2017-01-24 09:06


Se strânge laţul în jurul conducătorului libian. Banii familiei colonelului Gaddafi au fost transferaţi la Londra

 |  19:41
Se strânge laţul în jurul conducătorului libian. Banii familiei colonelului Gaddafi au fost transferaţi la Londra
Colonelul Gaddafi a depussăptămâna trecută, în secret, 3 miliarde lire sterline la Londra, încercând să protejezeaverea familiei sale. Potrivit TheTimes, tranzacţia a fost mediată în numele său de către unintermediar cu sediul în Elveţia, care a luat legătura cu o altă bine-cunoscutăfirmă bursieră - City, pentru depunerea fondurilor, cu cinci săptămâni în urmă.

Cu toate acestea, în momentul în care brokerula descoperit identitatea finală a sursei fondurilor, a recomandat intermediaruluisă facă tranzacţia cu altcineva. Directorul executiv al firmei a declaratpentru The Times: "Am spus nu, pentru că eu nu mă simt confortabil să amde-a face cu tirani ucigaşi, cu sânge pe mâinile lor". El a adăugat că Gaddafi are aproximativ zecemiliarde depuse în Londra şi că intremediarul a indicat faptul că banii au fost utilizaţi pentru a cumpărastocuri în Londra. Brokerii cu sediul laLondra şi gestionarii fondurilor de investiţii au observat o creştere a sumelorde bani din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, în cursul lunii trecute. Avocaţii au declarat pentru The Times că banii depuşinu ar intra sub incidenţa Autorităţii Serviciilor Financiare, în conformitatecu reglementările privind spălarea banilor, pentru că intermediarul elveţian -nu colonelul Gaddafi - ar fi fost înregistrat ca fiind client.

Sancţiunidure împotriva lui GaddafiTrezoreria Regatului Unit a intensificat eforturilede a urmări şi îngheţa activele coloneluui Gaddafi în Marea Britanie, care ar includemiliarde de dolari în conturi bancare, proprietăţi comerciale, plus conacul dinLondra, de 10 milioane de lire sterline. Înacelaşi timp, guvernul Statelor Unite încearcă să prevină mutarea activelor dinLibia, punând băncile americane să monitorizeze îndeaproape tranzacţiile ce potfi legate de criza libaneză. De asemenea, sâmbătănoapte, Guvernul elveţian a ordonat băncilor din ţară săîngheţe orice active aparţinând colonelul Gaddafi, emiţând un ordin de blocarecuprinzător, care acoperă 29 de persoane, inclusiv soţia dictatorului şi copiii,oficiali ai regimului, unele rude ale soţiei. Totuşi, se crede că familiaGaddafi a mutat deja o mare parte din banii lor din Elveţia. Acţiunea urmează unuiincident diplomatic, de acum trei ani, când poliţia elveţiană a arestat pe unuldintre fii dictatorului, Hannibal, în urma unei plângeri cum că şi-ar fi bătut slujitoriiîn camera de hotel din Geneva. Ancheta a fost stopată, dar, ca răspuns la ces-a întâmplat, Tripoli a declarat că vrea mutarea tuturor activelor libiene dinbăncile elveţiene.

Totodată,Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie prin careimpune sancţiuni severe colonelului Muammar Gaddafi, familiei sale şiapropiaţilor regimului libian. Printre sancţiunile adoptate de cele 15 statemembre se numără în special un embargo asupra vânzării către Libia de arme şimateriale conexe şi interdicţia de a călători pe teritoriul ţărilor membrepentru 16 persoane, printre care Muammar Gaddafi, şapte fii şi fiica sa, dar şipersoane puternic legate de regim, cum ar fi şeful securităţii personale a luiGaddafi, ministrul apărării sau directorul serviciului secret al armatei. Statelemembre au decis în cele din urmă să impună şi îngheţarea activelor financiarecu privire la colonelul Gaddafi, patru dintre fiii săi şi un apropiat alregimului.

Întretimp, opoziţia armată controlează estul ţării şi încearcă să preia şi oraşele aflateîn apropierea sau care înconjoară capitala libiană, Tripoli.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-09-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image