în perioada 1958-1968, în calitate de şef al rezidenţei de spionaj din Paris, a organizat şi condus aşa-numita „Reţea Caraman”, care a reuşit să sustragă şi să aducă în ţară unele documente din Cartierul General al NATO, provocând daune grele Alianţei Nord-Atlantice. Asupra lui Mihai Caraman a planat bănuiala că ar fi lucrat şi pentru KGB, deoarece a fost singurul ofiţer al Securităţii decorat de KGB pentru rezultate excepţionale împotriva NATO.

În 1968, o parte dintre agenţii recrutaţi de Caraman au fost deconspiraţi, iar ofiţerul român a fost retras în ţară, unde a deţinut mai multe funcţii de comandă în structurile de spionaj devenind şi şeful diviziei de contrainformaţii de la Direcţia de Informaţii Externe. După fuga generalului Ion Mihai Pacepa în SUA, din 1978, Mihai Caraman a fost detaşat în funcţii neimportante şi, în final, în 1979 a fost trecut în rezervă.

După Revoluţia din decembrie 1989, la data de 18 ianuarie 1990 generalul Caraman a fost reactivat şi a fost numit în funcţia de adjunct al ministrului apărării naţionale şi comandant al Centrului de Informaţii Externe, centru care a devenit la 13 decembrie 1990 Serviciul de Informaţii Externe.

În anul 1992, Manfred Wörner, secretarul general al NATO, a anunţat că nu va vizita Bucureştiul atât timp cât Caraman va conduce SIE, deoarece considera că o persoană care a spionat împotriva NATO este incompatibilă cu funcţia de şef al serviciului de spionaj al unei ţări care făcea demersuri de aderare la NATO.

Ca urmare a acestui "ultimatum", la 22 aprilie 1992 preşedintele Ion Iliescu a aprobat „cererea” lui Caraman de a se pensiona şi l-a avansat la gradul de general-colonel.

În cartea “Reţeaua Caraman: Cei treisprezece români care au zguduit NATO”, francezii Pierre Accoce şi Daniel Pouget zugrăvesc portretul celebrului spion român: “Cu constituţia sa atletică – 1,75 m şi 73 kg – Caraman ar fi putut, de exemplu, să fie o glorie a stadioanelor. Regizorii în căutare de talente native n-ar fi rămas insensibili la prestanţa lui. Acest bărbat, incontestabil fermecător – păr aspru, sprâncene bine conturate, gură senzuală şi o privire insistentă care atrăgea atenţia – avea mare succes la femei. În aparenţă degajat până la nonşalanţă, avea o cultură solidă, pe care o etala cu plăcere. Toată lumea ştia că marea lui pasiune – un capriciu distins – era egiptologia. Părea imbatabil în cea de-a patra mare epocă a Egiptului antic, Noul Imperiu, în care au avut loc cuceririle faraonilor în Asia (1580-1090 î.d.Hr.)”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-17

GALERIE MEDIATAGURI: schimbarea la fata a sefilor sie, mihai caraman, imagini cat mii de cuvinte, oancea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NUMAI DUMNEZEU șTIE
17 Ian 2016

cât bine sau rău au făcut oamenii ăștia din SIE! Ciudat este cum de se scot posturi la concurs pentru SRI, sunt afișate public (știri pe surse.ro) dar nu și pentru SIE! Doi - de ce a fost suplimentat bugetul SRI-lui cu mult mai mult decât cel al SIE? A scăzut importanța celor care își riscă pielea în afară?! Nu trebuiesc oameni foarte culți, instruiți MAI ABITIR decât cei din cadrul SRI?!
îNCEP șI EU
17 Ian 2016

să gândesc precum oamenii ăștia mari (Col.Neacșu ori G-ral Chelaru) care au spus dintotdeauna că serviciile, alături de Ministerul Apărării și Ministerul de Externe ar trebui să fie depolitizate. Îndrăznesc să spun că TOATE INSTITUȚIILE Statulu ar trebui depolitizate pentru că subordonate politic, s-au transformat în peșteri de tâlhari cu legea-n mână.
IATă CE SPUNEA
17 Ian 2016

spre exemplu, G-ral Chelaru în cadrul Dezbaterii publice privind proiectul Legii pensiilor militare de stat: ”Ministerul Apărării și Ministerul de Externe trebuiesc depolitizate. Să iasă de pe taraba partidelor politice. Pachet de soluții în 6 pct. E nevoie de o lege organică a statutului pt.cadrele active sau în rezervă. ” Nu de legi ducem lipsă ci, de dreptatea lor.” Atenție! Cele 3 puteri ale Statului – administrativă, juridică și judecătorească sunt legitimate de către puterea civilă prin vot, alegeri sau numiri. Nu mai trebuie să permitem ABUZUL, INCOMPETENȚA și NEGLIJENȚA. Asistăm la un Stat absent, indiferent sau jignitor. Este importantă conștiința puterii civile a acestei națiuni. Nu mă intereseasă alambicul și stufărișul limbuțiilor avocățești ale șmecheriilor politice ci, dreapta socoteală.” - de vizionat la https://www.youtube.com/watch?v=Lyw_CHqEhXE în care afirmă cu putere multe lucruri interesante. Sunt și politicieni, unii cunoscuți care-mi provoacă greață numai vederea lor....
CONSTIINTA STRICATA
17 Ian 2016

Zi ce sti de col neacsu ? Nu ii facea vinatoarea lui Ceasca ? astept raspuns
PT.CONșTIINTA STRICATă:
18 Ian 2016

Habar nu am de ceea ce făcea sau nu făcea Col(r) Neacșu la vânătoare lui Ceașcă! Citesc blogul lui și mi se pare un om drept, echidistant și cu o judecată foarte bună. El, alături de generalul Chelaru, de Florian Colceag și încă câțiva, vorbesc încă românește și le pasă de țara asta lovită-n moalele capului de jigodiile, șnapanii care asudă din 4 în 4 ani ca să fie aleși și realeși! Ro.moare sub ochii noștri și asta mi se pare strigător la cer!
GEN OPREA CHILOTT
01 Oct 2016

@NUMAI DUMNEZEU șTIE17 Ian 2016 sie nu mai prezinta importanta atata timp cat politicienii isi vand spionii pe taraba. De fapt ptr ce si ptr cine sa spioneze?
CROCODILUL FLAMAND
01 Oct 2016

EU CONSIDER SITUATIA CAM ASA>>>>LA UN MOMENT DAT POLITICUL CONDUCE TOTI GENERALII ASTA DIN SERVICII...NU PREA CRED EU CA FAC GENERALII CE VOR EI DOAR DACA PRESEDINTELE E MARIONETA LOR(CUM A FOST EMIL CONSTANTINESCU).......DECI IN 1990-1992 RASPUNDEREA ESTE A LUI ILIESCU-ROMAN>>>DACA S-A LUAT HOTARAREA SA SE ATACE FRANTA...SAU NATO....PAI RASPUNDEREA ESTE A POLITICULUI...DECI LEGATURA CU KGB S-O CAUTATI LA ILIESCU-ROMAN-VOICAN VOCULESCU-MAGUREANU>>>
Random imageUltimele stiri


loading...