2017-01-17 02:57

POLITICA


Scutul problemă. Revenirea la Războiul Rece, mănuşa aruncată de la Kremlin via Washington

 |  17:06
Scutul problemă. Revenirea la Războiul Rece, mănuşa aruncată de la Kremlin via Washington
Rusia ar putea renunţa la noul tratat de dezarmarenucleară semnat cu Statele Unite, cu riscul revenirii la Războiul Rece, înlipsa unui acord între cele două ţări cu privire la scutul americanantirachetă. Acesta a fost avertismentul liderului de la Kremlin, DmitriMedvedev, în cadrul celei mai mariconferinţe de presă de când este preşedinte, susţinută la Skolkovo, înapropiere de Moscova.

Având în vedere că tratatul a intrat în vigoare în februarie,diferenţele au reapărut,în special după anunţul de la 3mai, când a fost semnat un acord între SUA şi România pentru instalarea unorelemente antirachetă în ţara noastră, odecizie care a fost luată fără consultarea Rusiei. Preşedintele rusDmitri Medvedev a atenţionat că Rusia ar putea renunţa la noul tratat dedezarmare nucleară semnat cu SUA (START 2) şi ar putea dezvolta propriile armeofensive, în cazul în care nu se va ajunge la nici un acord cu Washingtonulasupra scutului american antirachetă din Europa. Dacă SUA continuă să-şidezvolte proiectul de scut antirachetă în Europa de Est, în ciuda protestelorRusiei, Moscova ar trebui „să ia măsuri de retorsiune, pe care am prefera,sincer, să le evităm”, a declarat Medvedev. „Ar fi în acest caz vorba deposibilitatea de a dezvolta potenţialul ofensiv al capacităţilor noastrenucleare. Ar fi un scenariu foarte prost. Ar fi un scenariu care ne-ar face sărevenim la perioada Războiului Rece”, potrivit acestuia.”Am dori ca dezvoltarea sistemului antirachetă să se supună unor reguli clare”,a subliniat Medvedev, insistând pe necesitatea implicării Rusiei la discuţii. „Invitaţi-nesă cooperăm!”, a spus el. Rusia doreşte să fie parte cu drepturi egale la sistemulde apărare antirachetă din Europa şi a cerut SUA să ofere garanţii că din punct de vedere juridicsistemul antirachetă nu va fi îndreptat la Rusia. Occidentaliiîncă nu au răspuns solicitării Rusiei, dând asigurări că sistemul nu esteîndreptat împotriva Moscovei.

Medvedeva reiterat un avertisment emis de către Ministerul de Externe rus cum că Moscovas-ar putea retrage din noul acord START, care a intrat în vigoare în acest an,ca răspuns la poziţia Statelor Unite privind scutul. „Este clar că scutul deapărare antirachetă este îndreptat pentru blocarea capacităţilor strategice aleanumitor state”, a conchis şeful de la Kremlin.Rusia şi NATO au convenit să coopereze cu privire lascutul antirachete european în timpul Summitului Consiliului NATO - Rusia de laLisabona în noiembrie 2010. NATO insistă pe ideea că ar trebui să existe douăsisteme independente care să asigure schimbul de informaţii, în timp ce Rusiafavorizează un sistem comun.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image