2017-01-24 13:16


SCURGERI RADIOACTIVE ÎN JAPONIA. Evacuări pe o rază de 20 de km. Cel puţin 3 persoane au fost iradiate. Peste 1.700 de morţi şi dispăruţi în urma cutremurului din Japonia. Explozie la centrala nucleră Fukushima VEZI IMAGINI CU EXPLOZIA

 |  14:07
SCURGERI RADIOACTIVE ÎN JAPONIA. Evacuări pe o rază de 20 de km. Cel puţin 3 persoane au fost iradiate. Peste 1.700 de morţi şi dispăruţi în urma cutremurului din Japonia. Explozie la centrala nucleră Fukushima VEZI IMAGINI CU EXPLOZIA

O scurgere de cesiu radioactiv a fostdetectată, sâmbătă, la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 dekilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrialăa apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces defisiune nucleară.

17:30 -Cel puţin trei japonezi care locuiesc într-un oraş situat în apropiereacentralei nucleare afectate de o explozie au fost iradiaţi

Aceste trei persoane făceau parte dintr-ungrup de circa 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machişi au fost alese la întâmplare de medici pentru a fi supuse unor teste dupăincidentul nuclear, a anunţat televiziunea publică NHK.

Medicii au descoperit că toţi trei au fost iradiaţi, au declarat NHK şiagenţia Jiji, citând guvernul local din Fukushima.

Pacienţii au aşteptat echipele de salvare într-o şcoală în care fuseserătransferaţi apoi cu elicopterul, în momentul în care o explozie s-a produs încentrala nucleară Fukushima Nr.1.

Aceste trei persoane, a căror vârstă nu este cunoscută, vor fi supuseunui procedeu special pentru decontaminare radioactivă, dar starea lor desănătate nu prezintă nimic anormal, a afirmat NHK.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a adăugat că nivelulradiaţiilor de la faţa locului "mai degrabă a scăzut" după explozie.

Autorităţile japoneze nu au informaţii despre9.500 de locuitori ai portului Minamisanriku

Autorităţile din prefectura Miyagi, aflată înnord-estul Japoniei, nu au informaţii despre circa 9.500 de locuitori aioraşului portuar Minamisanriku, afectat de cutremurul de vineri, urmat de untsunami devastator, relatează agenţia Kyodo, în pagina electronică./AFP)

Numărul persoanelor dispărute reprezintă mai mult de jumătate dinpopulaţia de 17.000 de locuitori a oraşului aflat pe litoralul Pacificului, auprecizat oficiali locali.

Conform unui bilanţ anunţat sâmbătă după-amiază, mai mult de 1.700 depersoane au murit sau sunt date dispărute după cutremurul de vineri.

Mai mult de 1.700 de persoaneau murit sau sunt date dispărute în Japonia, după cutremurul urmat de tsunamide vineri, care a provocat şi avarii la centralele nucleare de la Fukushima,relatează agenţia Kyodo, în pagina electronică.

Oexplozie produsă sâmbătă la centrala Fukushima1 a provocat rănirea a patru angajaţi, însă aceştia sunt conştienţi, iar viaţalor nu se află în pericol, a anunţat compania Tokyo Electroic Power (TEPCO).

Agenţia pentruincendii şi managementul dezastrelor a trimis la Fukushima echipe de pompieri specializatepentru intervenţii în caz de calamitate şi echipamente pentru asigurarearăcirii reactoarelor. Conform Agenţiei pentru securitate nucleară şiindustrială, în apropierea reactorului au fost detectate elemente radioactive -cesiu şi iod.

Până în prezent,autorităţile au confirmat 600 de decese, iar 200 - 300 de trupuri neînsufleţiteau fost transportate la Sendai, în prefectura Miyagi. Alte 200 de victime aufost trasnferate în morgi improvizate la Iwanuma şi Natori, tot în prefecturaMiyagi, unde 650 de persoane sunt date dispărute.

Purtătorul de cuvântal Guvernului, Yukio Enado, a declarat sâmbătă cu autorităţile sunt hotărâte sătrimită ajutoare în zonele afectate de cutremurul cu magnitudinea 8.9 produs vineri."Este cel mai grav cutremur de după era Meiji şi ne temem că mai mult de1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa", a spus el.

După explozia de lacentrala nucleară Fukushima,Edano a declarat că guvernul a ordonat evacuarea unei zone cu o rază de 10kilometri, care a fost ulterior extinsă la 20 de kilometri.

Autorităţile auevacuat, în total, circa 300.000 de persoane în cinci prefecturi, conformpoliţiei naţionale.

Pompierii au anunţatcă în prefectura Miyagi se înregistrează trei incendii de proporţii şi alte 200de incendii de intensitate mai mică. În total, 3.400 de clădiri au fostdistruse parţial sau total.

În prefectura Iwate,oraşul Rikuzentakata a fost practic distrus de tsunami, fiind inundat întotalitate. Valurile seismice au ajuns până la nivelul etajului al treilea alclădirii Primăriei, iar în zona urbanăau rezistat numai câteva clădiri. Întreaga zonă de litoral a oraşului Miyako şiaproape tot oraşul Yamada, ambele situate în prefectura Iwate, au fost inundate.

În prefectura Fukushima, 1.800 delocuinţe au fost distruse, conform poliţiei naţionale.

Bilanţurile anunţatede autorităţi sunt provizorii, deoarece multe dintre zonele afectate vineri devalurile seismice se află încă sub incidenţa unor alerte de tsunami, iarechipele de salvare nu pot ajunge în zonă.

Premierul japonez, Naoto Kan, a survolat, labordul unui elicopter, zona centralei nucleare Fukushima, cerând sâmbătă măsuri pentruprotejarea locuitorilor din zonă.

În zonele afectate decutremur, peste 5,5 milioane de locuinţe nu mai beneficiază de alimentare cuenergie electrică, iar mai mult de un milion de locuinţe din 18 prefecturi nusunt alimentate cu apă potabilă.

Kan a declarat că a decis să trimită 50.000 demembri ai forţelor armate în zonele afectate, pentru a participa laoperaţiunile de salvare.

Sâmbătă dimineaţă, înJaponia au fost înregistrate noi cutremure, unul dintre acestea avândmagnitudinea 6,7.

Căile ferate auanunţat că nu dispun de informaţii în legătură cu patru trenuri care se aflauîn prefecturile Miyagi şi Iwate în momentul producerii cutremurului. Traficulferoviar în zonele de coastă nu va fi reluat sâmbătă, însă o parte dintretrenurile din regiunea metropolitană Tokyoau reînceput să circule. Nouă autostrăzi au rămas închise sâmbătă şi cel puţin464 zboruri au fost anulate.

Cutremurul adeterminat şi suspendarea producţiei în mai multe uzine, iar Toyota Motor,Nissan Motor şi Honda Motor intenţionează să suspende luni activitatea, dincauza dificultăţilor de aprovizionare.

VEZI ALTE STIRI DESPRE CUTREMUR, FOTO SI VIDEO LA RUBRICA INTERNATIONAL


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-03

Mai multe imagini:
SCURGERI RADIOACTIVE ÎN JAPONIA. Evacuări pe o rază de 20 de km. Cel puţin 3 persoane au fost iradiate. Peste 1.700 de morţi şi dispăruţi în urma cutremurului din Japonia. Explozie la centrala nucleră Fukushima VEZI IMAGINI CU EXPLOZIA
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image