2018-12-13 03:46


Sebastian Lăzăroiu vorbeşte despre inexistenţa UDMR ca partid politic. Vezi ce-i răspunde UDMR consilierului prezidenţial.

 |  16:27
Sebastian Lăzăroiu vorbeşte despre inexistenţa UDMR ca partid politic. Vezi ce-i răspunde UDMR consilierului prezidenţial.
SebastianLăzăroiu, consilierul pe politică internă al președinteluiTraian Băsescu, a averizează discret UDMR, amintindu-i că nu este tocmai oformaţiune politică înscrisă legal. El spune că UDMR este o formaţiune ”tolerată”,fiind un partener comod de guvernare. Liderii UDMR îl contrazic pe consilierulprezidenţial, spunând că s-au înființatconform Constituției șică vor exista atâta timp cât în România trăiesc maghiari ce au nevoie să le fiereprezentate interesele.

Consilierulprezidențial SebastianLăzăroiu vorbeşte într-un interviu acordat Agerpres despre UDMR ca despre oformaţiune politică înregistrată nu tocmai legal. Mai mult, Lăzăroiu spune căUDMR s-ar prea desfiinţa într-un viitor nu tocmai îndepărtat. În opiniaconsilierului prezidenţial, UDMR este constituit”foarte ciudat” şi căeste tolerat în forma nu tocmai legală în care fiinţează. ”În mod normal, ea (UniuneaMaghiară – n.r.) poate fi contestată și cred că au fost încercări de a contesta UDMR laTribunal, că nu este un partid politic. Dar sigur că nimeni nu a făcut-o,pentru că UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesulsă-l distrugă. Șiapare și povestea cu relațiile interetnice și atunci nimeni nu a încercat,dar, în mod normal, UDMR poate fi ușor contestat în instanță. (...) UDMR a apărut ca onevoie a unei comunitățietnice. Acest lucru i-a dat stabilitatea pe care o are în politică, deși nu este un partid”, a declaratLăzăroiu pentru Agerpres. Potrivit declaraţiilor consilierului prezidențial, UDMR ar putea fi absorbit departidele românești. ”Probabil că, în timp, nu știu când se va întâmpla asta,UDMR nu va mai exista ca atare. Trendul general este de diminuare a importanței factorului etnic și atunci, mai degrabă, eu credîntr-un scenariu în care curentele astea ideologice din UDMR vor fi absorbitede partidele românești,pentru că acesta este trendul pe termen lung. Oricum, problema este că sediminuează foarte mult șiparticiparea la vot a maghiarilor. Subiectul etnic nu mai este presant nicimăcar pentru etnia maghiară. Probabil că în 10-15 ani, asta se va întâmpla:curentele din UDMR vor fi absorbite de partidele românești”, este de părere Lăzăroiu.

Deputații UDMR, Lakatos Petru și Kerekes Karoly au comentatpentru ”Puterea” afirmațiileconsilierului prezidențialSebastian Lăzăroiu. Potrivit acestora, previziunile acestuia sunt greșite, deoarece UDMR s-a înființat conform Constituției și că va exista atâta timp cât înRomânia trăiesc maghiari ce au nevoie să le fie reprezentate interesele.

Kerekes Karoly, deputat UDMR: ”Complet greșită opinia domnului Lăzăroiu. Mă miră că un consilier prezidențialafirmă astfel de lucruri. UDMR s-a înființatconform Constituției și va exista și în viitor”.

LakatosPetru, deputat UDMR: ”UDMR nu este tolerat, este tolerant cu cei care facasemenea declarații.UDMR va exista iar domnul Lăzăroiu știe că sunt mulți care sapă larădăcină, cum s-ar zice, ca să nu accedem în Parlament. Aici sunt foarte mulți care și-ar doriacest lucru, însă așacum în Suedia există un partid al finlandezilor și în România atâtatimp cât minoritatea maghiară va fi prezentă și va exista, va aveanevoie de reprezentare. Acuma, în ceea ce privește predicțiile domnuluiLăzăroiu, știți cum e, aputut să facă o asemenea predicție necunoscând programul celorlalte partideromânești. Pentru cădacă ar cunoașteprogramul PNL-ului, PDL-ului, PSD-ului, atunci ar putea foarte ușor observa căacolo nu există prevederi referitoare la păstrarea identității naționale.Dânsul ar avea dreptate dacă aceste formațiuni ar prelua aceste programe ale UDMR-ului.Dar atâta timp cât observați declarațiile lor începând cu Legeaeducației, până laceea ce s-a întâmplat cu reforma în sănătate, la care s-a dat conotație etnică.Deci în condițiileîn care atunci când sunt probleme minoritățile devin țap ispășitor, cinevatrebuie să le apere interesele. Paradoxul este că se încearcă și de cătreconducătorii de astăzi din România și cei din Ungaria să existe mai multe partidesau formațiunicare să reprezinte interesele maghiarilor. Cât există UDMR, toată lumea vrea sănu mai existe șica electoratul maghiar să fie absorbit de partidele românești. Dar întreb: de cese sprijină atunci apariția altor partide de acest tip? Este oîntrebare logică pe care le-o adresez domnului Sebastian Lăzăroiu, domnuluiViktor Orban, domnului președinte Traian Băsescu și multor altora carenu cred că au răspunsul la această întrebare simplă”.

Lăzăroiu:Partidele din România au nevoie de o nouă Lege

Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu are opărere proastă şi despre votul uninominal, descriindu-l ca un factor ce aslăbit partidele din România și care a încurajat migrația politică. Lăzăroiu oferă și o soluție: o nouă Lege a partidelorpolitice, cu legi mai simple, dar care să fie respectate.Mai puține reglementări, darreglementările alea să fie șiurmărite. Mai simplă legea, dar mult mai strictă și chiar cu sancțiuni. Adică un partid care, de pildă, abuzează și nu respectă regulile ar trebui,la un moment dat, desființat", a descris Lăzăroiu noua Lege, adăugând că partidele sunt asocieri libere de cetățeni, deaceea acestea nu trebuie reglementate foarte strict. Acesta a spus însă că oastfel de lege nu ar trece, cel mai probabil, de Parlament. ”Cum, de pildă, ar fi greu sătreacă în momentul acesta o lege cu finanțarea partidelor. Funcționează în partidele noastre, acum, un fel depractici. Partidele întotdeauna vor să aibă libertate mare, să nu fieconstrânse și ele își fac statutul acela cu reguli,dar preferă tot timpul să aibă posibilitatea să calce și pe lângă", a explicatLăzăroiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-01-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...