2017-01-19 00:19

POLITICA


Schimbarea la faţă a Chinei în Anul Dragonului

 |  18:48
Schimbarea la faţă a Chinei în Anul Dragonului

Premierul Chinei, Wen Jiabao, a inaugurat Anul Dragonului, care a început duminică, printr-o serie de declaraţii care au dorit să reafirme poziţia importantă a ţării sale în contextul global, informează agenţia EFE.

Principalul mesaj transmis de primul-ministru chinez l-a constituit concentrarea conducerii ţării pe implementarea unor reforme economice mai mari şi pe ameliorarea distribuirii bogăţiei, o problemă cu care Beijingul se confruntă îndeosebi în urma creşterii economice accelerate din ultimii ani. Potrivit chinezilor, Dragonul este cel mai favorabil semn al zodiacului, astfel că următoarele 12 luni sunt considerate, inclusiv de conducătorii ţării, drept deosebit de importante. Tentativa guvernului chinez de a stimula creşterea nivelului de trai constituie un obiectiv central al politicii de la Beijing, în contextul amplificării mişcărilor disidente şi a semnalării unor revolte izolate, dar cu potenţial destabilizator, pe teritoriul ţării.

De asemenea, unul dintre obiectivele majore pe plan fiscal ale Chinei îl reprezintă controlarea inflaţiei, pe care Beijingul a reuşit s-o diminueze de la 6,55 la 4,1% în a doua parte a anului trecut. China se află în prezent în cel de-al 12-lea plan cincinal, care urmează să se încheie în 2015. De asemenea, în acest an, Partidul Comunist Chinez urmează să-şi desemneze noul lider, în condiţiile în care preşedintele Hu Jintao îşi va încheia mandatul în martie 2013. Potrivit majorităţii analiştilor, acesta urmează să fie succedat de vicepreşedintele Xi Jinping, în timp ce Li Keqiang este considerat favoritul principal pentru a-i succeda lui Wen Jiabao la şefia executivului din China.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image