2019-01-22 21:02


ŞEDINȚĂ CSAT convocată de preşedintele Iohannis pentru 4 septembrie, în urma solicitării Guvernului de convocare în regim de urgenţă

 |  10:56
ŞEDINȚĂ CSAT convocată de preşedintele Iohannis pentru 4 septembrie, în urma solicitării Guvernului de convocare în regim de urgenţă

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost convocată de către preşedintele Klaus Iohannis pentru data de 4 septembrie, a anunţat Administraţia Prezidenţială vineri, la trei zile după ce Guvernul i-a solicitat şefului statului convocarea CSAT în regim de urgenţă pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Preşedinţia precizează că Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea şi regulamentul de organizare şi funcţionare.

Şedinţa CSAT a fost convocată pentru 4 septembrie, la ora 13.00.

Administraţia Prezidenţială precizează, într-un comunicat de presă transmis vineri, că Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a iniţiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens şi Ministerul Finanţelor Publice în data de 21 august.

"Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia. Întrucât nu toţi membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru data de marţi, 4 septembrie a.c., ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018", arată Administraţia Prezidenţială.

Instituţia mai spune că Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea şi regulamentul de organizare şi funcţionare.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că recificarea bugetară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, astfel că urma să fie adoptat în şedinţa Executivului de astăzi, dar preşedintele Klaus Iohannis "nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace CSAT" pentru aprobarea acesteia. Dăncilă a reamintit că Guvernul i-a trimis o scrisoare preşedintelui prin care i-a solicitat convocarea de urgenţă a Consiliului.

"După cum ştiţi, rectificarea bugetară este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit adoptat în cadrul şedinţei de astăzi (joi – n.r.). Din păcate, preşedintele României nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace CSAT pentru analizarea şi avizarea primei recificări bugetare din acest an, deşi proiectul se află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august", a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Aceasta a reamintit că Guvernul i-a solicitat preşedintelui convocarea CSAT în regim de urgenţă pentru aporbarea rectificării, menţionând că aceasta a alocat mai mulţi bani pentru sănătate, educaţie şi administraţia locală. "În aceste condiţii, Guvernul a luat decizia de a cere preşedintelui României convocarea în regim de urgenţă a CSAT. Am prevăzut mai mulţi bani pentru sănătate, educaţie, administraţie locală, pentru acele domenii care au avut o bună execuţie bugetară, însă încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB", a mai spus Dăncilă.

Guvernul a anunţat miercuri dimineaţă că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgenţă a şedinţei Consililui Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018, argumentând că este necesară adoptarea rectificării bugetare pentru asigurarea mai multor plăţi, între care cele pentru activităţile de combatere a pestei porcine africane. De alfel, anunţul privind solicitarea Exacutivului de convocare a CSAT a fost făcut marţi seară de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

Administraţia Prezidenţială informa marţi că, în prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) face demersurile necesare pentru obţinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotărâri privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale - Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenţionează să o facă, Preşedinţia acuzând că această rectificare nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar. În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că instituţia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-şi modifice decizia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-08-24

TAGURI: CSAT, sedinta CSAT, iohannis, guvern,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
24 Aug 2018

Urgenta la acest individ inseamna 10 zile ...de ce sa mă mai mir dacă i.au trebuit 32 de zile sa citească și aplice o hotărâre CCR ce era obligatorie....mie scârbă de astfel de indivizi....asta nu este om sa muncească ptr popor ...numai ptr burdihaiul lui sterp
ANONIM
24 Aug 2018

Dar crezi ca porcul munceste doar pentru burdihanul lui sterp ?Nu tataie,el munceste din rasputeri sa modifice toate legile date de guvern in favoarea Romaniei si'' sa redevina la normal'' asa cum ameninta acum 1 luna,, PANA la toamna si anul viitor vom debarca acest guvern si vom reveni la normal''
ANONIM
24 Aug 2018

De ce crezi ca incearca decredibilizarea guvernului desi se vede de la o posta ca are rezultate notabile acest guvern ?Pentru ca i s a taiat tainul de la austrieci prin obligativitatea bancilor de asi declara profitul Pentru ca el si klem au avut o intelegere in privinta gazelor din M NEAGRA pe care voia sa le faca cadou americanilor Pentru ca s au dat legi contra taierilor de paduri abuzive si acest lucru iar nu le place austriecilor
ANONIM
24 Aug 2018

Fratilor! treziti va la realitate si dati va seama cine este contra Romaniei pana nu va fi prea tarziu!
Random imageUltimele stiri

loading...