2017-01-20 12:06

POLITICA


Şeful Scotland Yard, răpus de Murdoch. Watergate-ul britanic ajunge la premierul Cameron

 |  17:06
Şeful Scotland Yard, răpus de Murdoch. Watergate-ul britanic ajunge la premierul Cameron
Saga interceptărilor din Marea Britanieloveşte ca o undă de şoc oficiali de top ai administraţiei de la Londra. Pefondul acuzaţiilor privind legăturile primejdioase dintre Scotland Yard şitrustul media al magnatului Murdoch, şeful poliţiei metropolitane, Sir PaulStephenson, şi-a prezentat demisia. În discursul de plecare,oficialul a avertizat că prim-ministrul britanic riscă să fie următoarea victimă.

Sir Paulşi-a dat demisia în urma scandalului determinat de practicile tabloidului Newof the World de a intercepta ilegal telefoane şi de a mitui poliţişti pentru aobţine informaţii. Totodată, şeful poliţiei britanice a fost criticat şi pentruangajarea fostului redactor-şef adjunct de la News of The World, Neil Wallis,arestat în scandalul interceptărilor, într-un post de relaţii publice în cadrulPoliţiei Meteropolitane. "În 2009, Poliţia Metropolitană a încheiat unaranjament contractual cu Neil Wallis, încheiat în 2010. Nu au jucat nici unrol în încheierea acestui contract, a spus Stephenson. Neil Wallis, arestat joidimineaţă, a fost redactor-şef adjunct al News of The World în perioada 2003-2007.The Guardian a aflat că şefiiScotland Yard l-au invitat pe Wallis să aplice pentru postul de conducere încomunicaţii în 2009, o decizie despre care Stephenson a ştiut pentru că aimplicat discuţii la nivel înalt. O altă sursă a adăugat că Wallis a fostcooptat şi datorită legăturii profesionale cu Andy Coulson, fost editorNews of the World, care la rândul său a devenit director de comunicaţii alpremierului Cameron şi a fost consilier al acestuia şi înainte de a ajunge laconducerea guvernului. O altă dezvăluire care a creat suspiciuni vizeazăsejurul şefulului Scotland Yard şi a soţiei sale într-un centru spa de lux undeWallis era angajat. Jurnalistul era consultant pentru relaţii publice lacentrul balnear Champneys când Stephenson s-a recuperat în urma unei operaţiisuferite în această clinică la începutul anului. Scotland Yard a ştiut că Sir Paul astat acolo gratis pe perioada recuperării în urma unei fracturi cauzate de ointervenţie chirurgicală de îndepărtare a unei tumori precanceroase.

Demisie cu bătaie lungăSir Paula negat că ar fi ştiut de amploarea interceptărilor telefonice, dar a motivatcă legăturile sale cu jurnalistul ar putea dăuna investigaţiilor. În cotext, ela avertizat şi că premierul Cameron ar putea să fie "compromis" de apropierea sa de News of the World, prinfostul editor Andy Coulson, sugerând că ar exista o similitudine între Neil Wallis, angajat de către ScotlandYard, şi Coulson , angajat de către Downing Street. O sursă a declarat că David Cameron nua făcut presiuni în privat pentru ca Stephenson să se retragă, dar a fost luatprin surprindere de atacul care a venit tocmai în timp ce prim-ministrul seafla în avion, în drum spre Africa de Sud. Coulson a condustabloidul în perioada când au avut loc o mare parte dintre interceptărileilegale şi şi-a dat demisia din funcţia de director de comunicare alpremierului la începutul acestui an, după primele informaţii privind începereaacestui scandal. Potrivit premierului, o companie l-a verificat peCoulson înainte de a fi angajat de conservatori atunci când aceştia se aflau înopoziţie şi nu s-ar fi găsit nimic compromiţător.Cameron are în continuare probleme mari sărăspundă cu privire la ceea ce ştia şi când a ştiut despre cazul Coulson.

Departamentul de Justiţie al SUA intră în joc

Departamentulamerican de Justiţie a cerut neoficial informaţii de la Oficiul britanicanticorupţie (SFO) privind scandalul News of the World. Washingtonul esteinteresat dacă publicaţia a dat mită poliţiei pentru informaţii, în condiţiileîn care compania-mamă a News of the World şi News International, NewsCorporation, este înregistrată în Statele Unite, arată BBC News. Legea americană interziceoricărei companii din SUA să dea mită unor oficiali din străinătate.Departamentul de Justiţie nu a lansat încă o anchetă oficială, însă contactelecu SFO, cu care a colaborat şi în ancheta vizând BAE Systems, arată că analizeazăaceastă posibilitate, potrivit surselor BBC.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
19 Iul 2011

DE INREGISTRARILE ABUZIVE DIN ROMANIA NICI UN CUVANT !

Adauga un comentariu

Random image