2017-01-19 23:32

POLITICA


Se prăbuşeşte euro ?

 |  14:41
Se prăbuşeşte euro ?
Oameniiprotestează pe străzile din Atena, băncile au probleme, investitorii suntîngrijoraţi iar plătitorii de taxe sunt furioşi. Toată zona euro se află încriză. Ce a mers rău în zona de circulaţie a monedei unice şi de ce problemaGreciei a devenit una globală? BBC Online a publicat un material în careexplică dificultățile cu care se confruntă zona euro.

Moneda unică europeană a fostlansată în 1999. Culmea, simbolul ales pentru aceasta este chiar unul grec: litera„epsilon”, tăiată de două linii paralele care vor să reprezinte „stabilitateaeuro”. Scopul introducerii monedei a fost reducerea costurilor comerciale,stimularea turismului şi fluidizarea economiei. Ce nu a funcţionat însă?

Majoritatea guvernelor se confuntăcu deficit bugetar, adică cheltuie mai mult decât încasează. În 1999, deficitulGreciei era de 90% din Produsul Intern Brut (PIB), cel al Spaniei de 60%, iarcele ale Irlandei, Portugaliei şi Marii Britanii depăşeau 30%. În 2010, Greciaavea o datorie de peste 120% din PIB, în timp ce Irlanda şi Portugaliaînregistrau aproxmativ 90%.

Dar nu datoriile în sine suntproblema principală, ci faptul că creditorii trebuie să aibă încredere că oţară le poate returna. În caz contrar, ratele dobânzilor cresc, iarîmprumuturile devin innacesibile. În cazul Greciei, rata dobânzii laîmprumuturi pe 10 ani a crescut de la 5% în 2008, la 17% în prezent. PentruIrlanda şi Portugalia, aceasta a crescut de la 4,5% acum trei ani, la aproape10%, în 2011. La polul opus, Germania a menţinut în ultimii 3 ani o rată adobânzii pentru împrumuturile pe 10 ani de 2-3%.

Atunci când împrumuturile nu maisunt rentabile, guvernele ţărilor aplează la ajutoare financiare de urgenţă. Înmai 2010, Grecia a primit 110 miliarde euro, în noiembrie 2010, Irlanda acontractat un ajutor în valoare de 85 miliarde euro, în timp ce Portugalieii-au fost acordate, în mai 2011, 78 miliarde euro.

Împrumuturile vin însă cu un preţ.Datoria publică a Greciei este de 340 miliarde euro, adică 31.000 euro pentrufiecare cetăţean grec. Salariul mediu în Grecia, în 2008, era de 25.915 euro.Iar dacă Grecia nu îşi poate plăti datoriile, cine mai are de pierdut în afaraelenilor? Franţa şi Germania, urmate de Marea Britanie sunt cele mai expuseţări la situaţia din statul grec. Împrumuturile bancare şi private ale Franţeidepăşesc 40 miliarde euro, în timp ce în cazul Germaniei şi Marii Britanii,acestea se siutează la aproximativ 10 miliarde. Guvernele se mai tem deasemenea că dacă un stat părăseşte zona euro, curentul s-ar putea răspândi şiîn rândul altor ţări, cele mai vizate fiind Portugalia, Irlanda, Spania, Italiaşi Franţa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri