2017-01-18 14:49

POLITICA


Secretele prosperităţii unei economii pe timp de criză

 |  17:39
Secretele prosperităţii unei economii pe timp de criză

Majoritatea analizelor economice au vizat state care au deţinut timp de decenii poziţii de vârf în ierarhiile financiare şi de producţie. Statele Unite ale Americii şi cele din Europa au fost considerate permanent motoarele economiei la nivel global, până la recenta criză declanşată în 2008.

Ulterior, creşterile spectaculoase ale Chinei şi Indiei a mutat atenţia spre Orient, lăsând America Latină deoparte. Însă potrivit unei analize Forbes, Brazilia cunoaşte o prosperitate în urma căreia în acest moment a ajuns să deţină 137.000 de milionari şi 30 de miliardari în dolari, devenind a 6-a economie a lumii. În ultimii patru ani, economia acestui stat a creat 19 milionari în fiecare zi, iar 31 de milioane de cetăţeni care trăiau în sărăcie s-au alăturat clasei de mijloc. Goldman Sachs a prevăzut în 2003 că economia acestui stat va depăşi Italia până în 2025 şi Marea Britanie până în 2035. Dar predicţiile au fost depăşite deja la sfârşitul lui 2011. După noile trenduri economice, în 2013 va fi depăşită Franţa, iar în 2020 ar urma Germania.

O serie de politici fiscale şi sociale au făcut posibilă sustenabilitatea creşterii economice permanente. Brazilia a reuşit să atragă investiţii de circa 65 de miliarde $ în 2010, iar reducerea de la 2% la 0% a taxei pe operaţiuni financiare a permis stimularea capitalului străin şi a investiţiilor pe termen lung. Sistemul financiar a fost puternic regularizat şi stabilizat, economiile creative au fost stimulate, iar statul a implementat politici de încurajare a consumului şi a creşterii veniturilor. De asemenea, un rol major în creşterea economică recentă l-a constituit dezvoltarea infrastructurii, a potenţialului hidrologic şi dezvoltarea industriei hi-tech.

Statul brazilian s-a remarcat printr-o serie de politici de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi de subvenţionare a familiilor care prezentau un risc major de vulnerabilitate economică. Economia Braziliei a fost ajutată şi de o serie de variabile independente de propriile sale poltici, precum creşterea preţului unor resurse ca petrolul sau metalele preţioase. Brazilia, care este totodată şi cel de-al cincilea stat ca suprafaţă din lume, posedă zăcăminte importante de petrol şi gaze naturale, în special în subsolul apelor teritoriale de pe coasta de est a ţării. Statul brazilian, care a intervenit pentru întărirea monedei naţionale (realul), a investit şi în tehnologie şi îmbunătăţirea infrastructurii agricole. Statul brazilian s-a bucurat totodată şi de o perioadă de stabilitate politică, după mai multe decenii de frământări, marcate de o alternanţă a regimurilor democratice şi a dictaturilor militare.

Una dintre principalele ţinte ale Braziliei în actualul deceniu o constituie dezvoltarea potenţialului energetic al ţării, prin valorificarea potenţialului hidrologic al ţării. În prezent, în acest stat se construieşte cea mai mare hidrocentrală din lume, la Belo Monte, o construcţie care a atras critici vehemente din partea activiştilor de mediu. Totodată, Brazilia nu a ezitat să-şi dezvolte puterea militară, pentru a completa ascensiunea inclusiv în privinţa potenţialului armat. Astfel, autorităţile statului latino-american au anunţat demararea construcţiei primului submarin nuclear al ţării şi totodată al unui stat aflat pe continentul sud-american. Privind în ansamblu toate aceste elemente, Brazilia poate fi considerată deja mai mult decât o putere continentală, iar cuvântul pe care-l va avea de spus în cadrul evenimentelor geopolitice ale acestui deceniu va fi cu siguranţă unul de luat în seamă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-06

TAGURI: prosperitate, economie mondiala, top economie, prosperitate Brazilia, reteta succes economie, secret Brazilia, secret economieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image