2017-01-20 08:16

POLITICA


Se fac jocuri pentru scaunul lui Boc. Vasile Blaga exersează pentru preşedinţia PDL

 |  19:20
Se fac jocuri pentru scaunul lui Boc. Vasile Blaga exersează pentru preşedinţia PDL

Consiliul Naţional de Coordonare al PDL de sâmbătă a dat startul încompetiţia pentru şefia partidului. Dintre toţi aspiranţii la scaunul lui Boc s-adesprins clar un candidat cu şanse mari: secretarul general Vasile Blaga. În jurul său s-au repliat toţigreii partidului, în frunte cu reeşapatul Radu Berceanu.

Vasile Blaga a dovedit la CNC că are partidul ladegetul mic şi că în cazul în care se decide să candideze la preşedinţia PDLpoate zdrobi orice adversar. Blaga a condus poporul PDL aşa cum a vrut el şii-a eliminat fără efort pe reformiştii care au propus suspendarea membrilorcare au procese pe rol. Surse democrat-liberale dau ca sigură candidatura luiBlaga la şefia partidului, susţinut de Sorin Frunzăverde şi de ceilalţi grei aipartidului, printre care Ioan Oltean, Cristian Boureanu, Cezar Preda, AdrieanVideanu şi Radu Berceanu, care a scos şi el capul sâmbătă şi a muşcat, după cecâteva luni bune a stat la cutie. Aceleaşi surse au precizat că este foarteposibil ca acestei formule, în condiţiile în care “grupul de la Bruxelles” nu areuşit să se impună în partid, să i se alăture şi reformistul Sever Voinescu,cel care şi-a negociat funcţia de purtător de cuvânt chiar cu Vasile Blaga şicare la CNC nu a făcut front comun cu Monica Macovei şi Cristian Preda. O altăvariantă de lucru este ca Sorin Frunzăverde să candideze la preşedinţia PDL, elanunţând că are de gând să intre în competiţie, sprijinit de Blaga şi de ceilalţigrei democrat-liberali, ştiut fiind că atât Blaga, cât şi Frunzăverde auconvingeri creştin-democrate. Grupul Blaga-Frunzăverde ar urma să elaboreze omoţiune populară şi să propună schimbarea numelui partidului în PartidulPopular.

Boc încă mai mişcă

Nici Emil Boc nu şi-a spus ultimul cuvânt, se pare, el având şanse sărămână premier, în cazul în care funcţia de şef la Guvern se va separa de ceade şef la partid. El a fost lăudat excesiv la CNC de prim-vicepreşedintelepartidului, Adriean Videanu, care l-a prezentat ca pe un salvator al naţiunii.“Domnule prim-ministru, aţi reuşit să salvaţi România de un derapaj major cu guvernelepe care le-aţi condus. Nu a fost uşor, domnule premier, nici pentru partid,nici pentru Guvern, dar am făcut ceea ce trebuie pentru ţară. Meritaţiaplauzele partidului”, a cerut Videanu ovaţii din partea sălii pentru Boc.Toate criticile lui Traian Băsescu potrivit cărora a scăpat partidul din mânăpentru că s-a ocupat exclusiv de Guvern, Boc le-a întors în favoarea sa. “Eu ziccă am făcut bine că ne-am concentrat pe actul de guvernare, pentru că în acestfel a scăpat ţara de colaps”, a spus Boc după care şi-a anunţat planurile peurmătoarele luni: până la vară îi evaluează pe toţi secretarii de stat şişefii de agenţii, iar pe cei care nu au făcut performanţă îi trimite acasă. NiciElena Udrea nu a ieşit din front, discursul ei fiind neutru şi în aşteptare.

Înfrângerea reformiştilor

“Grupul de la Bruxelles” a primit o lecţie pe care n-o va uita preacurând. Monica Macovei şi Cristian Preda şi-au primit porţia de criticiusturătoare de la greii partidului, care nu s-au sfiit să-i jignească şi să-iironizeze, iar criteriile de integritate s-au întors împotriva lor. Cu nerviiîntinşi la maximum, cu vocea ridicată, Vasile Blaga i-a recomandat lui CristianPreda să respecte deciziile luate în interiorul partidului şi să nu se maiscuze pe blog că “a participat la altă şedinţă”. Blaga l-a mai admonestat odată pe Preda când acesta din urmă schimba replici din sală cu Radu Berceanu,care vorbea de la tribună. Aflat la locul său din prezidiu, Blaga i-a cerut luiPreda să nu mai comenteze că altfel îl opreşte el. “Nu vă e ruşine? Vă opresceu acum”, i-a spus Blaga lui Predă bătându-i obrazul.La fel de necruţătors-a dovedit şi fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu, care i-aamintit Monicăi Macovei că a fost procuror ceauşist. La finalul şedinţeide sâmbătă, Monica Macovei a spus că, deşi a pierdut această bătălie, va rămâneperseverentă cu propriile convingeri şi va continua să susţină introducereaunor criterii de integritate. Întrebată de “Puterea” ce şanse mai are să impunăcriteriile la Congres, aceasta a răspuns că nu prea sunt şanse, dar că vapăstra în discursul său permanent referirile la aceste criterii. Grupul reformiştilorîşi va reevalua şansele de a mai participa la alegeri cu propria moţiune şi celmai probabil se vor alătura unui candidat cu vechime în partid.

Modificări la Statut

ConsiliulNaţional de Coordonare al PDL a adoptat o serie de modificări la Statutulpartidului şi a convocat Convenţia Naţională pentru 14 mai. Noul Statut eliminăcriteriul vârstei minime de 18ani pentru dobândirea calităţii de membruPDL, însă instituie mai multe restricţii privind integritatea. Astfel, cei caredoresc să devină membri PDL nu trebuie să fi promovat idei sau acţiuni derasism, xenofobie, antisemitism sau intoleranţă, să fi ocupat funcţii politicede conducere retribuite în aparatul central al PCR, sau să fi făcut poliţiepolitică în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe lângă criteriuldeja existent care interzice accesul persoanelor cărora li s-a stabilit, prinhotărâre definitivă şi irevocabilă, calitatea de colaborator al Securităţii. Motivelepentru excluderea unui membru au fost completate prin câteva prevederi, astfelîncât o condamnare penală pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie,stabilirea prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă a calităţiide colaborator al Securităţii sau că a făcut poliţie politică şi interzicereaexercitării drepturilor politice şi cetăţeneşti devin motive pentru pierdereacalităţii de membru PDL prin retragere, radiere sau excludere. Prinmodificările aduse Statutului, pierderea calităţii de membru din aceste treimotive nu poate fi contestată la nici unul dintre organismele partidului. Oaltă prevedere adăugată în Statut este posibilitatea autosuspendării pe anumitetermene din calitatea de membru PDL. Statutul prevede de asemenea că moţiunilepentru şefia partidului vor fi depuse cu 30 de zile înainte de data ConvenţieiNaţionale, faţă de termenul de 40 de zile prevăzut anterior. Candidaţii pentrufuncţia de prim-vicepreşedinţi care nu câştigă competiţia vor putea să candidezeşi pentru alte funcţii, precum vicepreşedinte sau secretar executiv.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-03-26

Mai multe imagini:
Se fac jocuri pentru scaunul lui Boc. Vasile Blaga exersează pentru preşedinţia PDL
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image