2018-12-17 10:23


Seismologii japonezi avertizează

 |  15:13
Seismologii japonezi avertizează

Doi cunoscuţi seismologi niponi au avertizat marţi că Japonia ignoră lecţiile de securitate învăţate din criza de anul trecut de la Fukushima, pronunţându-se împotriva repunerii în funcţiune a două reactoare luna viitoare.

Japonia a aprobat repunerea în exploatare a reactoarelor 3 şi 4 de la centrala Oi, la nord-vest de Tokyo, în pofida opoziţiei opiniei publice. Aceste două reactoare vor fi primele care să fie repuse în funcţiune după ce toate reactoarele nipone au fost închise în urma cutremurului şi tsunamiului din martie 2011, care au cauzat cea mai gravă criză nucleară de după Cernobâl la centrala Fukushima Daiichi.

Modelarea seismică de către autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Japonia nu a luat în considerare în mod corespunzător faliile active din apropierea centralei Oi, a declarat pentru reporteri Katsuhiko Ishibashi, un seismolog de la Universitatea Kobe.

“Testele de stres şi noile standarde în domeniul securităţii pentru repunerea în funcţiune a centralelor nucleare permit, amândouă, producerea de accidente la aceste centrale”, a precizat Ishibashi.

Experţii consultaţi de industria nucleară japoneză au subestimat ameninţarea seismică, a declarat Mitsuhisa Watanabe, un profesor în geomorfologie la Universitatea Tokyo, în aceeaşi conferinţă de presă.

“Expertiza şi neutralitatea experţilor consultaţi de Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială sunt extrem de discutabile”, a afirmat profesorul.

După un cutremur în 2007 care a cauzat scurgeri de radiaţii la reactoare nucleare la nord de Tokyo, Ishibashi a avertizat că Japonia riscă un dezastru nuclear în cazul unui cutremur masiv, avertisment care s-a dovedit adevărat după Fukushima.

Deşi o predicţie a momentului în care va avea loc un cutremur este imposibilă, Ishibashi a afirmat marţi că seismul cu magnitudinea 9 de anul trecut face mai probabile alte cutremure “devastatoare” în viitor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-06

TAGURI: japonia, centrala nucleara, seism
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...