2017-01-21 06:25

POLITICA


Scutul antirachetă extins nu se justifică. Iranul poate face mai mult rău cu kamikaze, decât cu rachete

 |  15:31
Scutul antirachetă extins nu se justifică. Iranul poate face mai mult rău cu kamikaze, decât cu rachete
Capacităţile actuale ale Iranuluinu justifică dezvoltarea unui scut antirachetă extins care să acopere întreagaEuropă şi SUA, din moment ce Teheranul este o ameninţare mai mare pentru Golfsau Israel, decât pentru Paris sau Washington, a declarat un expert în apărare,citat de EUobserver.

"Iranul nu este cu adevărat oameninţare la adresa SUA sau Europei de Vest. Poate mai degrabă pentru Turcia,Israel şi forţele americane din regiune. Poate şi pentru colţul de sud-est alEuropei - Grecia, România, Bulgaria", explică Michael Elleman, expert dinBahrain al Institutului pentru Studii internaţionale de Securitate. Lucrând cuexperţii americani, europeni şi ruşi pe evaluarea ameninţării balistice laadresa Europei, Elleman spune că actuala desfăşurare de interceptori pe vaseînMediteranaeste cea mai bună soluţie şi că SUA nu ar trebui să continue cu un plan maiamplu de amplasare de interceptori tereştri antirachetă care să acopere întregteritoriul Europei. Potrivti studiilor efectuate, dacă Iranul ar fi capabil săvizeze Londra sau Paris, ar fi dezvoltatun sistem cu rază mai lungă de acţiuneşi, ca să îl testeze, ar fi trebuit să facă asta în zbor. Iar o astfel deactivitate nu ar fi putut fi ascunsă.

Planul preşedintelui SUA are patruetape: sistemul deinterceptori pe mare şi un radar în Turcia, cu condiţiaca Ankara să fie de acord, etapă urmată de desfăşurarea de interceptori tereştriînRomânia în 2015. Aceste două faze ar acoperi ameninţarea reprezentatăde actualele capacităţi ale Iranului şi cele probabile din viitorul apropiat. Înfazele trei şi patru, scutul s-ar extinde în Polonia şi nordul Europei, vizând să protejeze întreg spaţiuleuroatlantic de potenţiale rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

"Incertitudinea" legatăde ce înseamnă exact ultimele faze irită Rusia, spune Elleman. "Americaniiau o lungă istorie de a spune - vom face asta - şi, când încep să facă, sedezvoltă tot mai mult. Ruşii sunt îngrijoraţi de incertitudine", explicăexpertul. Un sceptic declarat al apărării antirachetă, Elleman spune că"provocările de ordin tehnic sunt uriaşe" pentru formarea unui scutcare să protejeze zonele civile, oraşele şi instalaţiile industriale."Rachetele antibalistice acţionează în teatre de război, unde sunt aşteptatepierderi. Însă este mult mai complicat dacă resturile cad peste un oraş sau nupoţi intercepta toate rachetele care vin", subliniază el. Elleman spune cădezvoltarea apărării strategice în faţa unui lucru de care nici SUA, niciEuropa nu sunt cu adevărat sigure este o mare pierdere de timp şi de bani."Întrebarea esenţială este: de ce este capabil Iranul să facă şi ceconsiderăm că ar putea face în viitorul apropiat. Pe asta ar trebui să seconcentreze discuţia", spune el. Privitor la capacităţile actualeiraniene, expertul a menţionat că ţara are o armată convenţională foartelimitată şi nici capacităţi de a invada, de exemplu Bahrainul sau Arabia Saudită"."Pierderile concrete pe care le-ar putea provoca folosind o rachetă, cucondiţia să nu aibă focoasă nucleară,sunt destul de limitate.Ar fimai puţin de 1.000 de decese dacă şi-ar lansa întregul arsenal derachete", a arătat Elleman. "Pot face mai mult rău cu teroriştisinucigaşi, decât cu rachete", a concluzionat el.

În ceea ce priveşte ameninţarea nucleară iraniană,expertul spune că ar dura mai mulţi ani pentru construcţia unei bombe, iar dacăacest lucruru se va întâmpla, îngrijorător e faptul că şi alte state, precumArabia Saudită, îşi vor pune toţi banii pentru a avea o asemena armă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image