2017-01-17 02:55

POLITICA


Se decide peste 25 de zile. Congresul UDMR. Cine va conduce destinele maghiarilor

 |  20:01
Se decide peste 25 de zile. Congresul UDMR. Cine va conduce destinele maghiarilor

Cu aproape o lună înainte de desfăşurarea alegerilor dinUDMR, la Camera Deputaţilor s-a înregistrat un eveniment care demonstrează călupta pentru şefia Uniunii va fi pe viaţă şi pe moarte, dar şi că maghiarii dinRomânia sunt mai dezbinaţi ca oricând.

Surpriză uriaşă,marţi, la Camera Deputaţilor. Autoritarul lider al grupului parlamentar alUDMR, Olosz Gergely – totodată unul dintre candidaţii la preşedinţia Uniunii –nu s-a mai înscris în cursa pentru funcţia care a deţinut-o până ieri pe linieparlamentară. „Amdecis să nu candidez la şefia grupului parlamentar din Cameră, deoareceobiectivul meu politic principal este menţinerea unităţii maghiarimii din Româniaîn faţa pericolului iminent de scindare a comunitătii noastre. Este absurd săexiste o uniune a maghiarilor, într-o Românie membră a UE, care, prin vocea luiMarko Bela şi a noului Marko Bela - Kelemen Hunor, au îndepărtat UDMR atât depropriul electorat, cât şi de maghiarii din Ungaria şi din lume. În concluzie,am decis să nu candidez astăzi deoarece, pentru binele maghiarimii, îmicanalizez toate forţele pentru alegerile din 27 februarie”, a spus Oloszpresei. O adevărată declaraţie de război la adresa celui care conduce UDMRneîntrerupt din 1992 şi la adresa unuia dintre contracandidaţi. Gestul luiOlosz poate fi interpretat ca fiind unul electoral - era chiar posibil ca el să piardă la votşefia deputaţilor UDMR, şi o atare situaţie ar fi constituit un semnal negativîn prespectiva alegerilor din 27 februarie, dar, totodată, Olosz este primulfruntaş al UDMR care admite, în ultimii ani, că există pericolul pierderiicontrolului Uniunii asupra etnicilor maghiari şi, implicit, riscul, ca laviitoarele alegeri parlamentare, Uniunea să piardă serios din reprezentareaparlamentară.

Omul lui Băsescu, omul PDL şi rebelul

La congresul din27 februarie, fiecare dintre cei trei candidaţi reprezintă trei curentediferite în Uniune. Kelemen Hunor este perceput ca fiind partizanul 100% alpoliticii duse de PDL. Fiind „recomandat” de Marko Bela şi având probabil susţinereaBudapestei, el are prima şansă. Consilierul prezidenţial Eckstein Peter Kovacseste perceput ca „omul lui Băsescu”, iar candidatura sa a fost pusă pe seamafaptului că şeful statului intenţionează să controleze personal UDMR. Kovacs nuse bucură însă de un sprijin prea larg în rândul etnicilor maghiari, pentru căîn repetate rânduri s-a pronunţat atât împotriva veteranilor, cât şi împotrivacelor nou-veniţi în Uniune. În ceea ce-l priveşte pe Olosz, el şi-a asumatrolul de opozant al actualilor lideri ai Uniunii şi probabil că se bazează pevoturile radicalilor - nu se ştie însă în ce proporţie vor fi aceştiareprezentaţi la congres - şi ale celor care au avut de pierdut în urmadeciziilor Guvernului. Este greu de estimat ce se va întâmpla în zileleurmătoare, dar, cu siguranţă, alegerile pentru şefia UDMR, din acest an, vor ficele mai tensionate de până acum. O victorie a outsiderului Olosz ar echivalacu o ieşire a UDMR de la guvernare, în timp ce o victorie a unuia dintreceilalţi doi candidaţi ar putea conduce spre o ruptură între etnicii maghiaricare nu participă la actul politic propriu-zis şi conducerea Uniunii. Ar aveaatunci de câştigat - sigur la alegerile locale - Partidul Civic Maghiar şi nouaformaţiune a lui Tokes.

Cine sunt candidaţii?Kelemen Hunor (44 de ani), favoritul

Actualul ministrual culturii este unul dintre fruntaşii UDMR care au intrat în prima linie apoliticii în anul 2000, când a obţinut primul mandat de deputat, actualmentefiind la al treilea. Înainte de a deveni parlamentar, a fost - între 1997 şi2000 - secretar de stat în ministerul pe care acum îl conduce. Medic veterinarla bază (a studiat şi filosofia la UBB Cluj), el a lucrat după Revoluţie, pânăîn 1997, în presa de limbă maghiară. În 2009 a fost candidatul UDMR la PreşedinţiaRomâniei, obţinând un procent de 3,83%, sub potenţialul electoral alformaţiunii pe care a reprezentat-o. Din 2004 a fost perceput ca fiind liderulnoului val din UDMR şi un posibil oponent al vechii gărzi, el militând întoamna anului 2009 pentru o largă coaliţie împotriva PDL şi a şefului statului.După intrarea UDMR la guvernare, Kelemen şi-a schimbat radical poziţia, elfiind considerat ca un apropiat al principalului partid de guvernământ,denunţând mai vechile sale afinităţi pro-PNL.

Eckstein Kovacs Peter (55 de ani), rebelul

Este unul dintreveteranii UDMR, fiind deputat între 1990 şi 1992 şi senator între 1996 şi 2008,în perioada de „pauză” parlamentară, 1992-1996, activând în consiliul municipalCluj-Napoca. De profesie avocat, Eckstein a fost considerat până în ianuarie2009, când a devenit consilier prezidenţial pentru minorităţi (post creatspecial pentru el de Traian Băsescu), liderul curentului liberal din UDMR şitotodată unul dintre membrii cu greutate ai opoziţiei interne din Uniune.Totodată a fost considerat de presă ca fiind unul dintre parlamentarii nonconformişti,aceasta pentru ideile novatoare pe care le-a avut la mijlocul deceniuluitrecut. Ca şi în cazul lui Kelemen, a fost în 2008 unul dintre promotorii uneilargi coaliţii anti-PDL şi Traian Băsescu, dar după ce a intrat în cadruladministraţiei prezidenţiale s-a schimbat radical, devenind unul dintresusţinătorii fanatici ai preşedintelui. Este cotat cu cele mai mici şanse laşefia Uniunii.

Olosz Gergely (35 de ani), surpriza

Este un nume noupe scena politică şi totodată unul dintre debutanţii în Parlament în 2008. Pânăîn 2005, numele lui nu apare nici în linia a doua a UDMR. Între 2005 şi 2007îndeplineşte funcţiile de preşedinte-director general la Compania Naţională a Uraniului,după care deţine – până la începutul anului 2008 – funcţia de preşedinte alAutorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale, şi, până laalegerile din noiembrie 2008, este preşedinte al Autorităţii Naţionale deReglementare în domeniul Energiei. Pe linie de UDMR este în prezentvicepreşedinte al CRU (Consiliul Reprezentanţilor Unionali), iar în februarie2010 este ales lider al deputaţilor UDMR, învingând-ul pe Marton Arpad, caredeţinea această funcţie neîntrerupt din februarie 2005. Deşi până în toamnaanului trecut era catalogat ca un entuziast al tuturor deciziilor PDL şi alepreşedintelui Băsescu, de două luni a devenit un contestatar al acestora. Estecotat cu şansa a doua la şefia UDMR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image