2018-12-19 00:10


Secuii vor să plătească în „sici”

 |  16:15
Secuii vor să plătească în „sici”

Eltes Zoltan Imre, unul dintre iniţiatorii din Miercurea Ciuc a proiectului de introducere a unei forme noi de plată în secuime, a declarat, joi, că, alături de alţi 150 de oameni, doreşte să pună bazele unei cooperative bancare ce ar urma să pună în circulaţie bonuri valorice, sub denumirea de „sic”.

„Cu mai mulţi colegi şi prieteni ne-am gândit să punem baza unei cooperative bancare pe nume Siculorum, Banca Cooperatistă Europeană Siculorum – BES. Dacă totul merge bine, vrem să ajungem şi noi acolo unde au ajuns elveţienii cu banca de WIR”, a explicat Eltes, la Realitatea TV. „Primul pas, vrem să scoatem nişte bonuri valorice, mai bine zis file de cec, pe care să le scoatem în circulaţie în 2012 şi să imprimăm pe ele personalităţi din regiune”, a adăugat el.

„Sic”, prescutarea de la Siculorum - BES Bank ar urma să fie o filă de cec în valoare de 100 de euro, din care cei care intră în cooperativă pot să-şi procure 40 de bucăţi pe care să le folosească între ei „ca o monedă locală, între asociaţi”, după cum a spus iniţiatorul, menţionând că sistemul „merge foarte bine şi în Elveţia, şi în Spania, şi în Ungaria”, şi ar putea fi de folos în situaţii de criză. E a precizat că taxele vor fi plătite în continuare în lei, bonurile valorice circulând în paralel cu banii româneşti şi „nici vorbă ca în judeţele în care vrem să înfiinţăm acest sistem să fie fie scos leul românesc”. De altfel, „sicul” nu va fi limitat la zona Ţinutului Secuiesc. Eltes admite că proiectul are însă nevoie şi de acordul BNR.

Purtătoarea de cuvânt a departamentelor PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a criticat dur planul, arătându-şi îngrijorarea că „înfiinţarea monedei paralele urmează să fie decisă de extremiştii maghiari pe 27 august, la Tuşnad”. „Prima oară (când am auzit, n.r.) mi s-a părut incredibil, pentru că ar fi trebuit ca până acum să avem o reacţie din partea Guvernului”, a declarat senatoarea, menţionând că „moneda este un element de suveranitate a unui popor, iar în momentul în care aşa-zisul Ţinut Secuiesc, paralele cu leul românesc, va circula o altă monedă, înseamnă că în zona respectivă s-a pierdut un element important din suveranitate”. Ea mai adaugă că aşteaptă încă o reacţie a Guvernului pe această temă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


YUAN
28 Aug 2011

puteti plati in ce vreti voi dar aici in ROMANIA O SA LUATI DOBANDA IN SUTURI IN C UR ba jegurilor... daca traiati in franta ,sua ,anglia ,apareati la tv doar la stirile de laa ora 5,. inca ceva: SECUII NU SUNT UNGURI SI VICEVERSA...O SA treaca si era BASESCU si pa! guvernare si dezmat pe banii romanilor...
Random imageUltimele stiri


loading...