2017-01-20 03:40

POLITICA


Se crede jupân peste judecători, parlamentari şi miniştri

 |  20:22
Se crede jupân peste judecători, parlamentari şi miniştri
Preşedintele României are o interpretare proprie a Legii fundamentale.Un pasaj esenţial din Constituţie este citit de Traian Băsescu într-o cheie„originală”.

Ultima intervenţiepublică a şefului de la Cotroceni este din nou „taxată” de analiştii politici.Preşedintele a afirmat că funcţia sa îl plasează în vârful celor trei puteriale statului român. El a făcut această declaraţie în contextul în care criticaatât funcţionarea justiţiei din România, cât şi reacţiile membrilor ConsiliuluiSuprem al Magistraturii la apariţia ultimului raport pe justiţie al ComisieiEuropene. „Chiar sper să înceteze să mai aibă reacţii (membri CSM, n.r.). Lor li separe că orice referire a şefului statului la justiţie este - sau se fac că nuînţeleg - e un amestec în justiţie. Oamenii ăştia trebuie să ştie două lucruriesenţiale. În primul rand, că ei sunt o putere a statului. Sunt trei puteri:executivă, legislativă, judecătorească. Toate aceste trei puteri au în vârf peunul care se numeşte şeful statului. Nu-l pot împiedica pe şeful statului să-şiexprime puncte de vedere, cu atât mai mult cu cât acestea reflectă corect nişterealităţi ale justiţiei. M-am cam săturat de sensibilităţile lor excesive. Cândnu vor mai avea puncte negre în rapoartele de la Comisie, cu siguranţă n-or sămă mai audă făcând remarci la adresa lor”, a declarat Traian Băsescu, luniseară, la postul public de televiziune.

Sintagmaşeful statului” nu eîn Constituţie

Zoe Petre, fostconsilier prezidenţial în mandatul lui Emil Constantinescu, declară pentru „Puterea” că preşedintele nu este un şef peste cele treiputeri ale statului, ci că doar face parte din cea executivă. Mai mult, fostaconsilieră a lui Emil Constantinescu afirmă că nicăieri în Constituţia Românieinu figurează expresia „şef al statului”. „Nu este deloc aşa. Preşedintele nueste şeful acelor puteri, ci face parte din puterea executivă. El este plasatîn centrul configuraţiei puterilor şi are rol de mediator. De aici şi până la aspune că este vârful lor, este cale lungă. Poate în alte regimuri, maiautoritare, lucrurile stau altfel, dar în Constituţia românească lucrurile nustau aşa. Vă rog să observaţi un lucru: în Constituţie nu apare nicăierisintagma de «şef al statului». Eaeste folosită în plan mediatic, dar nu apare în Constituţie”, a declarat ZoePetre pentru „Puterea”.

Stelian Tănase,profesor de politologie, este un pic mai „plastic” în exprimare. El considerăcă, prin această abordare, Traian Băsescu se comportă precum un comandant denavă, care dă ordine. „Habar n-are ce vorbeşte! El e comandant de navă, iarceilalţi sunt vicecomandanţi sub el. Un stat nu se conduce prin directive detip militar. Există separaţia puterilor în stat, faptul că el este şefulstatului, nu-l face şef peste celelalte puteri. Parlamentul sau justiţia nu ise subordonează. Dar el nu a înţeles nimic din democraţie”, susţine StelianTănase. Analistul mai crede că preşedintele ar trebui să-şi cântărească multmai atent declaraţiile publice. „Ce spune el nu sunt simple păreri. El le dăordine, nu îşi dă cu părerea. Un stat se conduce prin prudenţă. Un guvernatorde bancă naţională nu iese public să vorbească despre problemele băncii, chiardacă ele pot fi grave”, a mai opinat Stelian Tănase.

„Remarcile” prezidenţiale, fără număr

Sistemul dejustiţie nu a fost singurul domeniu analizat sau criticat de preşedinte înultima sa apariţie televizată. În interviul acordat TVR, Traian Băsescu a mailuat la rost activitatea poliţiei, a Ministerului de Finanţe, sistemul desănătate, de educaţie, absorbţia fondurilor europene sau reorganizareaadministrativă a ţării. Preşedintele a declarat că motivul blocajelorîn privinţa realizării reorganizării îl reprezintă interesele liderilor politicijudeţeni. Despre poliţia română şi ANAF, şeful statului a afirmat că trebuieurgent restructurate. „Aţi auzit dumneavoastrăde restructurare în Poliţie? Toţi miniştrii care au fost până acum - îmi maipun oarecare speranţe în Igaş - după două săptămâni vorbeau ca generalii dinMAI. (…) Exact ca şi miniştrii de finanţe”, a declarat Băsescu. El le-atransmis un mesaj şi elevilor picaţi anul acesta la Bac. „Copiii trebuie săînţeleagă că nu se mai poate lua bacalaureatul copiind. Trebuie să mergi şi puţinla şcoală, trebuie să avem şi dascăli pregătiţi”, a afirmat el. Despre gradulde absorbţie a fondurilor, europene preşedintele s-a declarat mulţumit, dând caexemple Ministerul Dezvoltării, care a cheltuit 85% din banii pentruinvestiţii, şi Ministerul Transporturilor, care a cheltuit 82,5%. Controlulcheltuielilor din sănătate a fost un motiv pentru preşedinte de a le da unavertisment ministrului sănătăţii şi directorului CNAS. „Se vorbeşte de multăvreme şi nu se înţelege Casa de Sănătate cu ministerul. Aici au două variante:ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi. Demisionează şi să vină cinevacare poate colabora pentru realizarea controlului costurilor în sănătate”, amai spus Traian Băsescu.

Elev mediocru

PreşedinteleRomâniei a fost un elev de liceu mediocru. O recunoaşte el însuşi. Întrebat cenotă a luat la examenul de bacalaureat, şeful statului a răspus că nu-şi maiaduce aminte exact, dar că nota a fost în jur de 7,50. „Nu am fostun absolvent de 10. Cred că a fost pe la 7,40-7,50, undeva pe acolo”,arăspuns preşedintele amuzat. El a făcut o comparaţie între profesorii dinprezent şi cei din trecut, afirmând că dascălii de pe vremea sa erau mult maiexigenţi, inspirându-i un sentiment de respect amestecat cu teamă. „Îmiaduc aminte, dascălii mei din liceu - toţi îmi generează respect, dar unii dintreei îmi generează oarecare teamă şi acum, dacă m-aş întâlni cu ei, datorităexigenţei pe care o aveau”, a mai spus Traian Băsescu.

Adeconspirat acţiunile ce vor urma în vămi

PreşedinteleTraian Băsescu a deconspirat viitoarele acţiuni ale autorităţilor în vămile dinRomânia. El a declarat luni seară, la TVR 1, că operaţiunile de diminuare a contrabandei prin vămi vorcontinua, fără a da, totuşi, detalii. „Vor continua aceste acţiuni; cine credecă s-au terminat se înşală şi deja sunt demarate alte modalităţi, soluţii,pentru a se stârpi acest proces al contrabandei făcute prin vămi”, a spusBăsescu.

Înrechizitoriul privind corupţia din Vama Moraviţa, DNA arată că acţiunile de lavămile din vestul ţării au fost deconspirate de vameşul Neta Şaptebani, soţiaactualului şef al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, Cristinel Şaptebani.Neta Şaptebani l-a avertizat, cu două zile înainte, pe vameşul Mihnea Feneşan,că procurorii DNA vor descinde la Moraviţa. Ca urmare, Feneşan a fugit dinţară, fiind prins ulterior în Austria. Acum, Neta Şaptebani este cercetatăpentru favorizarea infractorului. (A.T.)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image